Şeker Otu: Stevia

Yazar : Nevin TÜKEL
Konu : Sağlık

Steviayı diğer ürünlerden ayıran en önemli özelliği vücuda ne yaptığı değil, ne yapmadığıdır.

Steviayı diğer ürünlerden ayıran en önemli özelliği vücuda ne yaptığı değil, ne yapmadığıdır.

Stevia’yı şeker alternatiflerinden ayıran özelliği bir bitkiden elde ediliyor olması ve herhangi bir kalori içermemesidir.

 

Ülkemizde şeker otu olarak ismini duyuran stevia bitkisi, hem tatlı çeşitlerinde hem de çay ve kahve tatlandırıcısı olarak kullanılıyor. Şekere doğal alternatif olarak gösterilen stevia bitkisinin yararlarını, zararlarını ve olası yan etkilerini merak edenler için açıklayalım.

Stevia bitkisi Asteraceae ailesindendir. Bazı stevia türleri New Mexico, Arizona ve Teksas’a hastır. Fakat, Bertoni’nin bulduğu Stevia rebaudiana türü Paraguay ve Brezilya’da yetişir. Bu bölgede insanlar steviayı yüzyıllardır tatlandırıcı olarak kullanmışlardır.

 

Daha önce bazı toplumların stevia kullandığı bilinmesine rağmen İtalyan botanikçi Moises Santiago Bertoni 1800’lerin sonlarına doğru stevianın kaşifi olarak kabul edilmiştir.

 

Bertoni tarafından keşfedilen stevia bitkisi, birkaç yıldır ülkemizde de yetiştiriliyor. Türkiye’de şeker otu  ismiyle de bilinen bu bitkinin en önemli özelliği şekere doğal alternatif olması. Öyle ki; uzmanlar tarafından dünyadaki şeker hastalığı sorununu çözebilecek bir bitki olarak gösteriliyor. Stevia hiç şeker içermemesine rağmen tatlı bir bitkidir ve kalorisi sıfırdır. Yıllardır Avrupa ve Amerika’da doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bu bitkinin adı ülkemizde yeni yeni duyuluyor.

Stevia bitkisi 40 yılı aşkın süredir Paraguay ve Brezilya’da şeker hastalarına veriliyor. Bu bitki, tüketildiğinde hazım aşaması sırasında vücutta insülin salgılanmasına gerek olmuyor. Yani kana insülin salgılatmadan beyne şekerli yiyecek sinyali ulaşıyor. İşte bu özellik, stevia bitkisini mucizevi bir bitkiye dönüştürüyor. Oysa suni tatlandırıcı ya da kristalize edilmiş şeker tüketildiğinde vücutta insülin salgılanıyor.

Yazının devamı