Zeytin Takvimi: Haziran 2021

Konu : Tarım

Mayıs ayının kurak geçmesi hepimizi ciddi şekilde etkiledi. Çiçeklenmelerin sırasında bazı yerlerde hafif yağmur ve Ayvalık – Dikili civarında fırtına olması bizi etkiledi.

Mayıs ayının kurak geçmesi hepimizi ciddi şekilde etkiledi. Çiçeklenmelerin sırasında bazı yerlerde hafif yağmur ve Ayvalık – Dikili civarında fırtına olması bizi etkiledi.
 
Arazinizde organik madde miktarını %1 arttırırsanız toprağınızın su tutma miktarını 25 ton arttırırsınız. Ne yapıp ne edip sürekli organik maddeyi arttırmaya yönelik hareket etmeliyiz. Kimyasal gübrelerle organik madde miktarının arttırılması mümkün değildir. Kompost yapmak, ahır gübresi vermek yabancı otları iyi yönetmek pestisit kullanımını azaltarak daha çevreci bir tarım yapmak gerekir.
 
Bu ay yağışla başlayacak. Umarım bereketli ve güzel yağmurlar yağar ve çiçek sonrası meyve tutumumuz daha iyi olur. Bu ay içinde hava eğer çok nemli geçerse antraknoz hastalığı görülebilir. Kükürt atılan arazilerde bu maraz daha az görülür. Kükürtü kıştan vermemiz gerekiyor.
 
Yabancı ot mücadelesi artık yerini yönetimine almıştır. Zeytinliklerde mücadele etmek yerine yönetmemiz gerekiyor. Biçme en uygunudur. Bunu tavuk ve kaz gibi kanatlılarla destekleyebilirsiniz. Sürüm yapmak arazide erozyonu hızlandırır. Fiziksel yapısını bozar. Maliyetinizi arttırır. Organik materyalinizi azaltır. Ay sonuna doğru ilk sulamayı damlamadan verebiliriz.

Gübrelemenin son veya sondan önceki atımını bu ay içinde tutuma göre vermeliyiz. Sulanabilir arazilerde damlama tercih edilmelidir. Akşamüzeri gün batımına doğru başlanmalı birkaç saat içinde tamamlamalıyız.

Havaların ısınması ve yağmurun kesilmesi ile kaolin kili atılmalıdır. Uygun dönemde normal toz şeklinde atılması uygundur. İlaçlama makinelerimizin önceden hazırlanması ve karışımın bekletilmemesi gerekmektedir.
Zeytin sineğinin sersem uçuşları başlayabilir. Burada mac phail tuzaklar kullanılabilir. Zeytin güvesinin bu zamanda meyveye geçecek olan nesli de kontrol edilerek tuzakla avlanmalıdır. Fidan tırtılı kontrol edilerek mücadeleye başlanabilir. Kuşlar bu tırtılı avlarlar. Bahçenizden kuşları eksik etmeyin. Onların beslenmesi için düzenekler koymalı ve biyo çeşitliliğe katkıda bulunabilirsiniz.

Yaz 21 haziranda geliyor, en uzun günler başlıyor. Kuraklık hepimizin belini bükebilir. Suyu dikkatli kullanmalıyız. Yer altı suları bizim değildir. İçmeye su bulamadığımız zaman bize lazım olacak rezerv sudur. Hazinedir.
 
Görseller:
The Grass People