Hardaliye

Konu : Gastronomi

Hardaliye, karakteristik bir kokusu ve tadı olan, buruk içimli, geleneksel alkolsüz fermente bir içecektir. 

Hardaliye, üzümün kabuğu ve çekirdeği birlikte ezilerek, içerisine siyah hardal tohumu ve vişne yaprakları eklenerek üretilen, karakteristik bir kokusu ve tadı olan, buruk içimli, geleneksel alkolsüz fermente bir içecektir. İçerisine konulan hardal tohumları alkol oluşumunu engeller, dolayısıyla damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi elde edilmiş olur. Kırklareli iline ait coğrafi işarete de sahip olan Hardaliye, ilave su ve şeker içermez, üzümün kendi suyundan elde edilir ve tamamen doğaldır.

Hardaliye, çok eskiden ‘’Bağlar Diyarı’’ (Lozengrad) olarak da isimlendirilen Trakya Bölgesi'nde üzüm şırasını korumak amacıyla üretilmeye başlanmış. Osmanlı döneminde şarap üretimi daha çok Museviler ve Rumlar’a aitmiş; Hardaliye’nin o dönemde geleneksel yöntemlerle üzüm şırasını koruyabilmek amacıyla üretildiği düşünülmektedir.  Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde ‘’içinde adam yürüse kaybolur’’ dediği üzüm bağlarında üretilen üzümlerle yapılan Hardaliye’nin, 1900’lü yıllarda İstanbul’da ‘’Kırk Kilise Hardaliyesi’’ adıyla satıldığı tespit edilmiş. Hardaliye 20 Aralık 1930 yılında Kırklareli ziyaretinde bir belediye görevlisi tarafından Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e de ikram edilmiş ve çok beğendiği için Hardaliye’nin ‘’Milli İçecek’’ yapılmasını istemiş ancak uzunca bir süre isteği yerine getirilememiş. 2000’li senelerde Kırklareli’nde hardaliye üretimi ile ilgili çalışmalar yeniden başlatılmış. Günümüzde ise hardaliye hak ettiği değere adım adım ulaşmaktadır.

Hardaliye, üzümün kabuğundaki resveratrol maddesi sayesinde çok faydalı bir içecektir. Antioksidan, antiaging, antibakteriyel ve antitümör özelliklerini barındıran hardaliyenin kolesterol düşürücü özelliğinin yanında karaciğeri ve beyin hücrelerini de koruduğu bilinmektedir. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücutta hücre yenilenmesine de katkıda bulunmaktadır. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, çinko yönünden ve C, B1,B2,B3,B5 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Herkesin rahatlıkla tüketebileceği hardaliyeyi sadece içecek olarak düşünmeyip, yemeklerde ve salatalarda da kullanabilirsiniz.

Görseller:

Yazara aittir.