Profesyonel Hayatta Sağlıklı ve Fit Kalma Tüyoları

Yazar : S. Sinan ULUSOY
Konu : Sağlık

Güne güzel bir başlangıç yapabilmek inanın aktif egzersiz ve doğru beslenme eşliğinde üst seviyede gerçekleşmeye başlıyor.

Çok Değerli Apelasyon Okurları,

Güne güzel bir başlangıç yapabilmek, gün içinde işimize en verimli şekilde odaklanmak ve insanlarla gerçekleştirdiğimiz iletişimde pozitif olup etrafımıza olumlu ışıklar saçmak, inanın aktif egzersiz ve doğru beslenme eşliğinde üst seviyede gerçekleşmeye başlıyor. Bu olumlu tutumun beraberinde getirdiği olumlu enerjiden çevremizdekiler de pozitif olarak etkileniyor.

Zamanın çok kısıtlı olduğu ve giderek karmaşıklaşan günlük çalışma veya özel hayatlarımızdaki  koşturma içinde düzenli egzersiz ve doğru beslenmeyi bir yaşam rutinimize dönüştürme yolunda biraz da olsa katkım olsun isterim.

Kısa fakat özlü konuşma, sağlam ve keskin iş yapısı emreder. Platon bu düşüncenin en güçlü savunucusuydu. Bu düşünceden hareketle sözlerimi fazla uzatmadan yoğun iş ve seyahat temposu içersinde sağlıklı beslenme ve rutin egzersiz yapmanıza imkan verecek bazı ip uçlarını  takip eden satırlarda siz değerli Apelasyon okurlarıyla paylaşmaya başlıyorum.

Kendi doğrularınızı keşfetme ve doğrularınıza ulaşma yolunda bir nebze de olsa katkım olması dileklerimle.

“Eğer kendinizi belirli bir şeyi yapabileceğinize ikna ederseniz ve bu şeyler mümkünse, ne kadar zor olursa olsun onu yaparsınız. Bunun aksine, dünyadaki en basit şeyi yapmanın imkânsız olduğunu düşünürseniz, artık onu yapmanız imkânsızdır ve köstebek yuvaları sizin için tırmanması imkânsız dağlara dönüşür”

Emile Coue

Yurtiçi ve dışı iş seyahatleri bazılarımız için stres kaynağı olabiliyor. 

Az uyku nedeniyle dinç şekilde uyanamamak veya sabahın erken saatlerinde enerjik olamamaktan mı yakınıyorsunuz, uçağa biner binmez arzunuzun dışında uykuya mı dalıyorsunuz, işinizde arzu ettiğiniz  verimi  yakalayamıyor veya işinize konsantrasyon mu sağlıyamıyorsunuz, yoğun seyahat temponuzun  yarattığı psikolojik baskının yarattığı bezginlikden mi müzdaripsiniz, hava değişiklikleri ve bunun sonucu sıklıkla yüz yüze geldiğiniz hastalıklardan mı şikayetçisiniz, ya da deniz aşırı uçuşlar sonrası  jet-lag sorunu mu yaşıyorsunuz?

Yukarıda dile getirdiğim tüm bu olası sorunları minimize edebilmemiz için olmazsa olmazımız rutin egzersiz ve doğru beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmemiz. Bu yolda neler yapabiliriz;

  1. 1. Beslenme ve fitness konularına ilişkin süreklilik arz eden araştırma içinde olmak ve sürekli şekilde okuyarak bilgilerimizi güncel tutmak,
  2. 2. Gerçek yaşam hikayelerini okumak, dinlemek ve takip etmek,
  3. 3. Elde ettiğimiz tüm bilgi ve bulguları analiz ederek kendi doğrularımıza ulaşma yolculuğumuza devam etmek.

Yurt içi ve dışı onlarca seyahat, aynı gün bazen üç farklı il veya iki-üç farklı kıta değiştirme, katılmanız gereken toplantılar, sunumlar, bazı hafta sonları eğitim maksatlı çalıştaylar, akşam saatlerine denk düşen zorunlu yemekli birliktelikler, ve tüm bu yukarıda saydığım temponun doğal sonucu sınırlı uyku.

Yaşamımızın sadece iş hayatı kısmında saydığım bunca aktivite doğru beslenme ve fitness çalışmalarımızı pas geçmek veya göz ardı etmek için yeterli bahaneyi bizlere veriyor. Ancak hepinizin yakından bildiği gibi iş hayatı veya özel hayatımızdaki yoğunluklar sağlıkla ilgili bir sorunumuz olmadığı sürece mazaret olarak arkasına sığınılacak nedenler değil. Önemli olan kararlı şekilde istemek ve sonrasında süreklilik arz eden disiplini yaşam tarzına dönüştürerek her şart altında doğru beslenme ve egzersiz programını hayata geçirmek. Aksi takdirde sağlıklı ve fit görünüme sahip olmamız oldukça zor ve bununda ötesinde orta-uzun vadede olası potansiyel sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor olma riskini her zaman beraberimizde taşıyoruz. 

