Türkiye-Rusya İlişkileri; Şanghay’a Doğru Mu?

Türkiye 15 Temmuz akşamı adeta uçurum kenarından döndü.

Türkiye 15 Temmuz akşamı adeta uçurum kenarından döndü. Darbe girişimine ABD ve AB’nin düşük yoğunluklu ilgisi birçokları gibi bana da çok ilginç geldi.  Türkiye’de bir yandan darbe girişimi, diğer yandan PKK ve IŞİD terörü yüzlerce insanın canını alırken bu derece suskunluk “acaba mı” dedirtiyor insana.

Türkiye bu ilgisizliği yüksek perdeden söylese de, yakın gelecekte uluslar arası eksenini değiştirmesi zor gibi görünüyor.  Ancak yine de AB ve ABD Türkiye’nin ekseninin Şanghay İşbirliği Organizasyonu’na veya Gelişmekte Olan Ülkeler Grubu olarak tanımlanan BRICS’e (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) kayacağı konusunda endişeliler.

Çünkü onlar da biliyorlar ki, Türkiye’de halkın büyük çoğunluğu, olaylar açığa çıktıkça, Batının (ABD-AB)  gizli istihbarat örgütleri marifetiyle darbe yapmaya çalıştığını, Türkiye’yi bu cendereden Rusya’nın kurtardığını düşünüyor.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya gezisi son derece önemliydi. Rusya vizelerin kalkması için bazı şartlar ileri sürse de, uyguladığı ambargoyu yılsonuna kadar kademeli olarak kaldıracağını söylese de, gezi Türkiye için eski bir komşusunu yeniden kazanmak adına önemliydi. 

 Masaya enerji ve siyasi işbirliği de geldi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyi olması her iki ülkenin de hem bölgesel hem de küresel çıkarları açısından son derece önem taşıyor. 

Ardından İran Dış işleri Bakanı Zarif’in Ankara ziyareti, Türkiye’nin Suriye politikasında köklü değişiklik olacağını göstermesi açısından önemliydi.

Rusya’nın Suriye’deki cihatçılara karşı İncirlik üssünü kullanma olasılığı ve Türkiye’nin El Nusra’nin terör örgütü olduğuna dair üst düzeyden yaptığı açıklamalar bunu ispatlar nitelikte.  

Zaten soğuk olan Türkiye-ABD ve Türkiye-AB ilişkileri, gelecekte özellikle İncirlik’e bağlantılı olarak dondurucuya konabilir. AB’den gelen ve geri kabul anlaşmasının uygulamasına ilişkin olumsuz açıklamalar da bunu gösteriyor. 

Önümüzdeki günlerde daha önceleri daha düşük tonda söylenen Şanghay İşbirliği Organizasyonu’na giriş” daha kuvvetle ifade edilmeye başlanabilir. Rusya’nın da Türkiye’yi uzun zamandır, hatta uçak düşürme meselesi sırasında bile bilinçaltına atarak, bu pakta görmek istediğini dünya alem biliyor.

Bu arada tarım ürünlerine konan ambargonun kalkması Türkiye tarımı için son derece önemli.  Rusya önemli bir pazar ve örneğin yaş üzümüm en önemli alıcısı konumunda. 

O nedenle ambargo konusunda daha hızlı hareket etmek gerekiyor.