Sebze bahçesi plânımı nasıl hazırlayacağım?

Sebze bahçemizin yerini seçtik, Ölçülerini aldık. Hangi sebze türlerini yetiştireceğimize karar verdik. Şimdi bu bilgileri kâğıda dökmemiz gereklidir. 

1. Bahçe plânının çizilmesi: Bahçe plânını çizerken kareli kâğıtları tercih etmek daha faydalıdır. Çünkü aralık mesafeleri karelere göre daha doğru bir şekilde  ayarlayabilirsiniz. Bahçenizin büyüklüğüne göre 10  kareyi veya 20 kareyi 1 m olarak hesaplayabilirsiniz. Öncelikle bahçenizin plânını çizersiniz. Üzerine farklı yönlerden ölçtüğünüz rakamları yerleştirirsiniz. Unutmamanız gereken sebze bahçesinin kare veya dikdörtgen şeklinde olacağı şeklinde bir kuralın olmamasıdır. Bahçeniz yuvarlak olabilir. Üçgen parçacıklarından oluşabilir. Plân üzerinde yetiştiricilik yapılmaya uygun olmayan alanları yani bina, ağaçlar ve diğer bitkileri de işaretlemek gerekir. Bahçede parseller arasına koyacağınız yol aralıklarını da plân üzerinde göstermeniz gerekir. Bahçenin plânını hazırladıktan sonra bundan 3 nüsha hazırlayın. Bunlardan biri bahçenizin yaz dönemindeki halini, diğeri sonbahar, bir diğeri ilkbahardaki durumunu göstersin. Bu plânlara bakarak bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze türlerinin her birini ne zaman hasat ettiğinizi görebilirsiniz ve gelecek yılın plânını hazırlarken bu plânlardan yararlanabilirsiniz. 

2. Bitkilerin plân üzerinde gösterilmesi: Yetiştirilecek alanın plânı üzerinde yetiştirmek üzere seçtiğiniz sebze türlerini, bu sebze türleri için ne kadar alan ayırdığınızı da dikkate alarak plân üzerinde yerleştirmeniz gerekir. Plâna sebze türlerini yerleştirirken uzun boylu sebze türlerini ileride diğer bitkilere gölge yapmayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Örneğin uzun boylu sebze türlerini orta kısma getirirseniz iki tarafındaki bitkilere gölge yapabilir. Sebze türlerinin özelliğine göre aralık mesafeleri ayarlarken, ileride bakım işlerini kolaylaştıracak şekilde parseller hazırlamanız yararlı olur. 

Bahçe alanınız darsa uzun boylu sebze türlerini tele veya ipe alarak yetiştirip, alandan tasarruf edebilirsiniz. 

      3. Sebzelerin ekim dikim tarihlerinin plân üzerinde gösterilmesi: Bitkileri plâna yerleştirdikten sonra, bu türlerin ekim ve dikim tarihlerini plânın üzerinde göstermeniz gelecek yaz ve sonbaharda yapacağınız işler için size yardımcı olur. Ayrıca gelecek sezonda hangi sebze türlerinin yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini de bu plâna göre öğrenmiş olursunuz. 

     4. Plâna yetiştiricilikle ilgili bilgilerin kaydedilmesi: Yetiştiricilik sırasında karşılaştığınız sorunları, bu sorunları çözme şeklinizi, deneyimlerinizi de plâna kaydedin ve bu plânları saklayın. Birkaç sezon sonrasında bahçenizle ilgili bir defter tutmuş olduğunuzu göreceksiniz. Yıllar içinde bu defter sizin bu işten giderek daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır. Bu bilgileri küçük not kâğıtlarına yazmayın. Çünkü bunlar çok çabuk kaybolurlar. Bir silsile izlemediğinden parçaları bir araya getirirken çok vakit kaybedersiniz. Bir defter tutmak daha faydalıdır. Kayıtları saklamanız gelecek yıllardaki plânlarınız için de size yol gösterir. 

 

KAYNAKLAR

 

Yanmaz R. 2012. Hobi Sebze Yetiştiriciliği. GTHB, Eğitim Yayın ve Yayınlar Daire Başkanlığı, 124 s.