Çocuk Yogası ve Melis Sevinir

Yazar : Tuğba TOLON

Çocuk yogası eğitmeni Melis Sevinir çocuk yogası nedir, faydalari nelerdir, uygulama nasıl olur bizlere anlattı.

Çocuk yogası eğitmeni  Melis Sevinir çocuk yogası nedir, faydalari nelerdir, uygulama nasıl olur bizlere anlattı. Bildiğimiz yogadan biraz daha farklı yol izlenen çocuk yogası çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimi için  çok da faydalı. 

 

Cocuk Yogası bizim için yeni bir kavram biraz tarihçesini anlatır mısınız ?             

Cocuk Yogasi yaklaşık 30 sene once başladı. Marsha Wenig 1991’de bu surece daha hız kazandırmak ve eğitmen yetiştirmek amaci ile Cocuk Yogasi (Yoga Kids)’i kurdu. Amacı ise yetişkinlere olduğu gibi cocuklarada yogayı öğretmek. Cocuk Yogasının Turkiyede bilinmesi ise cok daha yeni, yaklaşık 3-4 senedir bazı okullarda yoga seçmeli ders ya da klup dersi olarak eklenmeye başlandı.

Nedir çocuk yogası, klasik büyüklere uygulanan yogadan farkı nedir? 

Cocuk yogasının ivmesi klasik yetişkin yogasından oldukça farklı. Cocuk yogasında her dersin bir teması var ve o tema ile çocuklar yoga pozlarını yapıyorlar. Amac çocukların hayal güçlerini geliştirirken sıkılmadan yoga pozlarını da yapmaları. Cocuklar her ders farklı bir hikayenin parcasi olarak pozları yapıyorlar. Ornegin bir ders Mısıra yolculuk yaparak piramit ve sfenks olurken başka bir derste deniz altına gidip yengeç ve balık oluyorlar. Eglenerek hem yoga pozlarını yapıyorlar hemde vücutlarının esnekliğini koruyup güçleniyorlar. Yoganin olmazsa olmazı olan nefeste bu sırada farklı sekillerde çocuklara ogretilmis oluyor. Meditasyon ise genellikle rehberli meditasyon seklinde oluyor ve yetişkinlere oranla biraz daha kısa tutuluyor. Yine dersin temasina uygun ve yoganın sevgi barış ve mutluluk odakli felsefesi ile uyumlu bir sekilde hazırlanıyor.

Uygulamada yaş aralığı nedir?     

Genelde 3 ile 15 yas arasında çocuklar için uygun. Ama yas aralığına gore dersin uzunluğu değişebiliyor. 3-7 yas için 30 dk iken 7-15 yas arasi çocuklar için 1 saate çıkabiliyor.

Yoganın dingin, çocukların da enerjik bir yapısı olduğunu düşünürsek nasıl bir sonuç çıkıyor ortaya ?

Çocuk yogası yetişkin yogasından farklı bir dinamiğe sahip. Cocuk yogası daha enerjik ve masalsı. Bu nedenle çocuklar bu hikayenin bir parçası olarak pozları yapmaktan buyuk keyif alıyorlar ve konsantre olabiliyorlar. Benim ilk derse başladığımda gördüğüm ilginç bir olay ise aslında çocuklarında yetişkinler gibi meditasyon ve dinginliğe ihtiyaçları olduğu. Her yas çocuk farklı zaman aralıklarında meditasyon yapmayı yetişkinlerde olduğu gibi hatta daha bile cok seviyorlar

Büyükler stres atmak , dinginleşmek ,özüne dönmek için yogayı tercih ediyor , peki ya çocuklar için faydası nedir ? (fiziksel ,zihinsel , sosyal)

Tahminimizin aksine çocuklarda aslında benzer nedenlerde yogayı tercih ediyorlar. Cocuklarda aynı yetişkinler gibi farklı nedenlerle oldukça stresliler. Aile ici ilişkiler, okul çocuklarda tahmin ettiğimizden fazla strese neden oluyor. Bu bazı çocuklarda hiperaktivite bazı çocuklarda ise ice kapanma olarak reaksyon gösteriyor. Yoga ile hem deşarj olup hemde eğlenerek kendilerini tanıyorlar. Cocuklar eskiden olduğu gibi koşup oynayacaklarına artık daha fazla bilgisayar ve tv basında zaman geçiriyorlar ve bu da omurgalarında ciddi sorunlara yol acıyor. Yoga ile bunu da düzeltmeyi hedefliyoruz.

