Evli Salyangozlar Barksız Sümüklü Böcekler/2- Savaş Ama Sev

Obur salyangoz ile sümüklü böcekler, kayalıklardaki yarık ve çatlaklarda, taş altlarında veya ormanlık alanlarda, ağaçların altında biriken yaprak örtüsü içinde, bazen mağara ve bataklıklar gibi yerlerde bulunabilmektedirler.

Nisan (2017) ayında ‘Evli Salyangozlar Barksız Sümüklü Böcekler’ başlığı ile yayınlanmış olan yazımın devamı ve son bölümü ile bu ay karşınızdayım Bu iki sevimli canlı ile daha önce tanışmıştık. Nedir, ne değildir, neler yaparlar, neleri severler, nerelerde ne şekilde karşımıza çıkarlar konuşmuştuk. Şimdi biraz da oburluklarının sebep olduğu zararlar ile nasıl mücadele ederiz onu tartışalım istiyorum…

Bu obur salyangoz ile sümüklü böcekler, kayalıklardaki yarık ve çatlaklarda, taş altlarında veya ormanlık alanlarda, ağaçların altında biriken yaprak örtüsü içinde, bazen mağara ve bataklıklar gibi yerlerde bulunabilmektedirler. Yani her taşın altından çıkabilirler  Bazıları nemli yerleri tercih ederken, bazıları da güneşe maruz kalan sıcak ve kuru yerleri tercih ederler. Önlem alınmadığı zaman veya mücadele edilmediğinde bulundukları yerlerdeki bitkilerin yapraklarını, sapını veya meyvesini tüketerek ekonomik açıdan önemli kayıplara sebep olurlar  (Sayar, 1991; Riedl’a atfen Yıldırım, 2007). Salyangozlar kabukları sayesinde zor koşullarda çok daha rahat kalabilirken, sümüklü böceklerin böyle bir avantajları yoktur, çünkü onların sırtlarında onları koruyacak bir evleri yoktur. Fakat sümüklü böcekler de kalsiyum eksikliği olan topraklarda rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Bu durum da sümüklü böcekler için büyük bir avantajdır. Çünkü kalsiyum (Ca), salyangozların kabuk gelişimine yardımcı, destek bir elementtir. Sümüklü böceklerin kabukları olmadığı için vücutları kuruma tehlikesi ile sürekli karşı karşıyadır. Bu sebeple sümüklü böcekler toprak altında çok daha fazla zaman geçiririler ki vücut nemlerini koruyabilsinler fakat bu durum da, bitki kökleri ve tohumlar için büyük bir tehlikedir (Anonim, 2017 j). Çünkü biliyoruz ki bu hayvanlar çoook obur 

Yeteri kadar işleme yapılamayan havasız topraklar, yabancı otlar, ekim ve dikim yapılmayan boş ve bakımsız araziler sümüklü böcekler ve salyangozlar için en uygun yaşama alanlarıdır (Anonim, 2017 c). Salyangoz ve sümüklü böceklerin iştahları, ilkbaharda özellikle de havaların fazla yağışlı ve nemli gittiği günlerde iyice açılır, durmadan beslenmek isterler. Çiçekli bitkileri, yaprakları, filizlenmeye başlayan otları, sebzeleri, bağ filizlerini çok severler Salyangozun sindirim süresi uzun olmakla beraber bir öğünde kendi ağırlığının %15 oranında besin tüketebilmektedir!!!

 

Sümüklü böcek ve salyangoz zararı yoğun olarak İngiltere, İrlanda, Hollanda ve Fransa’da görülmektedir. Avrupa’nın bazı bölgelerinde de görülse de ciddi sorunlara yol açmamaktadırlar. Kuru, soğuk, iklimin karasal ve rakımların yüksek olduğu bölgelerde sümüklü böcek ve salyangoz zararı fazla görülmemektedir. Sümüklü böcek ve salyangoz zararı, iklim, toprak tipi, sümüklü böcek ve salyangoz türlerinin çeşitliliğine, ürün çeşitlerinin dağılımına ve uygulanan mücadele yöntemlerine göre farklılıklar gösterebilir.

Tarımsal alanlarda, özellikle nemli iklimlerin yaşandığı çoğu bölgede yayılış göstermiş olan Pulmonata (Mollusca: Gastropoda) takımında yer alan Helimacidae, Limacidae ve Agriolimacidae familyalarına ait türler tarımsal alanlarda zarara sebep olmaktadır. Pulmonata takımı içerisinde tarımsal alanlarda zararlı olan türler; Deroceras reticulatum Muller 1774 (Agriolimacidae) Gri bahçe sümüklü böceği, Agriolimax reticulatus Muller 1774 (Limacidae) Tarla sümüklü böceği, Limax maximus Linnaeus 1758 (Limacidae) İri bahçe sümüklü böcekleri, Helix lucorum Linnaeus 1758 (Helimacidae), Helicella variegata Friwaldsky 1859 (Helimacidae),  Helix aspersa Muller 1774 (Helimacidae) Esmer bahçe salyangozu, Helix pomatia Linnaeus 1758 (Helimacidae) Bağ salyangozudur (Anonim, 2017 a).

Yazının devamı