Her An Ölümü Yaşayan Kutsal Ağaç Sakura

Yazar : Bilge KEYKUBAT

Her an ölümü yaşayan kutsal ağaç Sakura, meyve vermeyen bir tür “Kiraz Ağacı”dır.

Japonlar’ın Her An Ölümü Yaşayan Kutsal Ağacı

Japonca bir kelime olan Sakura’nın Türkçesi  “Kiraz Çiçeği” anlamındadır. Sakura, meyve vermeyen bir tür “Kiraz Ağacı”dır.

Japonya kiraz çiçeklerinde (sakura) geniş bir çeşitlilik vardır; 200'den fazla çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Japonya'da kiraz çiçeği en popüler çeşidi Somei Yoshino’ dur. 

Sakura Zensen: Kiraz çiçeklerinin açması demek…

(Japonlar için değişim)

Ancak güzelliklerinden daha fazla bir şey vardır onlarda… 

Hayatın mucizesi denilebilir. 

Japon kültüründe çok özel bir yeri vardır…

Çiçekleri makbuldür. Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya'da baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.  

Zıtlıklar yaşamın her anında birliktedir; 

Siyah ile beyaz gibi, iyi ile kötü gibi, yaşam ile ölüm gibi…

Japon Kiraz Çiçekleri: Yeniden Doğuşun Simgesi…

Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir, Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü aklına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler. 

Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı 

hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadırlar.

Ağaç, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade eder. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır.

Bu çiçek Martın son haftası ile Nisanın ilk haftası açar ve Japonya'da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilir. Çiçeklerin açtığı bu dönem Japonya’nın en çok turist kabul ettiği dönemdir... 

Sakura’nın dalda kaldığı zamanın çok kısa olması 

Japon kültüründe hayatın gelip geçici olduğunu ifade eder…

Kiraz çiçeği ağacı Çin Kültüründe dişi formu temsil edermiş. Oysa; Japon kültüründe çok daha derin bir anlam kazanmıştır.

Japonlar kiraz çiçeği ağacının yaşam döngüsünü gözlemleyerek genel olarak insan yaşamı ile Sakuro’nun benzerliğine dikkati çekmişlerdir. 

Genel olarak yaşamın bir metaforik temsili olması ile birlikte, kiraz çiçeği ağacının Budizm ile derin bağlantılarının var olduğuna inanılmaktadır.  

Yazının devamı