Antalya'nın Yöresel Tatlısı Arap Kadayıfı Tarifi

Yazar : Kezban GÜLEÇ

Yine bir Antalya tarifi ile sizlerleyim. Antalya'nın ünlü tatlısı Arap kadayıfını sizler taş kadayıf, yassı kadayıf olarak da duymuş olabilirsiniz.

Yazar: Kezban Güleç - Kendi Mutfağında Şef
 
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Antalya'dan selamlar, sevgiler.
Yine bir Antalya tarifi ile sizlerleyim.

Antalya'nın köfte, piyaz, tahinli kabaktan başka yemeği mi var diyenler için biraz bilgi vermek isterim.

Yerel yönetimler, resmi kurumlar ve benim gibi Antalya yemeklerine gönül verenler, hep birlikte gün ışığına çıkarmak için bir çalışma yürütürse, herkesin daha çok bilgisi olur Antalya yemekleri hakkında. Ben kendi adıma, ayda bir tane hiç olmazsa Antalya yöresel yemek çeşitlerinden yapmaya çalışıyorum. Bu kimi zaman reçel oluyor, kimi zaman tatlı, kimi zaman çorba, kimi zaman hamur işi.
Antalya'nın ünlü tatlısı Arap kadayıfını sizler taş kadayıf, yassı kadayıf olarak da duymuş olabilirsiniz. İmalathanelerde üretilip, paketler halinde hazırlanmış olarak alıp, içini evde doldurabilirsiniz.

Önceleri sokaklarda el arabasıyla da satılırmış, ama şimdi pek yok, hatta hiç yok diyebilirim. Daha çok yufkacılarda, pazarlarımızda Arap Kadayıfı hamurlarını alabilirsiniz veya pastanelerde dondurma eşliğinde Arap kadayıfı tatlısını yiyebilirsiniz.

Bir de farklı versiyonları olduğunu yazmalıyım. İçine irmik de koyulan tarifler görebilirsiniz ya da kızartırken önce yumurtaya batırıp, sonra kızgın yağda kızartılan tarifler de var.
 
Ben şimdi sizlere kendi hazırladığım tarifimi paylaşmak istiyorum.
 
Ben hamuru hazırlarken içine kuruttuğum portakal, turunç kabuklarını aroma vermesi için eleyerek kullandım. İçinde iri tanecikler kalmasın diye eledim.
Cevizli içi hazırlarken biraz tarçın ekledim. Kesinlikle çok yakıştığını söyleyebilirim.
 
Malzemeler oda sıcaklığında olursa, hamurun mayalanma süresi için daha iyi olur.

Bardak ölçüm 200 ml.
Buyrun tarifine geçelim.


Malzemeler:

İç için;
Kızartmak için;
Üzerine;

Hazırlanması:


Önce şerbeti hazırlamakla başladım. Orta boy tencereye şekeri ve suyu koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını bir tık kısabilirsiniz. 20 dakika kaynasın. Ocaktan indirmeden bir iki dakika önce, yarım limon suyunu sıkın. Şerbeti soğuğa yakın olarak kullanacağımız için, soğuk suyun içine tencereyi oturtarak daha çabuk soğumasını sağlayabilirsiniz. Şerbet soğurken bizde Arap kadayıfı hamurunu hazırlamaya geçelim.

Derin bir kasenin içine önce sıvıları ekleyin. Arkasından maya, şeker ve unu ekleyerek mikserle karıştırın. Ben değirmenden aldığım pastalık, böreklik un kullandım.  Sizler de kek kurabiye hazırladığınız unu kullanabilirsiniz. Hamur, krep hamuru kıvamında olacak. Pürüzsüz bir hamur olmasına dikkat edin. Mayanın aktive olması için, ağzını streç film ile kapatın, üzerini örterek beklemeye alın. Benimki yaklaşık 1 saat kadar bekledi. Kullandığınız malzemeleri ılığa yakın tercih ederseniz, bu süreyi hızlandırabilirsiniz.
 
Ben teflon tavada pişirdim. İlk hamuru koyarken, fırça yardımı ile zeytinyağı veya sıvı yağ sürün. Sonraki yaptıklarınızda yağ sürmenize gerek yok. Hamuru küçük bir kepçe yardımı ile ısınan tavaya boşaltın. Hamurun sadece altını pişireceksiniz. Üstü göz göz olacak, ıslaklık kalmayacak. Yani tek taraflı pişirme olacak. Bir bez peçetenin üzerine, üst üste gelmeyecek şekilde pişirdiğiniz Arap kadayıflarını dizin. Hepsi bittikten sonra, ortasına bir tatlı kaşığı cevizli, tarçınlı iç harcından koyun. Kenarlarını baş parmağınız ve işaret parmağınızı yavaş yavaş sıkarak kapatın. Pişirdiğiniz hamurları çok bekletmemenizi tavsiye ederim, rahat yapışması için.
Hepsinin içine cevizli iç harcını koyduktan sonra, tavaya bol yağ koyarak hepsini tek tek kızartın. Ben kızartma işlemini döküm tavada yaptım.
Kızarttığınız Arap kadayıflarını soğuk şerbetin içine atın. Yeni parti kadayıflar pişene kadar, bir iki dakika şerbetin içinde kalabilir. Şerbetin içinden servis tabağınıza çıkartın tatlıları. Bütün hamurlarınıza aynı işlemi yapın. Servis tabağınızın üzerine  bir iki kaşık şerbet gezdirmeyi ihmal etmeyin.
Sunum yaparken üzerine Antep fıstığı çok yakışacaktır.
Hepsi bu kadar, tatlımız hazır.
Afiyet olsun.
 
Görseller:
Yazara aittir, izinsiz kullanılamaz.