Materyal ve Metot

Tatlı su kaynaklarımızı boşa harcamamak gailesi ile günlük hayatta kullandığımız temizlik ve tuvalet sularının yağmur suyundan elde edilmesi fikri önderliğinde aşağıdaki şekildeki gibi bir düzenek oluşturuldu. Daha sonra bu düzeneği çalışan bir maket haline getirilerek uygulanılabilirliğini kanıtladık. Ürettiğimiz maketin çizimi aşağıdaki şekilde verilmiştir. 

Uygulama, yağmur sularının çatıdaki su toplama kanallarına %5’lik bir eğim verilerek suyun tamamen yer çekimi etkisi ile binanın dışına yerleştirilen tanklarda depolanması ile başlamaktadır. Su yağmur suyu depolama tankına girmeden hemen önce 2’nolu kaba filtreden geçirilerek içerisindeki kum, çöp gibi unsurlardan arındırılmaktadır. Şayet sistemde depolanan su, içme suyu olarak da kullanılmak istenirse daha detaylı bir arıtma yapılmalıdır. Biz amaç gereği bu suyu temizlik ve tuvaletlerde kullanacağımız için kaba filtreyi yeterli gördük.  Depolama tankı dolduğunda tepe noktasına çok yakın yapılmış tahliye çıkışından içerisindeki fazla suyu belediye kanalizasyon sistemine vermektedir.  Bina dışarısında yapılmış olan ana yağmur suyu depolama tankı ihtiyaca göre istenilen boyutlarda tasarlanabilir. 

Uygulamamızın ikinci kısmında ise bina çatısına yerleştirilmiş daha küçük boyutlardaki mini tank bulunmaktadır. Bu tankın varlık sebebi temizlik ve tuvaletlerde her su kullanımında ana tanktan su pompalanmasını ve fazla enerji sarfiyatının önüne geçmektir. Bu tank yazdığımız program gereği %30 doluluğun altına düştüğü an ana toplama tankından 1’nolu su pompası vasıtası ile %100 dolacak şekilde doldurulmaktadır. Şayet ana tankta yeterli su yok ise %5 doluluk oranının altına düştüğü an %15 doluluk oranına kadar şebeke suyu ile doldurulmaktadır. Bunun amacı ise her an yağmurun yağıp da ana tankı doldurma ihtimalini göz ardı etmemektir. O sebepten ana tankta yağmur suyu kalmadığı zaman üst depo şebeke suyu ile ancak %15 doluluk oranına kadar doldurabilme izni verilmiştir. 

Bütün bu sistemlerin kontrolü için Arduino mikro kontrolör devresi kullanılmıştır. Üniteyi gömülü sistemlerle kontrol etme, kullanıcıya sistemin dolum/boşalım oranlarına müdahale etme hakkı tanımış ve günlük hayatta kullanımında rastlanacak olumsuzlukları düzeltebilme imkânı sağlamıştır.