Sizin Kendi Bitkisel Karışımınız

Konu : Sağlık

Bir insanın anne karnına düştüğü andan itibaren bedeninin oluşumu tümüyle doğadan gelen maddelerle sağlanmaktadır.

“Bir insanın anne karnına düştüğü andan itibaren bedeninin oluşumu tümüyle doğadan gelen maddelerle sağlanmaktadır. Bu nedenle ömür boyu ihtiyaç duyacağı tüm maddelerin yine doğada mevcut olduğu düşünülür ve bu maddelerin vücuda kazandırıldığı yegane kaynak insanın yediği içtiği yiyeceklerdir.  Bitkiler açısından bakarsak da, bedenin ihtiyaç duyduğu bu maddeler meyve, sebze, tahıl, baklagil ve diğer yenilebilen bitkilerde bulunmaktadır.” demiştik. 

 

Madem çocuk değiliz, madem artık yetişkiniz ve madem artık sağlığımıza önem verdiğimiz için kendimiz için araştırmalar yapabiliyoruz, o zaman biz de bilgilerimizi yoğurarak bunu yine kendimize faydalı hale getiririz. Araştırmacı karakterler anlatacaklarımızı daha kolay yapacaklardır. Ayrıca araştırma yaparken yönergelerimizi ve doğru bilgi kaynaklarını tercih ederlerse araştırma yeteneklerini artıracaklardır. 

Öncelikle anlatacağımız konuları anlamak için adım adım ilerlemek ve her aşamanın sağlamasını yapmak çok önemli. Zira anlatacağımız konu birçok ticari ürünün sırrına yakın  ya da ürün oluşturma mantığının temelini oluşturuyor. 

 

Hazırlayacağınız bitkisel karışımlarda ilk önce meyve, sonra sebze en son seçenek olarak da aktariye ürünü olarak kullanılan tıbbi bitkileri çay olarak tercih etmenizi öneririm. Ancak yine de bol bol yiyerek meyve ve sebzeyle amacınıza ulaşmanın tadı bambaşkadır. 

Diğer bir önceliğimiz araştırmalar yaparken doğru ve bilimsel kaynaklardan yararlanılmasıdır. Bilim siteleri, yüksek lisans tezleri, doktora tezleri, wikipedia, basılı kitaplar, ilaç prospektüsleri, doktor tanıdıklarımız bizim için mükemmel bilgi kaynaklarının olacaktır.

 

Bir diğer önceliğimiz bitkisel karışım hazırlarken nasıl bir karışım hazırlayacağımıza karar vermemiz gerektiğidir. Örneğin; hazırlayacağımız karışım bir meyve salatası olabilir, sebze salatası olabilir, bunların sos, şıra, sirke, balzamik sirke, turşusu, macunu, kurutulmuş tozu, bitkisel çayı olabilir. Bunları yöresel gıdalardan olarak ya da doğal ve organik ürünlerden tedarik edilmesi amacımızı destekleyecektir. Hatta imkan varsa kendiniz yetiştirin. Unutulmamalıdır ki; meyve, sebze, tahıl ve tıbbi bitkilerin neredeyse tamamında antikanser aktivitesi gösteren doğal maddeler bulunmaktadır. Önemli olan bu bitkilere nasıl ulaşacağınızı bilmek. 

 

Şunu bilelim; yapacağımız iş diyetten farklı, ancak diyetten bir adım daha ilerde bir yaklaşımdır. Gelelim rahatsızlığımız için doğal karışımlar hazırlamaya. Şunu da hatırlatalım, tekrar etme gereği doğmasın, kullanacağımız tüm bitkilerin doğal ya da organik yetişmişi, hibrit olmayanı ya da mümkünse doğadan kendi topladıklarımızı tercih edersek sağlık yolunda başarıya daha kısa zamanda ulaşırız. Hazırlayacağımız karışım önümüz kış olduğu ve sık örneği verildiği için bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren bir bitki desteği karışım olsun. 

