Bağda Yaz Dönemi Sorun Olan Önemli Hastalıklar

Bağ alanı ve üretim miktarı açısından Ege Bölgesi'nden sonra ülkemizin ikinci önemli bölgesi Akdeniz Bölgesi'dir.

Bağ alanı ve üretim miktarı açısından Ege Bölgesi'nden sonra ülkemizin ikinci önemli bölgesi Akdeniz Bölgesi'dir. Daha sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. En az üzüm yetiştirilen bölgeler ise Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'dir. Pamuk gibi alternatif ürünlere nispeten çekirdeksiz kuru üzümde yüksek fiyat politikasının uygulanması üretimde ciddi artışlara neden olmuştur. Üretimdeki artış, önemli ölçüde bağ sahalarının genişlemesiyle oluşmuştur. 2002 yılında 794 bin dekar civarında olan üretim alanı sürekli artarak, 2015 yılında yaklaşık 206 bin dekarlık bir artışla 1000 bin dekarın üzerine çıkmıştır (Anonim, 2016). Üretim miktarları artıkça üretim de hem doğa hem de insan kaynaklı sorunlar yaşanılmaktadır. 

Bu yıl bağ sezonu küresel ısınmanın bir sonucu olan iklimsel değişikliklerin etkisi altında zorlu geçmektedir. Bağlar Şubat ayı içerisinde yaşanılan mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıkların etkisi ile erken uyanmıştır, ilkbahar geç donları, dolu, şiddetli yağışlar ve mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen aşırı sıcaklıklar verime olumsuz yönde etki etmiştir.  Bağın verimini olumsuz yönde etkileyen faktörler bununla da sınırlı kalmamaktadır. Bağın kimi önemli hastalık ve zararlıları da bulunmaktadır. Bunlarla doğru zamanda, doğru mücadele şekli ile doğru teşhis yapılmadığı takdirde bağ veriminde  % 60 ve hatta % 100’lere varan ölçülerde kayıplar yaşanabilmektedir (Turabi, 2007). Bir önceki yazımda bağın önemli ana hastalıklarından bahsetmiştim. Bu yazı da daha çok sezon ortasında ve hasatta yakın dönemde gözlemlenebilen, mücadelesi sırasında yapılan yanlışlıklar sonucu kalıntı problemine neden olan hastalık ve zararlılar incelenecektir.

Bağda önemli zararlara neden olan ana hastalıkları; Ölükol, Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi olarak sıralamak gerekir. Bağ sezonun içerisinde yaz aylarında belirtilerini en iyi görebildiğimiz Kav, Kangren ve Siyah Bacak olarak anılan fungal gövde hastalıkları ile hasatta yakın dönemde daha etkili olan Kurşuni küf hastalığı bağ alanları için önemli iki sorundur. 

Fungal gövde hastalıkları Apelasyon dergisinin ilk sayılarında Yrd. Doç. Dr. D. Soner AKGÜL tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır (bkz., http://www.apelasyon.com/Yazi/154-asmalarda-fungal-govde-hastaliklari). Bu hastalık içerisinde yer alan Siyah Bacak hastalığı belirtileri son günlerde artan sıcaklıkların etkisi ile yeni tesis edilmiş bağlarda daha sık gözlemlenmeye başlamış ve üreticilerden gelen şikâyetlerde artış olmuştur. 

Yazının devamı