Aylara Göre Zeytin Takvimi: Temmuz 2019

Konu : Tarım

Haziran ayının içerisinde ülkemizin değişik zeytin alanlarında havalar tam yaz sıcağını göremedi.

Haziran ayının içerisinde ülkemizin değişik zeytin alanlarında havalar tam yaz sıcağını göremedi. Özellikle güney bölgelerimizde zeytinlikler yağış aldı. Afet ve dolu şeklinde olmaması en büyük kazancımız oldu. Yer yer tutumlarla ilgili bilgiler geldi. Çiçeklenmenin çok güzel olduğu tutumun zayıf olduğu yerler oldu. Zeytin meyvesinin tutumunda gübreleme, budama, toprakta su bulunması, rüzgar ve yağmur gibi etkenler azaltır veya arttırır. 

Haziran ayının bazı yerlerde mevsim normallerinin altında güneyde de üstünde geçmesi, nem dengesizliği nedeni ile özellikle antraknoz hastalığı ve güve zararı ortaya çıktı. İlaçlama yapılması gerekmektedir. Havaların ısınması ile zararlılar ve hastalıklarda azalma görülecektir. Temmuz ayı beklentileri ise hava durumu raporlarında bize pek iç açıcı görünmemektedir. Özellikle Karadeniz üzerinde oluşabilecek güçlü rüzgarlar ile yağış olma ihtimali söz konusudur. Bir başka modelleme de Basra Körfezi üzerinde oluşan sıcak hava dalgası ile alakalıdır. Geçtiğimiz günlerde 55 dereceleri gören Basra körfezinin etkisi ile zeytin yetişen alanlarda sıcaklıkların rekor yapabileceği ve yaz aylarının uzayacağı rapor edildi. Bakalım göreceğiz. 

Temmuz ayının en önemli sorunu çıkabilecek yangınlardır. Özellikle ana yollara yakın yerlerde sigara kaynaklı yangınlara dikkat etmek gerekir. Yabancı otların ve sınır ağaçlarının kuru dallarının yanması zeytinliklerimize ve ormanlarımıza çok büyük zarar vermektedir. Yabancı ot mücadelesi yapmış olunsa bile yangın tehlikesine karşı bahçe kenarları dahil temizlenmelidir. Yangın tehlikesi olmayan arazilerde ise yabancı otlar toprak yüzeyini koruduğu için fiziksel veya başka yöntemlerle mücadele etmeye gerek yoktur. Erozyonu önlemeleri açısından da bize yardımcı olurlar.

Ağaçların dibinden çıkan halk arasında piç diye tabir edilen sürgünlerin temizleme zamanı da bu dönemdir. Ancak ikinci bir işçilik ödememek isteyen üreticilerimiz piç temizliğini şubat mart ayında budama yaparken yapabilirler. Şu unutulmamalıdır: bu tip sürgünler ister dipten çıksın isterse de üst dallardan çıksın ağacın su ve besin maddesini çok sömürürler. Bu yüzden istenmezler. 

Temmuz ayında ağaçların uyuması gerçekleşecektir. Bu ay içinde belli bir zaman ağaç yaz dinlenmesine çekilecektir. Bu zamanda özellikle çok zarar gören kanserli dallar temizlenebilir. Ancak bunu yaparken yara macununu dikkatli kullanmak gerekmektedir. Kesilen dalların yerlerine yara macunu sürerek yaranın hızlı kapanmasını hava almasını engellemek gerekmektedir. 

Temmuz başından itibaren ağacın serinlemesine katkıda bulunmak, karınca çıkışını engellemek için badana yapmakta yarar vardır. Badanayı elle fırça ile yapabilir ya da pülvarizörlerin memelerinin ayarını yaparak püskürtme şeklinde kireçleme yapabiliriz. Bu kireçleme ağacın dış kabuğunu güneşin etkisinden korumaktadır. Tepelik alanlarda sabah güneşinin direk vurduğu gövdeler yanmakta ve yanık yerin içi boşalmaktadır. Bu da bizim için ileri de ekonomik kayıplara neden olmaktadır. 

Damlama sulamamız var ise bu ay sulama yapmakta yarar vardır. İhtiyacı olan gübreyi parçalamış üreticilerimiz özellikle potasyumlu gübrenin bir kısmını bu ayda verirlerse meyvenin gelişmesine olumlu katkıda bulunurlar. Susuz zeytin tarımı yapılmaz. Zeytinin suya olan ihtiyacını karşılayamaz ise strese girer. Bu yüzden imkanı olan üreticilerimiz sulamayı yapmak durumundadırlar. 

Zirai mücadele kısmında ise varsa güve ve zeytin sineği mutlaka mücadele yapmak gerekmektedir. Sayımlar neticesinde ilçe tarım müdürlüğü yetkilileri bu hususta ilaçlama alarmı vermektedirler. Bu sene haziran ayın içerisinde zeytin güvesi alarmı verildi. Umarım ilaçlama yapılmıştır. Bu sene güzel bir zeytin sezonu olsun istiyorsak bu hususları artık harfiyen uygulamamız gerekmektedir.