 

İlk adım olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendiren tıp terimlerini araştırmamız gerekiyor. Bunları yaparken basit bir araştırma ile internetten teknik terim aramaya çıkıyoruz. Yine bunu yaparken tıp sitelerinden doktorların tavsiyelerini alabiliriz ama ben doğru örneklendirme için kendi bulduğum basit ve riske girmeyeceğim terimlerden yola çıkarak bağışıklık sistemine iyi gelecek bitki desteği karışımımızı hazırlamayı tercih ediyorum. Wikipedia harika bir kaynak ama ben ilk etapta Google yardımıyla karşıma çıkan terimleri Wikipedia’ya havale etmek için  şunu yazıyorum “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyım?”.

Aramalar arasında çıkan doktor sitesi, Wikipedia. “com.tr” uzantılı sitelerin daha güvenilir olduğunu bildiğimden oraların bilgilerine müracaat ediyorum. Karşıma çıkan sitelerden bir tanesi bana ihtiyacım olan bilgilerin çoğunu veriyor: 

 

  1. 1. Vitaminlere ihtiyacım olduğunu söylüyor 
  2. 2. Vücudun minerale ihtiyacı olduğunu söylüyor 
  3. 3. Bol su tüketmemi söylüyor
  4. 4. Sebze ve meyve tüketmemi söylüyor (Karışımımızı bunun üzerine kuracağım ama alternatifler de olacak.)
  5. 5. Protein tüketmemi söylüyor
  6. 6. Virüs ve bakterilere karşı dirençli olmamız gerektiğini söylüyor
  7. 7. Antioksidan gıdaları özellikle seçmemi söylüyor
  8. 8. Bağırsak floramı sağlıklı ve güçlü tutması söylüyor

 

Bu şekilde vücutta oluşturmam gereken etkileri tespit ediyorum. Ancak iyi bir araştırma ile olabildiğince faktörü ortaya koymak gerekir. Ben burada yapmadım ama aynı şeyi alzheimere ya da kansere uygun yapabilirsiniz fakat bu hastalıklarda çok daha fazla faktör yakalamak ve daha iyi araştırma yapmak gerekir. 

 

İkinci aşama olarak yukarıdaki maddeleri karşılayacak meyve, sebze ve bitki çayı tespitine geçiyorum. Tablolarımızı da bu sekiz maddeye göre yapacağız.

 

1-Vitaminlere ihtiyacım olduğunu söylüyor: Kritiğim şudur; vitamince zengin meyveler, sebzeler bitki çayları neler bunları arıyorum ve bunlar içinde de sevdiklerimi seçiyorum. Arama sonucu karşıma çıkan meyveler (En sonda bulduğumuz bitkileri ortak olanlarla birleştirip sayılarını azaltacağım): Kayısı, dut, erik, üzüm, ananas, muz, şeftali, nar, çilek, greyfurt, mandalina. 

Arama sonucu karşıma çıkan sebzeler: Kabak, havuç, salatalık, brokoli, marul, sarımsak, lahana, karnabahar, patates, bamya, kavun, karpuz, ıspanak, patlıcan, domates, biber, maydanoz. 

Arama sonucu çıkan bitki çayı olabilecek tıbbi bitkiler: Nane, ginko, yeşil çay, sarımsak, ebegümeci, reyhan, ısırgan.

 

2-Vücudun minerale ihtiyacı olduğunu söylüyor: Kritiğim şudur; mineralce zengin meyveler, sebzeler bitki çayları neler bunları arıyorum ve bunlar içinde de en çok ilk madde de olabildiğince fazla seçtiğim ortak meyve sebze ve çay olabilecek tıbbi bitkileri seçiyorum. Arama sonucu çıkan meyveler (Aramam için mineral deposu meyveler yazmam yeterli): Elma, badem, muz, üzüm, kızılcık, incir, fındık, ceviz, portakal, hurma, vişne, kiraz, dut, kayısı. 

Arama sonucu çıkan sebzeler: Brokoli, barbunya, ıspanak, patates, soğan, sarımsak, kabak, bakla, bamya, bezelye, domates, enginar, fasulye, havuç, karnabahar, kereviz, lahana. 

Arama sonucu çıkan bitki çayı olabilecek tıbbi bitkiler: Genel olarak tüm bitki çaylarının mineralce zengin olduğunu söylüyor.