Kısaca özetlersek Çocuk Yogasının Faydaları:

Fiziksel:

-Sinir sistemini rahatlatır

-Uyumayı kolaylaştırır

-Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur

-Bedenlerindeki gerilimi azaltır

-Kaslarını gevşetir ve rahatlatır

Psikolojik/ Zihinsel:

-Konsantrasyonu ve odaklanmayı geliştirir

-Stresi azaltır

-Zihni rahatlatır

-Kendilerini ifade etmelerinde yardımcı olur

-Hayalgüçlerini geliştirir

-Yaratıcılıklarını arttırır

 

Sizin yaptığınız uygulamalarda çocuklarda ne gibi değişimler oldu?                         

Hem fiziksel hem psikolojik bir cok degisim oldu. Fiziksel olarak kambur duran tum öğrencilerim artık daha duz bir omurgaya sahip oldular. Tum öğrencilerim daha esnek, daha dengeli ve daha guclu. Psikolojik olarak ise hayal güçleri daha geniş, ve stresleri daha az diyebilirim. Örneğin derste öğrenme zorluğu yasayan, hiperaktif ve arkadaşları ile uyumsuz olan bir öğrencim 1 senenin sonunda artık derslerinde başarılı, konsantre olabilen ve arkadaşları ile cok uyumlu bir öğrenciye donuştu. Bu anlamda yoganın cok faydası olduğunu düşünüyorum.

Yoga derslerinde neler yapıyorsunuz ?

Hikayeler oluşturarak çocukların yoga pozlarını yapmalarını sağlıyorum. Genel olarak tum öğrenciler farklı hikayelerin içinde hem birey hem grubun bir parçası olarak eğlenerek yoga pozlarını yapıyorlar. Ben yoga pozlarının gerçek isimlerini hic kullanmıyorum. O derski temamıza gore klasik yoga pozlarını yapıyoruz ama biz ona domuz, sfenks ya da piramit diyebiliyoruz. Ozellikle denge ve sag / sol beyin eşitleme bizim için cok önemli bu nedenle her derste bunlara yoğunluk veriyoruz. Nefesleri ise yine hayal gucumuzle birleştirerek yapıyoruz. Ornegin bir balon sisiriyoruz, ya da bir kopek gibi kısa kısa nefes alıyoruz. Yani kısaca klasik yoga asanalarını çocukların seviyesine indiriyoruz.

Sınıfın düzenini nasıl sağlıyorsunuz?

Her dersin basında coukların gözlerini kapatıp birkaç nefes kendilerini dinlemelerini ve dersin basında nasıl hissettiklerini hissetmelerini ve benimle paylaşmalarını istiyorum. Boylece dersin basında o günkü sınıfın dinamiğini ogrenmis oluyorum. Sınıfın dinamiğine gore derse cesitli oyunlar ya da hikayeler ekleyerek çocukların konstantre olmalarını sağlıyorum. Dersin sonunda ise çocuklar tekrar ice donup dersin bası ile sonu arasında hissettiklerinde cok mutlu oluyorlar.

Sıklık olarak ne önerirsiniz ?

Haftada 1-2 ideal diye düşünüyorum. Farklı nedenler varsa ornegin hiperaktivite vs o zaman sayı biraz daha arttırılabilir.

Çocuğun evde kendi uyguluyor olması ne kadar doğru ?

Cocuklar cok heyecanlılar ve bazen ısınmadan ve esnemeden zor hareketlere direk geçiş yapabiliyorlar. Bu da bazen sakatlanmalara ve kas ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle evde kendi uygulamaları ilk baslarda biraz sıkıntı yaratabilir.

Bebek yogası hakkındaki fikirlerinizi alabilir miyiz?

Bebek yogası anne ve bebeğin birlikte vakit geçirmesi için cok güzel bir aktivite. Ozellikle kucuk ve gaz problemi olan bebeklerde bebek yogasının cok faydalı olduğunu düşünüyorum.

*Melis Sevinir- iletişim : msevinir@hotmail.com

Fotograflar Melis Sevinir’e aittir.