Hormonlu Sebze ve Meyveler Hakkındaki Bazı Gerçekler

Yazar : Bayram ÜLKER

Bir günlük gazetenin “Hormonlu Gıdaları Anlama Sözlüğü'' başlığı altında yazmış olduğu yazınızın tamamının yanlışlıklar ile dolu olduğunu görünce hayretler içinde kaldım.

Bir günlük gazetenin “Hormonlu Gıdaları Anlama Sözlüğü'' başlığı altında yazmış olduğu yazınızın tamamının yanlışlıklar ile dolu olduğunu görünce hayretler içinde kaldım.

Önce kendimi tanıtayım: 1984 yılında E.Ü.Ziraat Fakültesi'den mezun oldum ve o tarihten beri Tarımsal üretimin her türlü aşamasında çalıştım ve çalışmaya da devam etmekteyim.

Fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum;
Domatesin çekirdekli olması hormonsuz (ki bitki gelişim düzenleyici diye geçer) olduğunun en belirgin özelliğidir. Ortasındaki beyaz ve sert doku/tabaka çeşitlerin karakteristik özelliğinden gelir.

Hıyarda kesinlikle hormon diye bir şey kullanılmaz. Partenokarpik (kendi kendine doğal olarak meyve bağlama özelliği) özelliğinden dolayı hormona ihtiyaç yoktur. Hormondan kaynaklandığı sanılan bazı sorunlar  bitki besin maddesi noksanlıkları ile ilgilidir.

Biberde hormon diye bir şey kesinlikle kullanılmaz. Ayrıca bazı biberlerin partenokarpik özelliği vardır. 

Patlıcanda çekirdek yoksa kesinlikle hormonludur. Meyve tutumu için Bombus Arısı kullanılmaktadır. Çekirdeksiz patlıcanın daha semizdir.

Patatesin içindeki kararmanın nedeni bitki besin maddesi noksanlığı veya hastalık olabilir. Yani hormonla ilgisi yoktur.

Karpuzların hepsi çekirdeksiz değildir, partenokarpik (çekirdeksiz) çeşitler mevcuttur.

Kabakta meyve şeklinin hormonla ilgisi yoktur. Çekirdekli olup olmadığına bakmak lazım. 

Çileğin dış yüzeyindeki çekirdeğin varlığı, hormonsuz olduğunun belirtisidir. Meyve tutumu için Bombus Arısı kullanılmaktadır. 

Mısırda hormon diye bir şey kullanılmamaktadır.

Çok saygı duyarak okuduğumuz gazetelerde, dergilerde, televizyonda  böyle büyük hatalar yapılmasını kabul edemiyorum. Lütfen bu tür yazılar yazacaksanız önce uzmanından bilgi alınız.