Zeytin Bakım Takvimi: Temmuz 2021

Kuraklık halen daha Anadolu’nun en büyük sorunu. Bugünden itibaren ülkemizin her yerine mevsim normallerinde bile yağmur yağsa artık eski yılların açığını kapatmak için çok uzun zaman gerekecek.

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Mayıs ve Haziran ayları mevsim normallerinin dışında gelişen hava olayları ile uğurluyoruz. Dünyada artık hepimizin yaptığı her hareket kelebek etkisi ile hiç gitmediğimiz diyarlardaki insanları etkiliyor. Antartika’da İstanbul kadar buzulun kopmasından 3 gün sonra Ayvalık’ta yaşamadığımız fırtına oldu. Kanada haziran ayı sonunda ülke tarihinin en sıcak günlerini yaşadı. Haziran’da ülkemizde en soğuk gece yaşandı. Haziran sonunda da çok ciddi bir şekilde hava sıcaklıkları arttı. Mevzi sağanaklar ile birlikte değişken bir hava meydana geldi. Bu tip havalar insanlarda olduğu gibi bitkilerde ve hayvanlarda strese neden olur. 

Temmuz ayı mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Temmuzun ilk haftası bazı yörelerimizde sel baskınları görülecek kadar da yağış düşebilir. 

Kuraklık halen daha Anadolu’nun en büyük sorunu. Bugünden itibaren ülkemizin her yerine mevsim normallerinde bile yağmur yağsa artık eski yılların açığını kapatmak için çok uzun zaman gerekecek. Ayrıca ülkemizde tasarrufun anlaşılamaması tüketim alışkanlıklarımız, sanayinin ve tarımın harcadığı su göz önüne alındığında çok ciddi bir tehlike bizi beklemektedir. Yeraltı sularımızı her gün kullanıyoruz. Yer üstü sularımızı kirletiyoruz. Lütfen artık tüketmeyelim. Bir gömlek 2.5 ton su harcanarak üretilmektedir. modası geçti, beğenmedim veya başka sebeplerle bu gömleği atamayız. Bir gömlekle beraber 2.5 ton suyu boşa atmış oluyoruz. 
 
Gıda israfı daha da vahim durumdadır. Buğdayı dışarıdan almak zorundayız ülkemizde kuraklıktan kaynaklı buğday miktarı azaldı. Bu da açık oluşturmaktadır. Bu durum sadece bizde değil dünyanın diğer ülkelerinde de aynı şekildedir. Bitkisel yağ açığımız var dünyanın da bitkisel yağ açığı bulunmaktadır. 
 
Yıllardır yabancı otları herbisit ile yok etmeyin, biçin, koyunlara hayvanlara yedirin, bir şey yapmıyorsanız toprağa gübre olsun demiştim. Gübre fiyatları çok ciddi zamlandı. Hayvan yem fiyatları arttı. Hayvan sayımız azaldı. Buna göre artık arazilerimizde kolaya kaçmak yok. Tarımı bir bütün halinde yapmalıyız. Üretici kendi sebzesini üretmelidir, kendi hayvanına bakmalıdır. Kahvede oturacağına tarlasında bahçesinde uyumak daha iyidir. Ciddi bir motivasyon eksikliğimiz var. Moralimiz bozuk ama üretici olarak ülkeyi doyurmak gibi bir sorumluluğumuz var. Devletimizin de bunu bilmesi üreticiyi köyünde tutması gerekmektedir. 
Şuraya kadar temmuz ayında ne yapacağımızı, zeytinliklerde ne yapacağımızı yazamadık. Çünkü artık üretim sorunlarından ziyade dış etkenleri daha çok konuşacağız. 
 
Zeytin sineği sersem uçuşlarına başladı. Zarar yapmaktan daha çok hayatta kalma ve beslenme ile ilişkili bir durumu var. Bahçelerinizde kontrolü sağladıktan sonra özellikle kuraklık ve sıcak günleri de düşünürseniz kaolin kili atmanızı öneririm.
 
Sulama bu ay başlamalıdır. Çok yüksek saat ve miktar yerine, az az vermek akşamüzeri başlamak ve kısa süre sonra bitirmek yerinde olacaktır. Örnek zamanlama açısından akşam ezan vakti ile yatsı arasında sulama yapabiliriz. Hem buharlaşma azalacaktır hem de bitkiler gece beslenir su ile besin maddelerini yukarıya yapraklara taşıması daha kolay olur. 
 
Bu ay içinde zeytin ağacı yaz dinlenmesine geçecek ve hava durumuna göre değişen günlerde uyuyacaktır. Bu esnada büyüme duracaktır. Bunu tespit edebilirseniz suyu kesip uyandığında suyu vermenizde yarar vardır. Meyvede kısmi buruşmalar kalite kaybına neden olmaz iken süre uzadıkça hem kalite hem de verim kaybına neden olmaktadır. Sulama rejiminiz hem verim ve kaliteye etki hem de tasarruf tedbirlerini içermelidir. Bu su bize seneye de lazım olacak unutulmamalıdır.
 
Zeytin fidan tırtılı bu ay görülebilir. Kontrol edip mücadele yapılabilir. Kaolin kili atılan bahçelerde fidan tırtılı zararının da azalacağı ön görülebilir. 
 
Her motorlu taşıtlar vergisi döneminde olduğu gibi üreticilerimizin kullanacağı arazi araçlarının MTVlerinin çok yüksek olması nedeni ile bu tip araçları kullanamamaktadır. ÇKS’si olan üreticilerimizin arazi araç vergileri düşürülmelidir. Üretici açık kasa araç alabilmelidir. 
 
Suyumuzu gıdamızı dikkatli kullanalım.
Kooperatiflerimizden alış veriş edip birlikte hareket edelim.
Daha az pestisit kullanalım.
Kendi tavuğumuzu, küçükbaş hayvanımızı yetiştirelim.
Kendi çeşitlerimizi dikelim.
    
Bereketli güzel bir temmuz ayı diliyorum.
 

Görseller:

  1. Photo by Eelco Böhtlingk on Unsplash