Zeytin Üretiminde Kalite Artışı Nasıl Sağlanır?

Yazar : Handan ÇAKAN
Konu : Tarım

Alım gücümüz gittikçe düşerken zeytinyağı fiyatlarındaki son iki yıldır yaşanan fiyat artışları zaten tüketimin yetersiz olduğu ülkemizde birçok insanın mutfağında zeytinyağı tüketimini azalttığı kolaylıkla tahmin edilebilir.

Alım gücümüz gittikçe düşerken zeytinyağı fiyatlarındaki son iki yıldır yaşanan fiyat artışları zaten tüketimin yetersiz olduğu ülkemizde birçok insanın mutfağında zeytinyağı tüketimini azalttığı kolaylıkla tahmin edilebilir. Düşününce diyoruz ki zeytinyağı lüks tüketim ürünleri içerisine mi girdi? Nasıl böyle bir durum ortaya çıktı? Oysaki zeytin ağaçlarının diyarı değil miydi memleketimiz? İnsan merak etmeden duramıyor. Nasıl oldu da bir anda fiyatlar dudak uçuklatacak hale geldi, stok yapılması yüzünden mi bu hale gelindi, stok durumuna neden müdahale edilemedi.

Hatırlatmakta fayda var, bir süre önce bir köyde insanlar kesilen ağaçlarından zeytin hasadı yaptı kadınlar ağlayarak. Ne çabuk ta unuttuk değil mi, her şeyi unuttuğumuz gibi.

 Zeytin alanlarımızı kaybetmemiz kadar vahim bir durumu düşünebiliyor musunuz? 

Biz nerde neyi yanlış yaptık, dünyada diğer zeytin üretimi yapılan ülkeler 2015 yılında iklimsel problemler ve hastalıklar nedeniyle birçok tedbir alırlarken biz bu fırsatı niçin değerlendiremedik, oysaki bu bizim ihracatımız için büyük bir fırsat değil miydi?  

Gelelim dünyaya, bildiğiniz üzere zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98’i Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde yapılıyor. Dünyada yaklaşık, 103 milyon dekar alanda 20 milyon ton dane zeytin üretiliyor. FAO verilerine göre zeytin üretiminde öne çıkan ülkeler ise sırasıyla İspanya (yüzde 38.6), İtalya (yüzde 14.4), Yunanistan (yüzde 9.8), Türkiye (yüzde 8.2), Fas (yüzde 5.8), Tunus (yüzde 5.4) ve Suriye (yüzde 4.1). Türkiye dünya zeytin ağacı varlığı olarak dördüncü sırada yer alıyor (FAO, 2013)

“TÜİK verilerine göre 2015 yılı ilk 3 aylık verilerine bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’nin ihracatı miktar bazında yüzde 42.2, değer bazında yüzde 32 düşüş gösterdiği ortada.

İhracat için zeytinyağında markalaşmayı yaymak önemli tabi. Markalaşmanın da çeşitli kriterleri olduğunu söylemeden geçemeyiz. Zeytini işleyerek zeytinyağına dönüştürürken elbette dikkat edilmesi gereken kontrol noktaları ve kurallar var. Fakat yetiştirme aşamasında kurallar yok mu? 

Kesinlikle var ve ben özellikle zeytin yetiştiriciliği yapılırken bu kuralların ne olduğundan bahsetmek istiyorum. 

Yazının devamı