Sonuç

Endüstriyel bir ürünün ömrü boyunca yaptığı etkileri iyileştirmenin anlamını artık kavramamız gerekmektedir. İnsanoğlunun kendini yeryüzünün efendisi sayma anlayışı yüzünden ortaya çıkan ‘’kullan-at toplumu’’ doğayı kendisine hizmet eden sınırsız bir kaynak olarak kabul ederek adeta bir görme bozukluğu içine girmiş ve bugünkü küresel trajediyi yaratmıştır.

Ekolojik sömürünün olanca hızıyla yaşandığı bu düzende gelişmekte olan bir dünyadan mı bozulmakta olan bir dünyadan mı söz etmeliyiz.  Bu yüzden çevresel kirliliklerin etrafımızda neler yaptığını görebilmek ve ekomiyopluğumuzu ortadan kaldırabilmek için merceklerimizin çözünürlüğünü artırmamız ya da bakış açılarımızı, algılarımızı, paradigmalarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekmektedir. 

Markete bez torbayla giderek naylon poşet tüketimini azaltmak, doğadaki kirliliğin azaltılması için iyi niyetli bir çaba olsa da koskocaman gezegenin kurtulabilmesi için çok daha fazlasına ihtiyaç vardır.

Bu yüzden tüm dünyada bizi yönetenlerin çevre ve enerji politikalarını sorgulamak küresel ısınma ve doğanın yok oluşu gibi reel bir probleme karşı neler yapacaklarını bilmemiz açısından atılacak en önemli adımdır.

Dünyamız bugün ve gelecekte kısa vadeli ekonomik tercihlerin dayatmacılığından kurtarılmalı ve çevrenin korunurluğu, yasaların çizdiği sınırlardan çok daha fazla olmalıdır. Ülkelerin anayasaları mutlaka ekolojiye yönelik koruyucu maddeler içermelidir.

Gelişmiş ülkeler, karbondioksit emisyonlarını azaltma yolunda kendileri için gösterdikleri çabaları yoksul ülkeler içinde göstermelidir. Bu ülkelere kirli enerji göndermekten vazgeçmeleri,  şimdiye dek ihraç ettiklerini de acilen temiz enerjilere dönüştürmeleri gerekmektedir.

Bugüne dek yaptıklarımızdan ötürü gezegenimiz çok mutsuz ve bize öfkeli. Kötü niyetli oynadığımız bir oyunda yaptığımız hatalı hareketlere karşı gösterdiği uyarı kartlarını dikkate almamakta ısrar edersek, bizler için bitiş düdüğünü çalması çok geç olmayacaktır. 

Ev sahibimiz olan bu gezegende konuk olarak yaşamaya devam etmek istiyorsak kendimizi affettirecek bir şeyleri ivedi olarak yapmamız gerekmektedir. Bunları yapmazsak gelecekte Marsta bir koloni kursak bile sınırlı sayıda insan orada yeni yaşama başlayacak,  gezegende kalanlar ise burada başının çaresine bakmaya çalışacaktır. 

Dolayısıyla gelecekte yaşanabilecek çok büyük sorunlara karşı Corona virüs olayında olduğu gibi evlerimizde oturmakla kendimizi korumamız ne yazık ki mümkün olamayacaktır.

Kaynaklar

Goleman, D. 2011.Ekolojik Zeka, Optimist yayınları. 244 sayfa.

Louv. R. 2008. Doğadaki son çocuk, TÜBİTAK popüler bilim kitapları, , 447 sayfa.

Radkau, J. 2017. Doğa Ve İktidar Global Bir Çevre Tarihi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.694 sayfa.

Soysal, A. 2019. Bir ekolojistin not defteri, Yeni İnsan Yayın Evi, Ekoloji Serisi.164 sayfa.

İnternet kaynakları

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiye-e-atik-cenneti/55335  Erişim yılı: 2020

Durak , M. jeotermal enerji uygulamalarında çevre sorunları.jeotermal enerji semineri  Erişim yılı: 2020

 Gündüz, O. jeotermal enerji tesislerinin çevresel  etkileri  Erişim yılı: 2020