2018’de Dünya Pamuk Piyasaları

Yazar : Naim ÖZDAMAR
Konu : Tarım

Ağustos’un ortalarında olduğumuz şu günlerde kuru incir, kuru üzüm ve pamuk piyasalarının açılmasının bekliyoruz.

Ağustos’un ortalarında olduğumuz şu günlerde kuru incir, kuru üzüm ve pamuk piyasalarının açılmasının bekliyoruz.

Son iki yıl hariç olmak üzere pamuk piyasalarının üretici aleyhine gerçekleştiği yaklaşık beş yıllık bir süreç yaşadık. Dış piyasalarda başta Çin’in elindeki stokların erimesi ve diğer gelişmeler son iki yılda dünya pamuk fiyatlarının yükselmesine yol açarken bu olumlu etki ülkemizde de görüldü. Pamuktan ümidini kesmekte olan üretici tekrar pamuğa yönelmeye başladı.

Dünya pamuk üretimi 2017-2018 sezonunda %7 oranında artışla 24,6 milyon tona çıkmıştır. Dünya pamuk üretim alanının ise aynı dönemde %7 oranında büyüyerek 31,8 milyon hektara çıktığı tespit edilmiştir.

Pamuk üreticisi ülkeler arasında Hindistan’ın pamuk üretimini hızla artırdığı görülmektedir. Yıllık bazda %6,5 artışla 6,2 milyon tona ulaşarak dünyanın en büyük üreticisi haline gelmesi piyasalar için sürpriz olmayacaktır. Uygun iklim, devlet destek fiyatı ve pamuğun diğer alternatiflerinden daha iyi gelir getirmesi sonucunda Hindistan’da pamuk ekim alanı bu yıl %8,5 büyüme ile 11,5 milyon hektara yükselmiştir.

Dünya pamuk fiyatlarındaki bu gelişmeler dolayısıyla neredeyse bir yıl içinde 2 katına çıkan pamuk fiyatları, bütün dünyada çiftçileri de pamuk ekimine yöneltmiştir.

En büyük üreticilerden olan Çin ve ABD de pamuk üretiminde önemli artışlar kaydetmektedir. Çin’de %3,1 artışla 3,3 milyon hektar ekim alanında yaklaşık 5,2 milyon ton pamuk üretileceği tahmin edilmektedir. ABD’nin ise üretim hacminin yıllık olarak % 12,5 artışla 4,4 milyon tona çıkaracağı öngörülmektedir. Bu rakamın ABD’de 2007-2008 sezonundan beri en yüksek miktar olduğu belirtilmektedir.

Dünyada pamuk ekiminin artması, Türk iplikçi ve tekstilcilerini de beklenti içerisine soktu. Uluslararası piyasalarda pamuk arzının artması dolayısıyla pamuk fiyatlarında düşüş beklenmekteyken, Türk tekstilciler şimdiden 2019 yılı ocak ayı için Amerikan pamuğu sırasına girmekteler. Ancak beklentilerin bu yönde olması şüpheli. Çin pamuk stoklamak peşinde.

En büyük pamuk tüketicisi olan Çin, 2013 yılından bu yana pamuk ithalatını %50 civarında azaltmıştı. Çin'in iç piyasada oluşan açık nedeniyle yeniden ithalata yönelmesi kaçınılmaz görülmekte. Son 5 yıldır ilk kez ithalat kotasını yükselten Çin’in, geçen yıl 1 milyon tona inen alımlarını 2020 yılına ulaşıncaya kadar 3 milyon tona çıkarması kaçınılmaz görülmekte.

Bu durumda yurtdışı piyasalarda son 1 yılda %25'e yakın değerlenerek 0.90 dolar/pound seviyelerinde gezen pamuk fiyatlarının düşmesinin önünde engel olarak görülmekte.

Dünya Gazetesi’nin analizine göre “Çin Tarım Bakanlığı, 2018- 2019 sezonu için pamuk ithalat tahminini yükseltti. Geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 2018-2019 sezonunda 1.2 milyon ton pamuk ithal edileceğini tahmin eden Bakanlık, bu beklentisini 1.4 milyon tona çıkardı. Bakanlık ithalat tahminini, Çin’in pamuk ipliği tüketiminin bu yıl %1.2 artarak 8.4 milyon tona ulaşacağı beklentisi ile revize etti. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da, 2018 için pamuk ithalat kotasının 800 bin ton artırılmasını onayladı. Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı olan Çin, 2013 yılından bu yana ilk kez ek kota duyurdu.”

Yazının devamı