Atatürk ve Türk Tarımı 1

Yazar : Bilge KEYKUBAT
Konu : Tarım, Tarih

İlk çağlarda insanlar içgüdüsel bir hareketle, hayvanların yaptığı şekilde yaşamlarını devam ettirmek için bitkisel ve hayvansal besinleri doğadan arayıp topluyorlardı.

Yıl 2017…

Verimli toprak çok kıymetli.

Su yaşamsal bir öge.

İklimsel değişiklikler dünyanın geleceğini etkiliyor.

Sıcaklık can alıcı düzeyde.

Gıda üretimi ve adil gıda dağılımı çok orantısız.

Açlık her geçen gün artmaya devam ediyor…

 

 

İlk çağlarda insanlar içgüdüsel bir hareketle, hayvanların yaptığı şekilde yaşamlarını devam ettirmek için bitkisel ve hayvansal besinleri doğadan arayıp topluyorlardı. Devamlı olarak besin arayışında oldukları için göçebeydiler. Çok ilkel saklama şekilleri ile az da olsa doğadan bulabildikleri gıdaları saklıyorlardı. Gıda alışverişi de daha başlamamıştı. 

 

Doğa ana henüz insanlara bütün nimetlerini göstermemişti. Henüz gösterişli giysiler, şatafatlı evler ve tabii ki atıklar yoktu.

 

Ancak farklı farklı insan gruplar arası karşılaşmalar yıllar ilerledikçe artmaya başladı. İnsanların birbirlerinin mallarını gasp etmeleri o günlerde başlamıştı. 

 

Tarihin ilk zamanlarında da gıda çok önemliydi. 

 

Dönemin insanların topladıkları ve ilkel de olsa depolayabildikleri tohumlar, yumrular ve soğanlar çimlenmeye başlayıp yeni bitkiler oluşturmaya başladığını görmeleri ile aslında tarım başlamış oldu.

 

İnsan grupları keşfettiklerini bir diğer gruba aktara aktara yeni yöntemler bulmuş, yıllar ilerledikçe üstlerine ilave bilgiler de eklendikçe yeni yöntemler daha da ilerlemiştir.

 

Yıllar geçmiş, yeni devletler kurulmuş, yeni ırklar ortaya çıkmaya başlamış, gıda da doğal olarak önemini arttırmış ve tarım her geçen gün daha da ilerlemek zorunda kalmıştır.

Anadolu ise, üstünde yaşayan tüm insanlara her daim bereketini, doğurganlığını göstermiştir. Tüm dinlerde adı geçen kutsal meyvelerin hepsini topraklarında yetişmesini sağlayan kadim topraklar bu meyveleri de kendisi gibi hep veren ve hep üreten şeklinde yapmıştır. 

 

Anadolu’nun verimli toprakları insanları devamlı kendine çekmiştir. 

 

Çok eski zamanlardan itibaren Anadolu’da ekonomik hayat tarıma dayalıydı. Bereketli ovaları, mükemmel iklimi, yeterli denilebilecek su kaynakları ile tarım için en elverişli yerlerden olduğunu belli ediyordu Anadolu toprakları. Bir de üstüne coğrafi olarak gücü de eklenince bir anayurt olarak çıkıveriyordu ilk zamanlardan beri. Hayvanların evcilleştirilmesi ve ekilen tarlaların diğer guruplardan ve vahşi hayvanlardan zarar görmeme çabaları yerleşik hayata geçişi kolaylaştırdı.

Yazının devamı