Zeytin Takvimi: Mart 2021

Konu : Tarım

Toprak analizlerinin çıktığı ayı geride bıraktık.

Toprak analizlerinin çıktığı ayı geride bıraktık. Analiz yapmak önemli değil, esas iş analizi yorumlamaktır. Üreticiye verilen o bir sürü rakam içeren kağıdın hükmü yoktur. Üretici bu rakamlardan bir şey anlamaz hatta Bir ziraat fakültesinin, toprak ve bitki besleme bölümünden mezun olmayan ziraat mühendisleri de bunu yorumlayamaz veya yorumlamakta zorlanır. Özel veya devlet kurumlarında yaptırılan toprak analizlerinde mutlaka altta üreticisinin bilgisine sunulan gübre miktarları ve çeşitleri ile hangi vejetasyon döneminde atılacağı yazılmalıdır. Bu hesaplama cetveli örneğin bende yok. Eğer yazılmayacaksa bu hesaplama cetveli herkesle paylaşılmalı ve bu paylaşımla biz hesaplamalarımızı kendimiz yapmalıyız. Bilgi saklamak nedendir? Üreticiye bilgi vermemek nedendir? Hizmet satın alıyorsunuz ama aldığınız hizmet eksik, hem de çok eksik. Toprak analizin altında yorum yok ise ben de kimseye yardımcı olamıyorum. O rakamlar bana da çok bir şey ifade etmiyor. Hakkınızı arayın!

Şubat ayı çoğu yerde soğuk ve karlı geçti. Bu güzel bir gelişmedir. Ancak kuraklığa çare olmamıştır. Devletimizin yer altı barajlarına yönelmesi güzel bir gelişmedir. Su tasarrufu konusunun devletin en tepesinde dahi konuşulması bizler açısından olumludur. Ancak burada şöyle bir durum var. Ülkemizde kullanılan suyun %70 – 80‘i tarımda kullanılıyor. Bu cümleden sonra tarımda su tasarrufunu konuşmaya başlayacağız. Artık vahşi sulama yerine toprak altı damlama sulama sistemlerini kurmamız gerekiyor.

Ülkemizde mart ve nisan aylarında yağacak yağışların kuraklığa, mevcut ekimlerin rekoltesine, baharda ekimi yapılacak ürünlerin ve çiçeklenmelerini direk etkileyecektir. Soğuklama süresi zeytin çeşitlerinde muhtemelen dolmayacaktır. Bu da çiçeklenmeyi ve meyve tutumunu etkileyecektir. Önümüzdeki yıllarda bu sorun daha çok konuşulacaktır.

Mart ayı budama ayıdır. Mevsimsel yağışların azalması nedeniyle budama bu sene az yapılırsa iyi olur. Ağaçların dal ve yaprak üretmek için uğraşmaması lazım; suyu çiçeğe ve meyveye ayırması lazım diye düşünüyorum. Daha az budama yapmak bu sene sanki daha iyi olacak gibi duruyor. Budamayı lütfen ehil kişilere yaptıralım. Her yıl aynı kişilere yaptıralım. Budama en önemli kültürel önlemlerdendir. Hastalık ve zararlı miktarına direk etki eder. Bu yüzden bakımlarınızın maliyetini düşürmek için mutlaka ehil kişilere budama yaptırılmalıdır. Budama artıkları yakılmamalı, yaprakları çaya dalları ise dal parçalama makineleri ile toprağa geri kazandırılmalıdır.

Fidan dikmek isteyen üreticilerimizin dikkatli bir şekilde fidan dikmesi gerekiyor. Kuraklık baharda devam ederse fidanlar kuruma ile karşı karşıya kalır. Damla sulama sistemi kurulmalıdır. Bahçeye sulama sistemi gelmiyorsa traktör arkasına takılan tankerler ile sulama yapabilirsiniz.

Yabancı ot mücadelesinde arazimizin durumuna göre biçme yapmayı öneriyorum. Toprak işlemeyi sıfırlamalıyız. Otların biçilerek arazide bırakılması erozyonu önler, ani ısınma soğumayı önler, suyu toprakta tutar. Ayrıca organik madde miktarını arttırır. Solucan gübresi faydalıdır ama esasen toprağımızdaki solucan miktarını artırmamız gerekiyor. Solucan varsa organik madde vardır. Pestisitleri kullanırken buna göre kullanmak gerekir.

Cemreler düştü, mart ayının 21’inde bahar geliyor. Yeni baharda üreticilerimiz için bereketli, afetsiz yağmurlar diliyorum. Mevsim normallerinde yaşayalım istiyorum. Şehirlerimizin planlamasında tarım arazilerinin korunmasını diliyorum. Alışverişlerinizde kooperatifleri tercih etmenizi öneriyorum. Başta su olmak üzere tüm hayatınızda tasarrufa dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sağlıklı mutlu huzurlu ve bereketli bir baharın gelişini umut ediyorum.  

Görseller: