Tarımda Sosyal Medyanın Kullanımı ve Etkisi

Yazar : Sinem SANLI

20.yüzyılın sonuna doğru internetin ortaya çıkmasıyla birlikte enformasyon teknolojilerinde yaşanan gelişmeler iletişim biçimlerinde günlük yaşantımızda pek çok değişikliğe neden olmuştur.

20.yüzyılın sonuna doğru internetin ortaya çıkmasıyla birlikte enformasyon teknolojilerinde yaşanan gelişmeler iletişim biçimlerinde günlük yaşantımızda pek çok değişikliğe neden olmuştur. İnsan ilişkilerinde yüz yüze iletişimin yerini teknolojik araçlarla yapılan iletişim şekilleri almaya başlamıştır.

            Sanal ortamdaki bu yeni iletişim biçimlerinin merkezinde sosyal medya yer alırken, tarım sosyal medyada nasıl yer almaktadır? Modern çağa ayak uydurma konusunda tarım bundan ne kadar etkilenmiştir?

            Austin’li bir çiftçi Carrie Kenny, Texas, ABD’de etrafındaki ve semtlerindeki tek bir markette dahi taze organik ürünlere erişme imkânı sınırlıyken sosyal medya aracılığıyla başlattığı pilot uygulamayı hayata geçirmeyi hedeflemiştir. Austin’li üretici, fikrin arkasında kâr amacı gütmeden, son zamanlardaki yenilikçi program için şehirden bir miktar hibe alarak başlamıştır. Aslında tekerlek üzerinde bir araçla pazarını organik sebze ve meyve erişimin olmadığı semtlerde haftalık durarak gerçekleştirir. İşte bu uygulamayı ‘Snap’ ile bütünleştirerek sürdürülebilir gıda merkezine katılır. Taze yerel üretimin sofraya gelme aşamasını an be an tüketicisiyle paylaşır. Güvenilir gıda tüketiminin önemine referans olan bu uygulama lansmanı , hemen ülke genelinde başlatmak için ‘cep çiftçi’ ağıyla en iyi pazarlardan biri olur. Austin’li üretici mobil (hareketli, seyyar) pazarda öğrenme ve bilgilendirme fırsatını sağlar. Central Texas’ta yerel gıda erişim sorunlarını çözmek için 2013 yılında kurulan ‘Farmer Starter’ (Çiftçi Başlangıcı) adı verilen yirmi haftalık organik tarım programıyla çalışmaya devam eder. Sürdürülebilir bir tarımı yönetmek için aldıkları ders kapsamında mobil pazar elemanları yetiştirir. Bu pazara dört bir yandan talep artarken, öğleden sonra ve akşam boyunca her semtte bulunurlar ve bu sayede böyle bir uygulama ile bir yemek pişirmek için gereken her şeye erişimi sağlamaya başlarlar. Kolay erişim, taze yerel üretim olması güvenilirlik referansı ile birçok insanı sosyal medya aracılığıyla kendine çeker.

          Tarımda sosyal medya bir “yenilik” olduğu için öncelikle kullanıcılarını, diğer konulardaki örneklerde de olduğu gibi, merak ve ötesinde korku ile karşı karşıya getirebilir. Ancak bu güncel teknolojinin gücü, başarısı ve olumlu geri dönüşümü, korkusunun üstesinden gelinebilecek riski almaya değecektir.

        Facebook tüm erişkin internet kullanıcıları arasında büyük bir paya sahip olup 900 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır. ‘Fresh Eggs Daily’ (Günlük Taze Yumurtalar) Facebook’ta favorilerde olan takip imkânını tüketiciye sunan çiftlik alışveriş sayfalarındandır. Çiftliğin tarihçesi, misyonu, vizyonu, öne çıkanları, ürünleri, vb. yazı, fotoğraf ve video ile izleyicilerine ulaştırılabilmektedir. 

