Tarımdaki Yeniliklerin Kaynağı Nedir?

Yazar : Jane CRAIGIE
Konu : Tarım

Yüzyıllar boyu, yeni teknolojiler ve yaratıcı yenilikler, tarım alanında kaydedilen ilerleme açısından çok önemli olmuştur.

Yüzyıllar boyu, yeni teknolojiler ve yaratıcı yenilikler, tarım alanında kaydedilen ilerleme açısından çok önemli olmuştur. Bilim insanları, mucitler ve genetik bilimcilerin başarılı çalışmaları olmasa ve hala mevcut bitki ve hayvan ırklarının 10500 yıllık atalarını veya M.Ö. 10000'li yıllara ait buğday çeşitlerini yetiştiriyor olsaydık şuan acınacak bir durumda olurduk.

 

Tarım alanındaki ilerlemeler özellikle son 100 yılda şaşırtıcı derecede planlı ve hızlı bir şekilde gelişmiş, bu da tüm toplumun ve besin tedarik zincirinin faydasına olmuştur.

 

Gıda üreticisi ve çevre yöneticileri olarak çiftçilerin önünde bazı büyük zorluklar var. Öyleyse önümüzdeki on yıllar için yenilik ufku nasıl şekillenecek? Brexit sonrası gerçekleşecek politika değişiklikleri Birleşik Krallık çiftçilerinin teknolojiye erişimini artırabilecek mi?

 

AB'den ayrılma konusuna içgüdüsel olarak karşıyım. Ancak, ayrılma kararı verildikten sonra da Birleşik Krallık tarımının inovasyon yanlısı bir siyasi ortamda faaliyet gösterebilmesini sağlamak için emin adımlarla kararlı bir şekilde ilerlememiz gerektiği kanaatindeyim.

 

Bence hükümetlerimize baskı yapmamız gereken iki nokta var. Birincisi, yeni teknolojilere ilişkin alınacak kararlar bilime dayanmalıdır. AB'nin zirai mücadele ilaçlarına dair aldığı iptal kararlarının çoğu, gerçekler temelinde değil duygular ve kamusal hassasiyetler nedeniyle alınmıştır.

 

İkincisi ise, Avrupa ve yeni küresel pazarlarla ticaret yapma ihtiyacımız göz önüne alındığında, ticaretin önünde engel oluşturabilecek veya güçlü İskoç yiyecek ve içecek markalarımıza zarar verebilecek yeni teknolojileri onaylayamayacağımızdır.

 

Bu nedenle, diğer alanlarda katedilen ilerlemeler göz önüne alındığında geleneksel biyoteknoloji Birleşik Krallık için artık kabul edilemez olabilir, ki bu da kötü bir şey değildir. 

 

İşte gelecekte birbiriyle rekabet edecek birkaç yenilik:

Monsanto firması, RNA interferansı (RNAi) biyoteknolojisini araştırıyor. Söz konusu teknoloji, kanser genlerinin tıbbi olarak hedeflenmesi amacıyla 15 yıl önce geliştirilmiş bir tekniktir. Basitçe anlatmak gerekirse, RNAi, hastalığa neden olan genleri sessizleştirerek etkisini gösterir. Genetiği değiştirme (GD) işlemindeki hücre düzeyindeki manipülasyonun aksine, RNAi bir zararlı bitki veya böceği yok etmek amacıyla mahsullerin üzerine püskürtülebilmektedir.

 

CRISPR (Düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri), herhangi bir hayvan veya bitki türündeki istenmeyen DNA dizilerinin genom düzenlemesi yoluyla arzu edilen DNA dizileriyle değiştirilmesini mümkün kılan yeni bir teknolojidir. CRISPR teknolojisinin yasalar söz konusu olduğunda avantajlı olduğu iki argüman mevcut. Birincisi, bu teknoloji insan hastalıklarının tedavisinde büyük fayda sağlayabilir. İkinci olarak da, genetiği değiştirilmiş organizmalara karşı yürütülen kampanyalarda sıklıkla karşı çıkılan yabancı tür DNA'larının başka organizmalara eklenmesinin de önüne geçmektedir.

 

Nanoteknoloji de, tarım adına büyüleyici başka bir araç olabilir. Özellikle nano 'sensörler' oldukça ilginç. Bu "mikro kaydediciler", sulama sistemlerini otomatik olarak kontrol etmek üzere topraktaki nem açığını izleyebilmekte veya gıda kontaminasyonunu göstermek için gıda ambalajlarında ​​kullanılabilmektedir.

 

Son olarak, 3 boyutlu yazıcılar, geleneksel tarıma hem katkıda bulunabilecek hem de onunla rekabet edebilecektir. Olumlu tarafından bakıldığında, bu yazıcıları kullanarak hâlihazırda makineler için yedek parça basabiliyoruz. Ancak, gıdaların 3 boyutlu olarak basılması büyük bir tehlike oluşturabilir. Şuan için meyveler 3 boyutlu olarak başarılı bir şekilde basılmış olmakla birlikte New York'taki bir restoran zincirine 3D pizza yazıcı kurmuş BeeHex adında bir şirket bile bulunmaktadır.