GÖZLERİN UYANMASI

Bu dönemde günlük ortalama sıcaklığın 10°C’nin üzerine çıkmasıyla birlikte gözlere su yürümeye başlar ve gözler kabarmaya başlar. Artık uyanma başlamıştır. İşte bu zamanda bağlarda;

SÜRGÜN 2-4 cm.

Bu dönem ilkbahar donlarının en tehlikeli olduğu zamandır. Asmanın dona karşı direncini arttırıcı bitki gelişim düzenleyiciler kullanılabilinir. Ayrıca ölü kol mücadelesi yapılmalıdır. Fakat ölü kol mücadelesi için bakırlı preparatlar kullanmayınız çünkü bu ani sıcaklık düşüşlerinde fitotoksik etki yapabilir. Bu dönemde thrips kontrolü yapılır, yaprak başına 2-4 thrips var ise ilaçlama yapılır.

SÜRGÜN 5-7 cm

Bu dönemde;

       SÜRGÜN 10-15 cm

Bu dönemde;

SÜRGÜN 18-20 cm 

Bu dönemde;

      Hormon uygulaması yapılan bu dönemde filizler üzerinde bir sonraki yılın gözlerinin fizyolojik ayrım safhası başlamaktadır. Bu yüzden yüksek dozda ve sık aralıklı hormon uygulamasından kaçınılmalıdır. Yoksa bir sonraki yıl gözlerin uyanmasında düzensizlikler görülebilir.

Salkımların uzamasından sonra asma çiçek dönemine girmeye hazırlanır. Taneleri çevreleyen kapsüller çatlamaya yüz tutmuştur. Bu dönem çok risklidir. Yanlış uygulamalar kötü sonuçlar doğurabilir. Salkım boyunun uzunluğunu beğenmeyen çiftçiler bu dönemde hormon uygulaması yaparak en büyük hataya düşmüş olurlar. Yapılan her hormon uygulaması çiçekten sonra tanelerin irili ufaklı olmasına (halk arasında analıkızlı da denir) neden olur.

Yazımı burada noktalarken önümüzdeki sayımızda çiçeklenme döneminden devam edeceğim.