 

3-Bol su içmek her zaman gerekli:

 

4-Sebze ve meyve tüketmemi söylüyor: Tüm bitkisel destek zaten sebze meyve ve bitki çayları üzerine kurulu. 

 

5-Protein tüketmemi söylüyor: 

Arama sonucu karşıma çıkan meyveler: Kayısı, şeftali, nektarin, avokado, incir, hurma, kuş üzümü, fındık, badem. 

Arama sonucu karşıma çıkan sebzeler: Kavun, karpuz, enginar, bezelye, mısır, fasulye, brokoli, barbunya. 

Arama sonucu karşıma çıkan tıbbi bitkiler: Bitki çayı olarak tüketeceğimiz için kayda değer bir bitkiye ulaşamadım.

 

6-Virüs ve bakterilere karşı dirençli olmamız gerektiğini söylüyor: 

Arama sonucu karşıma çıkan meyveler (Antibiyotik özelliklere sahip meyveler yazmam yeterli oldu): Nar, elma, ahududu, kuş üzümü, alıç (taze meyve) muz, kayısı, portakal, greyfurt, mandalina, üzüm. 

Arama sonucu karşıma çıkan sebzeler: Soğan, sarımsak, lahana, acı biber, maydanoz, fesleğen, dereotu, havuç, kereviz, domates, patlıcan. 

Arama sonucu karşıma çıkan bitki çayı olabilecek tıbbi bitkiler: Ginko, sarı kantaron, yeşil çay, alıç, elma, rezene, civan perçemi, adaçayı, kekik, mayıs papatyası, karabiber.

 

 

7-Antioksidan gıdaları özellikle seçmemi söylüyor: 

Arama sonucu karşıma çıkan meyveler: Üzüm, nar, elma, mavi yemiş, portakal, greyfurt, ceviz, çilek, incir, muz, limon, zeytin. 

Arama sonucu karşıma çıkan sebzeler: Soğan, sarımsak, havuç, kereviz, dereotu, bezelye, biber, maydanoz, ıspanak, lahana, karnabahar. 

Arama sonucu karşıma çıkan bitki çayı olabilecek tıbbi bitkiler: Yeşil çay, biberiye, ginko, rezene, adaçayı, sarı kantaron, ginseng, civanperçemi, meyan kökü, kırkkilit otu, nane,alıç.

 

8-Bağırsak floramı sağlıklı ve güçlü tutması söylüyor: 

Arama sonucu karşıma çıkan meyveler (Burada “Bağırsak Florasını İyileştiren Meyveler” şeklinde yazıyorum arama metinlerini farklı arama kelimeleriyle aramak daha geniş seçenekler sunuyor) : Aramadan önce fermente (Sirke, kefir, peynir altı suyu, ev yoğurdu, kombu çayı gibi) ürünlerin bağırsak florasına faydasını zaten biliyorum ve bunları göz önüne alarak aramı yapıyorum. Ananas, çilek, ahududu, elma, armut, kivi, incir, kayısı, erik, portakal, fıstık, badem. 

Arama sonucu karşıma çıkan sebzeler: Patates, enginar, şalgam, mısır, brokoli, sarımsak.  

Arama sonucu karşıma çıkan bitki çayı olabilen tıbbi bitkiler: Papatya, rezene, ıhlamur, elma, adaçayı, anason, nane, biberiye, defne, kişniş, kuşburnu, kekik, zencefil, adaçayı. 

 

Bir diğer aşama olarak sonuçlanan araştırmamızı bir tablo haline getiriyoruz. Ben kolaylık olsun diye şimdi bunları yedi madde olduğu için tabloya sığacak şekilde numaralandırarak aktarıyorum. Tabloların üzerinde gördüğünüz 1,2,3…8 diye numaralandırdığım başlıklar bizim arama başlıklarımız; yani 1 numaralı sütunda vitamin, 2’de mineral, 3’te su ihtiyacı, 4’te sebze meyve tüketimi diye yazdığımız kıstaslarımız tabloda da yukarıdaki sırayla yer alıyor.

