Zeytin Bakım Takvimi: Ağustos 2021

Orman yangınlarının gölgesinde ağustos ayına girdik. Peki yanan ormanların yerine zeytin ağaçları dikilir mi?

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Ülkemiz ve Avrupa’nın bazı yerlerinde orman yangıları ile geçirdiğimiz temmuz ayının son haftası bize kısır döngünün başladığını söylüyor aslında… Küre ısınacak, ormanlar yanacak; ormanlar yanacak, küre ısınacak! Ülkemizin yılın en sıcak günlerini yaşadığı zamanlarda sabotajlar ve ihmallerle orman yangınları hepimizin ciğerini yaktı ve yakmaya devam ediyor ne yazık ki. Yanan sadece orman değil içindeki canlılarla birlikte yıllardır biriktirilmiş olan karbon depoları idi. 
 
Orman yangınları ile birlikte orman arazilerine şu ağacı dikelim bu ağacı dikelim şeklinde önerilen sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılıyor. Yanan ormanlara zeytin dikelim de yazılmaktadır. Zeytin ağacı tarıma dayalı bir ağaçtır ama orman ekolojisi içerisinde bir çok canlıya barınak olur. Zeytinlik yapmak ormanları yok etmekle eş değerdir. Bu tip bir durum olacaksa zeytin ağacı ormanın etrafına belli bir sıra dikimi yapılır ve tarımı yapılmaz. Zeytin ağacı daha yavaş yanan bir ağaçtır böylece emniyet şeridi oluşturulabilir ama zeytin ormanı mantığı bence yanlıştır ancak konu uzmanları ile birlikte tartışmaya açıktır. Orman mühendisi ve orman ekologları tarafından bir araya gelinerek üzerinde konuşmamız lazım gelen konudur. 
Zeytin bahçelerinde temmuz ayı sıcak geçti. Kaolin uygulaması yapmış araziler biraz daha diğerlerine göre şanslıdır. Zeytin sineğinin sıcaklar öncesi uçtuğunu duyduk. Tedbir almak gereken bahçelerde ekolojik önlemlerle sineği uzaklaştırmak gerekir. 
 
Sulama yapabilen üreticilerimiz kaynağın azaldığını da düşünerek sulamayı daha az ama mutlaka yapmalıdır. Muhtemelen ağustos ayı da kurak ve sıcak geçecek. Havaların serinlemesine kadar zararlılar pek etkin bir şekilde zarar veremeyebilir. Sulanan bahçelerin sinek ve güve zararına daha yatkın olacağını düşünmek gerekir. 
 
Erken hasat mantığı ile ağustos ayında kesinlikle hasat yapmayınız! 
Bahçelerinizi sabah çok erken saatlerde dolaşarak fidan tırtılı zararlısı gözlemi yapmalısınız. Normalde kuşlar bu tırtılı yer iken eskisi kadar kuş da arazilerimizde görülmemektedir. 
Bahçelerinizin içindeki diğer canlıları düşünerek yabancı ot mücadelesini sürerek yapmayın. Kuşlar ve diğer canlılar için su ve yiyecek bulundurun. 
 
Bu ay dünyamızı korumak için ek bir yazı daha paylaşıyorum. Köy fırınlarının azaldığı dönemde bu tip fırınları devreye almamız gerekiyor. Ne kadar az enerji ile iş yaparsak o kadar çok küresel ısınmayı azaltabiliriz. 
 
Görseller:
Arşiv