Gelin şimdi çokda yabancı olmadığımız resmi birlikte canlandıralım. 

Toplantılar, etkinlikler, kongreler, fuarlar... bu nedenle katılım gösterilmesi gereken zorunlu yemekler, ikramlar. İşte bu gerçek yaşam tablosu içersinde nelere dikkat edebiliriz; 

 

Bu listede yer alanları tüketmeme konusundaki özenimiz genel beslenme çerçevemizi oluşturmalı. Tabi tüm bunların yanında bir başka yazı konusu olabilecek diğer önemli konuda doğru besinleri doğru zamanda tüketmemiz.

 

Yeme-içme konusunda zaman zaman normal standardımız dışına çıkmamızın hiçbir mahsuru yok. Canımızın çektiği ve sevdiğimiz ancak rutinimizde olmayanları zaman zaman tüketmemiz şekerci dükkanındaki çocuk hissi ile bize keyif ve mutluluk verecektir. Hayatımıza, kırmızı çizgilerle geçilmez sınırlar koymamalıyız. Ancak unutmayalım, kırmızı çizgilerimizin dışına taşmalarımız makul ölçüler içinde olmalı. Atalarımızın söylediği gibi “Azı karar, çoğu zarar”. 

 

Doğru beslenmeyi rutin egzersiz ile desteklemek zorundayız. Yoğun tempomuz içersinde bu konuda bahane üretmeden rahatlıkla hayata geçirebileceklerimiz neler? Gelin birlikte göz atalım; 

 

Seyahatlerimizde çantamızda yer kaplamayacak ve ağırlık oluşturmayacak bir adet thera bant (elastik egzersiz bandı) bulundurmamız tüm kas bölgelerimizi çalıştırmamıza olanak tanır.

Şınav, mekik ve barfiks hareketleri kendi ağırlığımız ile yapabileceğimiz muhteşem hareketler arasında yer alır. 

 

Barfiks hareketini biceps, omuz ve sırt bölgelerinizi çalıştırmak üzere çalışma programınıza dahil edebilirsiniz. 

1. Avuç içimizi kendimize bakacak şekilde çekersek biceps kaslarımızı,

2. Avuç içimiz birbirine bakacak şekilde ve az çapraz pozisyonda veya karşıya bakarak çekersek omuz bölgemizi,

3. Kollarımızı biraz daha açarsak kanat/sırt bölgenizi çalıştırmış oluruz.

 

Ancak unutmayalım! Aynı spor salonunda olduğu gibi otel odası, park veya evimizde bu egzersizleri yapacağımız zaman ısınmayı ihmal etmeyelim. Dikkatsiz ve ısınmadan egzersizlerimize başlangıç vermek bel ve omuz bölgelerimizde probleme neden olabilir. Hareketleri yaperken acele etmemeli, yavaş yavaş ve düzenli şekilde yapılmalıyız.

 

Egzersizlerimizi aksatmamak için seyahat öncesi nelere dikkat edebiliriz:

 

Doğrularımızı bulma yolculuğumuza başlamanın yaşı yok. Yanlışlarımızı bertaraf etme veya eksiklerimizi tamamlama yolculuğumuza hangi yaşta başlarsak başlayalım bunun lehimize olduğu aşikâr. Bir diğer gerçek de öğrenmenin yaşamımız boyunca devam eden bir süreç olduğu. Ne kadar geniş bilgi dağarcığına sahip olursak olalım öğrenme ve ilerleme sürecimiz durmaksızın devam ediyor. 

 

“Ağaç yaşken eğilir.” Evet. Doğrularımıza ne kadar erken yaşlarda ulaşır ve bunları sürekli yeni bilgilerle destekler ve geliştirirsek ilerleyen yaşlarımız için o kadar sağlıklı ve enerjik olma yolunda kendimize yatırım yapmış oluruz. 

 

Profesyonel bir sporcu veya beslenme uzmanı olarak değil, spora ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren, yaptıkları kendi için mükemmele yakın sonuçlar veren, mektepli değil alaylı biri olarak bazı önemli olduğuna inandığım konulara dikkatinizi çekmeye çabaladım ve sizlerin bilgisine sunmaya çalıştım.

 

Kalın sağlıcakla.