 

Tablo:1 Belirlenen meyvelerin tablo dökümü

1

2

3

4

5

6

7

8

Ananas

Badem

 

 

Avokado

Ahududu

Ceviz

Ahududu

Çilek

Ceviz

 

 

Badem

Elma

Çilek

Ananas

Dut

Dut

 

 

Fındık

Greyfurt

Elma

Armut

Erik

Elma

 

 

Hurma

Kayısı

Greyfurt

Badem

Greyfurt

Fındık

 

 

İncir

Kuş Üzümü

İncir

Çilek

Kayısı

Hurma

 

 

Kayısı

Mandalina

Kayısı

Elma

Mandalina

İncir

 

 

Kuş üzümü

Muz

Limon

Erik

Muz

Kayısı

 

 

Nektarin

Nar

Mavi yemiş

Fıstık

Nar

Kızılcık

 

 

Şeftali

Portakal

Nar

İncir

Şeftali

Kiraz

 

 

 

Üzüm

Portakal

Kayısı

Üzüm

Muz

 

 

 

 

Üzüm

Kivi

 

Portakal

 

 

 

 

Zeytin

Portakal

 

Üzüm

 

 

 

 

 

 

 

Vişne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablo:2 Belirlenen sebzelerin tablo dökümü

1

2

3

4

5

6

7

8

Bamya

Brokoli

 

 

Fasulye

Havuç

Ispanak

Brokoli

Biber

Bamya

 

 

Bezelye

Dereotu

Biber

Enginar

Brokoli

Bezelye

 

 

Enginar

Fesleğen

Havuç

Mısır

Domates

Bakla

 

 

Barbunya

Acı biber

Bezelye

Patates

Havuç

Domates

 

 

Karpuz

Kereviz

Karnabahar

Sarımsak

Ispanak

Barbunya

 

 

Brokoli

Domates

Dereotu

Şalgam

Kabak

Enginar

 

 

Kavun

Lahana

Kereviz

 

Karnabahar

Fasulye

 

 

Mısır

Maydanoz

Lahana

 

Karpuz

Havuç

 

 

 

Sarımsak

Maydanoz

 

Kavun

Ispanak

 

 

 

Soğan

Sarımsak

 

Lahana

Kabak

 

 

 

Patlıcan

Soğan

 

Marul

Karnabahar

 

 

 

 

 

 

Maydanoz

Kereviz

 

 

 

 

 

 

Patates

Lahana

 

 

 

 

 

 

Patlıcan

Patates

 

 

 

 

 

 

Salatalık

Sarımsak

 

 

 

 

 

 

Sarımsak

Soğan

 

 

 

 

 

 

 

Tablo:3 Belirlenen tıbbi çayların tablo dökümü

1

2

3

4

5

6

7

8

Ebegümeci

 

 

 

 

Adaçayı

Adaçayı

Adaçayı

Ginko

 

 

 

 

Alıç

Alıç

Anason

Isırgan

 

 

 

 

Civanperçemi

Biberiye

Biberiye

Nane

 

 

 

 

Elma

Civanperçemi

Defne

Reyhan

 

 

 

 

Ginko

Ginko

Elma

Sarımsak

 

 

 

 

Karabiber

Ginseng

Ihlamur

Yeşil çay

 

 

 

 

Kekik

Kırkkilit otu

Kekik

 

 

 

 

 

Mayıs papatyası

Meyan kökü

Kişniş

 

 

 

 

 

Rezene

Nane

Kuşburnu

 

 

 

 

 

Sarıkantaron

Rezene

Mayıs papatyası

 

 

 

 

 

Yeşil çay

Sarıkantaron

Nane

 

 

 

 

 

 

Yeşil çay

Rezene

 

 

 

 

 

 

 

Zencefil

 

Tablomuzu oluşturduk. Bir diğer aşamamız bunların kendimize göre yorumlanması. Unutmamalı ki; kişiye özel bir destek unsuru hazırlıyoruz. 

