Gıda Güvenliği

İnsanoğlu uygarlıklar kurmaya başladıktan sonra en önemli doğal düşmanı ve rakibi türdeşleri, yani insanlardır. Bir dizi sayesinde oğlunu dahi öldürebilen otorite sahiplerinin anlamını kavramaya başladık. Ama daha kavrayamadığımız masumiyet maskesinin gizlediği cinayetler... ‘Güvenlik’ tanımlaması suç ile birebir ilişkilidir. Güvenlik kavramı dış düşmanlar ve toplumda suç işleyen bireylere karşı ortaya çıkmıştır.

Suç kavramının kapsamı genişledikçe yeni güvenlik tanımları ortaya çıkar. Bu gün “İş güvenliği” diye bir tanım varsa birileri kar hırsı ile işçilerin hayatını tehlikeye attığı içindir. Yol güvenliği trafik suçlarıyla ilgilidir. Peki gıda güvenliği…

Gıda mevzuatında Gıda/Gıda maddesi, Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere; içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü maddeyi; Gıda güvenliği ise gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler bütününü ifade etmektedir. (Anonim 1, 2008)

Gıda güvenliği tanımı konusuna girdiğimizde belki binden fazla tanımla karşılaşırız. Ben amacıma uygun bir tanım oluşturmaya çalışacağım. Gıda güvenliği, gıda olarak tüketilen ürünlerin üretiminden, pazarlanmasına kadar üretim sürecinde uyulması gereken kurallar, asgari standartlar ve kontrol noktaları üzerinden gıda kalitesinin korunması, içeriğindeki katkı ve kalıntılıların sınırlandırılması, gıda maddelerinin mümkün olan en uygun şekilde tüketiciye ulaştırılması amacıyla alınan her türlü önlemler ile gıda/gıda maddeleri üretimi ve pazarlanması ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşların hak, görev, sorumluluklarını içeren bir sistemdir.

Gıda güvenliği toplumun her kesimini (en azından tüketici olarak) ilgilendirir. Tarımsal üretimden işleme, depolama, nakliye, ambalajlama, satış gibi her tür üretim aşaması ile ilişkilidir. Üretim binaları, binaların koşulları, personele sağlanan koşullar, işlenen ürünün niteliğine ve miktarına uygun olarak şekillenir. Örneğin personelin kullandığı tuvaletler sağlıklı ve personel açısından yeterli değilse bu gıda üretimi açısından sorunlu bir durumdur. Ya da ıslak zeminlerde su tutan ve kolay temizlenen malzeme kullanılır. Eğer çalışırken zemine basınç uygulayan, sarsıntılı çalışan, ağır ve güçlü makineler varsa zemin kaplaması aynı zamanda esnek te olmalıdır.