Bitki Besleme: Yaprak Örneklemesi Ve Önemi

Konu : Tarım

Tarımsal üretimin insanoğlu için önemi, varoluşu ile başlayan bir serüvendir.

Abstract

The manuscript reviews the significance of leaf /foliar sampling for improving crop nutrition with respect to crop yield as well as quality. The techniques of leaf  sampling for annual and perrenial crops are presented and recommendations are made for  a right preparation.

 

Tarımsal üretimin insanoğlu için önemi, varoluşu ile başlayan bir serüvendir. Teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerin hiçbirinin tarımsal üretimin önemini ve gerekliliğini değiştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle bir birim alandan optimum miktarda ve kalitede tarımsal üretimin sağlanması her zaman önemlidir. Tarımsal ürünlerin kalitesini, miktarını ve verimliliğini etkileyen faktörlerden en önemlisi, dengeli ve doğru beslenmenin sağlanmasıdır. Bitkisel üretimde verimi ve kaliteyi arttırabilmek için ise vegetatif gelişim süresince beslenme durumunu belirlememiz ve ihtiyaç duyduğu besin elementlerini vermemiz gerekmektedir.

 

Bitkinin beslenme durumunu saptamak için genel olarak yaprakları analiz edilmektedir. Ancak bazı durumlarda sap, kök, sürgün, meyve, tohum gibi değişik organların da analiz yapılabilir. Bitki analizleri, bitkinin tamamının veya belirli bir aksamının element içeriğini ortaya koyan bir teknik olmakla birlikte araştırma amaçlı veya tarla koşularında mevcut olan beslenme bozukluklarını anlama ve gidermede olduğu gibi dolaylı da olsa toprağın verimlilik durumunun anlaşılmasında da önemlidir.  Yaprak analizi ile bitkide, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, bakır, çinko, mangan, bor, sodyum, klor ve molibden gibi makro ve mikro besin element içerikleri belirlenmektedir.


Yaprak analizleri ile:

  1. 1. Bitkilerin dengeli beslenmesinin sağlanması,
  2. 2. Göz ile görülen belirtilerin saptanması,
  3. 3. Anormal gelişim tespiti,
  4. 4. Bitki besin elementleri arasındaki etkileşimlerin belirlenmesi,
  5. 5. Hasat zamanının tahmini,
  6. 6. Toprakta ve bitkideki besin elementlerinin yeterli olup olmadığının belirlenmesi

amaçlanmaktadır.

Bitkilerde olası beslenme bozuklukları, gelişim geriliği, yapraklarda küçülme ya da şekil bozuklukları, sürgün sayısında azalma, sürgün boyunun kısalması, yapraklarda renk değişiklikleri olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak çok şiddetli besin dengesizliği olduğu durumlarda eksiklik semptomları ortaya çıkmakta ve bu semptomlar belirlenebilmektedir. Beslenme bozukluklarının, özellikle beslenme noksanlıklarının hızlı bir şekilde teşhis edilmesi, verimin ve kalitenin arttırılması için bir önem taşımaktadır. Yaprak analizleri ile ayrıca söz konusu bitki için hazırlanmış gübre programlarının kontrolü de sağlanmış olmaktadır. Yetiştirme sezonu boyunca yapılan toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre bitkinin spesifik besin ihtiyacı izlenir ve besin ihtiyacı giderilerek, üretimin sürdürülebilirliği sağlanabilmektedir.


Vegatatif büyüme ve gelişme sürecinde bir besin elementi eksikliğinin saptanması, ortaya çıkacak olası problemlerin çözümlenmesi yanı sıra verim kaybını da engelleyebilecektir. Özellikle çok yıllık bitkilerde, önlemlerin hemen alınması ile bir sonraki sezon daha sağlıklı ve kaliteli üretim gerçekleşecektir. Ancak yaprak ve toprak analizlerinin birlikte değerlendirilmesi ve bu değerlendirmeler ışığında gübre programlarının oluşturulması gerektiği unutulmamalıdır.

Yazının devamı