1.Tablonun yorumu: 

Tüm sıralara bakıyorum 1, 2 ya da 3 sütunda da aynı olan meyveyi arıyor gözlerim. Bu arada mevsim kış olduğundan yaz meyvelerini kuruları bulunmuyorsa es geçiyorum (Kiraz, erik gibi), tabi ekonomiklik ve bulunabilirliklerini de değerlendiriyorum. 

 

Kayısı tüm maddelerde var ve baş meyvemin o olduğuna karar veriyorum. Tabi ki kurusunu ve doğal yetişmişini bulmam gerekiyor. Portakal beş madde de var, ana yedek meyvem. İncir, üzüm, elma dört maddede var. Ben kuru incir ve üzümü kuru, elmayı ise taze tüketebileceğimi düşünüyorum. Bunlar da diğer yedek meyvelerim. Nar, çapraz üç maddede var. Bunu da diğer eksik maddeleri zaman zaman tamamlayan meyve olarak düşünüyorum ve geriye kalanlarını fazla yorumlamadan azar azar kışın yemem gerektiğini düşünüyorum.

 

2. Tablonun yorumu: En fazla yer alan sarımsağı nasıl tüketebileceğimin çarelerini arayacağım (Turşu, kuru toz, yemeklerde koku yapmayacak formları düşünmeliyim). Havuç dikkat çekiyor, salatalarda bolca tüketmeliyim diye düşünüyorum. Domatesi kışın fazla tüketmeyi düşünmüyorum, çünkü mevsim sebzesi değil. Karnabahar, lahana ve brokoli listede çok dikkatimi çekiyor. Bunlarla olan yiyeceklere ağırlık verebilirim. Birini salata, diğerini turşu olarak tüketebilirim diye düşünüyorum.  Bunlar yeterli ancak 6,7 ve 8. maddeler önemli olduğundan buradaki sebzeleri yemeklerimde kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Kış boyunca bunlardan yapacağım sebze yemeklerine ağırlık vermeliyim. 

 

3. Tablonun yorumu: Civanperçemi acıdır, onu hiç çay olarak düşünmüyorum. Ama zorunluluk durumunda şifai etkisini asla es geçmem. Adaçayı üç önemli maddede var ve içimi de güzel olduğundan akşamları yatmadan önce onu içebileceğimi düşünüyorum. Yeşil çay yine üç maddede olduğundan baş çayım oldu bile. Ginko, sarı kantaron ve diğer çaylardan benim için ekonomik olanlardan. Ya karışım ya da ayrı ayrı alarak istediğim zaman tüketebileceğim şekilde eve almayı düşünüyorum.

 

Gördüğünüz gibi “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyım?” sorumu cevaplayacak bir formülasyon yaptım. Burada tabloları birbirini tamamlayacak şekilde de düşünebilirim. 

Mesela 1.tabloda 1.madde zayıf kalmış. Onu sebzeyle ya da çayla destekleyebilirim. Sebzeleri salata olarak tüketebilirim. Bitkisel çayları karışım yapabilirim. Tüm 8 maddenin numaralarını ikişer ikişer meyve, sebze ya da çaya paylayabilirim. Eğer çapraz sorgular ya da düşünürseniz oldukça fazla seçenek üretebildiğinizi göreceksiniz. Ayrıca bu araştırmaları yapıp tablolarınızı oluştururken göreceksiniz ki onlarca yeni bilgi öğrenmiş aynı zamanda gelişmişsiniz de. 

 

Evet sevgili okuyucular, sizlerin eline matematiksel bir formül verdim. Bu formülü çok iyi araştırma yapmak kaydıyla zayıflama için, kanser için, tümör için ve sizi araştırma olarak zorlamayacak bir rahatsızlığınız için bitkisel destek amacıyla kullanabilirsiniz. Ben sizlere basit anlatımla örneklendirerek bir kılavuz verdim. Listeye baktığınızda ‘Bunları zaten biliyoruz, elmaya, havuca veya adaçayına ulaşmanın daha kolay yolları var.’ diye düşünebilirsiniz. Ancak rahatsızlığınız için nokta atışlı bir formülünüz oldu. Benim listem anlaşılması için basit olduğundan karşınıza sizin bitkilerinizden neler çıkacaktır neler.

 

Sağlıkla kalın…