Zeytin Takvimi: Şubat 2021

Konu : Tarım

Ocak ayında havaların kışa dönmesi arazilerimizde çok fazla yapacak bir şey olmadı.

Geçtiğimiz ay Covid-19 tedavim nedeni ile yazamadım. Ocak ayı yapılacakları yazamadım ancak KÖY TV’de kış bakımı ile ilgili bilgilendirme programı yaptık. İzlemenizde yarar var. Ocak ayında havaların kışa dönmesi arazilerimizde çok fazla yapacak bir şey olmadı.

Şubat ayında havaların müsaade ettiği ölçüde budamaya başlanmalıdır. Şimdiden bilinmez ama şubat ayının ikinci yarısı havaların yeniden soğuması bekleniyor. Budamadan sonra mutlaka bakırlı preparat atmak gerekiyor. Bordo bulamacı kışa girerken soğuk havalar başladığında atmakta yarar var. Şubat ayında sıvı bakır atmak ani yükselen sıcaklıklarla bakırın zehirleme etkisini azaltacaktır. Bordo bulamacı attıktan sonra yaprak dökülmesi yaşanacaktır. Bu yaprak dökülmesi normaldir. Özellikle hastalıklı yapraklarda bu dökülme daha fazla olacaktır. Bunu yaşayan üreticilerimiz uyanan ağaçlarına hafif üre uygulaması yaparak yaprak çıkmasını sürgün uzamasını sağlayabilirler.

Don tehlikesinin bittiği yerlerde artık fidan dikimi yapılabilir. Kurak bir yazdan normale göre daha az yağışlı bir kış yaşadık.  Bu yeni dikilen fidanlar için tehlikelidir. Susuz araziler için büyük sorun oluşturur. Ayrıca taban suyu kullanan arazilerde taban suyunun her zaman stratejik su olduğu unutulmamalıdır. Bu suyu boşa harcamamalıyız. Yazın bize ne getirip ne götüreceğini bilmiyoruz. Fidanlarımızı kurutmak en büyük tehlikemizdir. Bölgemize göre karar vermek en doğrusudur.

Budama bu ayın en önemli işidir. Kurak yıllarda daha az budama yaparak ağacı çok fazla sürgüne yönlendirmemek lazımdır. Dengeli bir şekilde meyve oluşturması sağlanmalıdır. Tecrübeli bir ekip çalışmalıdır. Aynı ekiple uzun yıllar çalışılmalı çünkü aynı işi yapmaları sağlanmalı işin devamlılığı açısından önemlidir.

Toprak analizi için bahçenin toprağı tava gelir gelmez toprak numunesi alınmalıdır. Ülkemizde bulunan güvenilir laboratuvarlara numuneler yollanmalıdır. Devlete ait ve özel analiz laboratuvarlar bulunmaktadır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nde analizler yapılmaktadır. Makro ve mikro analizlerin hepsi bir arada yapılmalıdır. Verilen rapora göre gübreleme yapmak gerekir. En uygunu da budur. Toprak analizi nasıl alınır zeytin.org.tr internet sitesinden bakabilirsiniz. 

Havaların ısınma ihtimaline karşı bazı böceklerin görülmesi muhtemeldir. Zararlıları gördüğümüzde erken dönemde olması nedeniyle havaya bakarak ilaç atıp atmama hususu değerlendirilmelidir.

Ne kadar az pestisit kullanırsak, sürdürülebilir tarıma ne kadar önem verirsek o kadar sağlıklı zeytin üretiriz.

Gübrelemede organik ürünleri tercih etmeliyiz. Evdeki yemek artıklarımızdan tutun birçok ürün bizim için gübredir.

Yabancı otlarla herbisit kullanarak mücadele etmek yerine kaz ve ördek kullanmak daha iyidir. Biçmek ve biçilen otları yerinde bırakarak malçlama yapmak otların parçalanması gerekir. Bu parçalanan otlar bize gübre olacak onları parçalamaya gelen bakteri fungus böcek ne varsa biyo çeşitliliğimize yarar sağlayacaktır.

Alışverişinizi semt pazarlarından, kooperatiflerden, sütünüzü mandıradan üreticiden satın alın. 

Görseller: