Gönül Ne Kahve İster Ne Kahvehane, Gönül Muhabbet İster Kahve Bahane

Konu : Gastronomi

Gönül Ne Kahve İster Ne Kahvehane, Gönül Muhabbet İster Kahve Bahane... Yorgun olduğunda içtiğin kahve hafifletir seni… Kendine getirir, unutturur günün yorgunluğunu…

Yorgun olduğunda içtiğin kahve hafifletir seni… Kendine getirir, unutturur günün yorgunluğunu… Yemek sonrası keyifli sohbet eşliğinde içilen kahve evde olduğunu hissettirir, huzur verir. Kız isteme merasimlerinde içilen kahve heyecan ve mutluluktur. Sabahları içilen kahve enerjidir, güne hazırlar. Kahve aynı kahvedir belki… Köpüğüyle, dumanıyla, rengiyle… Ama içilen kahveler ruhun süzgecinden geçer ve tadı değişir. Her içilen kahvede hissedilen aynı değildir bu yüzden…

Bir fincan kahve insanları tatlı sohbetlere sürükleyen ve aralarında dostluk bağları kuran en özel içecektir. Kahveyi özenle seçtiğiniz insanlarla içmek isteyerek adeta ruhunuzu ısıtmak istersiniz. Kahve içtiğiniz kişiyle öyle sohbetlere dalarsınız ki bitmemesi için adeta küçük yudumlarla içersiniz. Kahvenizi yudumlarken gönülden gönüle sayısız köprüler kurulur. Ruhunuzu tarifsiz bir sıcaklıkla ısıtırsınız. Yani aslında kahve bahane; muhabbetse şahanedir. İşte bu yüzdendir ki,

 

“Gönül ne kahve ister ne kahvehane/Gönül muhabbet ister kahve bahane” demiştir atalarımız…

 

Peki, bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözü nereden gelmiştir. Bir rivayete göre; İstanbul’un Yemiş iskelesinde kahve yapan ve satan Üsküdarlı bilge varmış. Herkes buraya kahvecinin sohbetini dinlemeye, iki çift nasihatini almaya, derdini paylaşmaya gelirmiş. Günlerden bir gün bu kahvehaneye bir yeniçeri gelmiş. Kahveciye herkese kendinden kahve ikram etmesini fakat içeride tek başına oturan Rum gemi kaptanına vermemesini söylemiş. Kahveci de herkese yeniçerinin kahvesini ikram ettikten sonra 2 kahve yapıp tam tersi Rum kaptanın yanına oturmuş. Yeniçeri bağırarak “Ona vermeyeceksin demedim mi?” demiş . Kahveci de “bu senin değil benim ikramım” diyerek cevap vermiş. Rum kaptana dönen kahveci, kaptanla hem sohbet etmiş hem de kahve içmiş.

 

Gel zaman git zaman aradan 40 yıl kadar geçmiş. Sisam Adasında büyükçe bir isyan çıkmış. Rumlar isyan etmiş. Bizim kahvehaneci de bir şekilde Rumların eline düşmüş. O zamanlarda Rumlar eline geçirdikleri esirleri pazarda satıyorlarmış. Kahveciyi de yaşlı bir adam satın almış ve ıssız bir yere götürmüş. Adamın kendini öldüreceğini sanan kahveci korkuyla yaşlı adama bakarken adam ona kendisinin 40 yıl önce bir kahve ikram ettiğini ve o kahvenin hatırını unutmadığını söyleyerek kahveciyi serbest bırakmış. İşte anlatılana göre bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözü buradan gelmektedir. 

Yazının devamı