       Birçok ihtiyaca yönelik hızlı erişimle kitleyi genişletmek için popüler hashtag’lerle Twitter ve Instagram da bunu takip eder.Twitter paylaşım linkleri tartışılması fikirler için daha iyiyken Instagram fotoğraflar tarafından inşa edilir. Sosyal medyayla marka tanımını güçlendirmek için kullanılan çiftlik logosundan, potansiyel tüketicilere analitik ve reklam araçlarının ulaşmasında güçlü bir araç oluşturur.Twiter bağlantılar ile sayfa ya da fotoğraf paylaşımına imkân veren,bireysel veya üye olunarak ya da olunmaksızın kurumsal-özel grup listesi ile iletişim kurulabilen ve haftalık olarak sayfa yineleme ve kısa istatistik gönderilebilmektedir. İşte bu hususta aktivist gruplar iletişim gücünü arttırmak adına sosyal ağlarda daha aktif hale gelmektedirler.Birleşik Devletler İnsani Yardım Topluluğu Hayvan Hakları ve Çevrecilik Ocak 2009’dan beri videolarda %30 artışı takiben ,100 kattan fazla artışı twiterda sağlamışlardır.

      Michele ve ekibi gibi Twiter’da  #AgChat ve #FoodChat hashtag’leriyle gıda toplulukları ile tarımsal sorunları inşa etmişlerdir.Eğitimlerini bir saatlik web seminerleriyle veya tam gün çalışma alanlarında,kuruluşlar için sosyal medya stratejisini oluşturarak sizinle birlikte çalışır. Kısacası size ait ihtiyaçların tarifini almak için tasarlanmış sosyal medyayı sunarak kitle etkisini yaratır.

     CTA (Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation ACP-EU), 2010-2014 yılları arasında Web 2.0 ve sosyal medya öğrenme olanaklarını 120’den fazla yüz yüze görüşme ile 18 projeyi tarımsal üreticilere aktarmıştır.Bunlardan bazılarına göz atalım ;

 - Facebook ile Kırsal kalkınma için Madagaskar’da GrupAlanı, Ekoköy, Kırsal e-Market ve e-tartışma platformları oluşturulmuştur.

- Facebook, Google Apps, Skype: Üreticilere blog ile erişilerek Kamerun’da ICT4Ag kursları düzenlenmiştir.

 - Facebook, Google Alerts, Drive, Maps: Rwanda’da genç üreticiler için bilgi merkezi ağı (telecentre network)  kurulmuştur.

- Facebook (PROPAC), Youtube: Orta Afrika’da Küçük ölçekli üreticiler için bilgi kaynağıyken Tanzanya’da genç ve kadın üreticiler için ,

- Twitter: Uganda’da kadın kahve üreticileri için. Facebook, Twitter: Madagaskar’da, Gana’da, Samoa’da pandan (bir tür çam, screw pine, Pandanus spp.) üreticileri için,

- Facebook, Twitter, Linkedin: Uganda’da muz üreticileri için,

- Facebook: Madagaskar’da arıcılar için,

- Linkedin, Google Alerts, Drive, Maps: Gana’da kakao üreticileri için,

-Twitter, Linkedin, Hangout, Skype Benin’de, Trinidad ve Tobago’da genç üreticiler ile Madagaskar’da su ürünleri, sığır ve kanatlı üreticileri için,

bilgilendirme ağı kurulmasında etkili ve yarayışlı olmasıyla modern ve sürdürülebilir tarımda yenilikleri,gıda güvenliği,esneklik ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi ilerletmeyi misyon belirlemiştir.

     Tarımda sosyal medya bu  tür  girişimlerle kırsal kalkınma için bilgi,iletişim ve bilgi yönetimi kapasitelerini artırarak aslında  katkı sağlamaya çoktan başlamıştır.

Modern bir çiftçi olmak için dönümlerce araziye sahibi olmak zorunda değilsiniz. Eğer özenli ve tutkulu bir gıda tüketicisi veya gıdanın nereden geldiği umurumda diyorsanız bile bu tanım sizin için uygun olacaktır!

 

Kaynaklar

http://animalagalliance.org/images/upload/Social%20Media%20Manual PDF http://sfp.ucdavis.edu/files/144814  

http://modernfarmer.com/category/technology

http://publications.cta.int/media/publications/downloads/1816_PDF