Çocuk Kütüphaneleri - Nilay Cevher

Öncelikle bu ülkenin bir akademisyeni olarak değil bir vatandaşı olarak eğitimin kanayan bir yaramız olduğunu görmek beni derinden üzmektedir. Eminim hepimiz çok iyi bir eğitim sisteminden geçmiş olmayı, çocuklarımızın da yine çok başarılı bir eğitim sistemi içinde yetişmesini gönülden isterdik. Fakat ne yazık ki bu konuda oturmuş, başarılı bir sistemi benimseyememiş bir ülkede yaşamaktayız. Hal böyle olunca bilinçli ebeveynlere, öğretmenlere, kütüphanecilere ve eğitime gönül vermiş bireylere olan gereksinim artmakta. İnsan istiyor ki çocuklara çok güzel fırsatlar sunulsun onlar da düşünebilen, okuyan, yazan, yaratan, konuşmayı bilen, tartışabilen bireyler olarak yetişebilsinler. Çeşitli konferanslar ve diğer bilimsel etkinlikler kapsamında gittiğim ülkelerde ziyaret ettiğim kütüphanelerden ya da dinlediğim konuşmacılardan öğrendiğim kadarıyla pek çok açıdan daha çok gelişmiş ülkelerde birçok çocuk kütüphanesi bulunmaktadır ve çocuk başına düşen materyal (kitap, oyuncak vs.) sayısı oldukça yüksektir. Çocuklar bu kütüphanelerde her şeyden önce demokrasiyi, birbirini dinlemeyi, farklı görüşlere saygı göstermeyi, kendini ifade etmeyi ve sorgulamayı öğrenmektedir.Türkiye’de başarılı çocuk kütüphanesi örneklerine pek rastlayamadığımız için gönüllü çalışanların ve projelerin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Başarılı çocuk kütüphanesi örneklerinin az olmasının çeşitli nedenleri olabilir: devletin çocuk kütüphaneleri için ayırdığı bütçenin az olması, mekânın çocukların ilgi ve gereksinimlerini karşılayacak düzeyde olmaması, kütüphanecilerin pedagojik bir eğitimden geçmemesinin yanı sıra konu ile ilgili kendilerini geliştirmemeleri ve bu durumu önemsememeleri, ebeveynlerin okuma konusunda yeterince bilinçli olmamaları vb.

Son dönemde bazı belediyelerin başarılı çocuk kütüphanesi örnekleri ortaya çıkarmaya başladıklarını görüyor, bu duruma seviniyor ve her belediyenin bu konuda bilinçli hale gelmesini umuyorum. 

(Örneğin, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin oluşturduğu Misi Çocuk Kütüphanesi için bkz: http://www.nilufer.bel.tr/niluferbelediyesi-192-cocuk_kutuphanesi#PopupGoster[popup]/0/) 

Pek çok ilde başarılı işler yürüten, tam da ihtiyacımız olan çocuk kütüphanelerinin açılmasına önayak olan, var olan çocuk kütüphanelerinin geliştirilmesini sağlayan, çocuklar için eğitici ve eğlenceli etkinlikler düzenleyen toplulukların ve projelerin sayısının arttığını görmek umut verici. Elinize, emeğinize sağlık..

Neden bizim de masal gibi, yaratıcı, renkli, içi kitap, oyuncak ve hatta bilgisayar dolu; bahçede, engellilerin de rahatça kullanabileceği, ferah; çocukların boyuna, yaşına, ilgisine ve ihtiyacına uygun; anne-babalara ve bakıcılara da hitap edecek cinsten; kütüphanecilerin son derece donanımlı ve adanmış olduğu bir sürü çocuk kütüphanemiz olmasın? 

***

Nilay Cevher. 2011’de Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan ve pedagojik eğitim sertifikasını aldıktan sonra bir süre çeşitli özel okullarda ve kurslarda İngilizce öğretmeni olarak çalışmıştır. 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini bitirip yine aynı bölümde doktora eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans tezi çocuk kütüphaneleri ve okuma alışkanlığı ilişkisi üzerinedir. İlgili bölümde 2013 yılından bu yana araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır. 2014-2016 yılları arasında Türk Kütüphaneciler Derneği’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almıştır.