Zeytin Bakım Takvimi - Aralık 2021

Kasım ayında iklim zeytin hasadı lehine ama zeytin bahçelerinin aleyhine idi. Yağmur bir nebze olsun yağdı ama yetmedi.

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Kasım ayında iklim zeytin hasadı lehine ama zeytin bahçelerinin aleyhine idi. Yağmur bir nebze olsun yağdı ama yetmedi. İstenilen seviyelerde değildi. Kuraklıktan sorunlu olan bölgelerin eksikliği bu kadar az yağışla dolmaz ve dolmayacak. Yer altı sularının daha derinlere çekilmiş olması bu yağışlarla dolmaz. Yapmamız gereken su tasarrufudur. Bu tasarrufu evde, bahçede ve her yerde uygulamamız gerekiyor. Bahçelerimizden yağmur çıkışlarını azaltmamız gerekiyor. Araziden derelere akması engellenerek diplere suyun çekilmesini sağlamalıyız.

Kasımın son günleri lodos fırtınası ile geçti. Çok ciddi fırtına ülkemizi etkiledi. Sıcaklıklar arttı. Yağışla verdiği hasar arttı. Yer yer yüz km/h’in üzerinde esti. Bolu Dağı'nda kar başladı. Sonrasında ise Aralık ilk hafta bir çok yerde kar tahminleri yapıldı. Aralık normale göre daha soğuk olacak denildi. Tedbir alınması gerekiyor. 

Hasat devam ediyor ancak fabrikalarda ve tüccarda daha önceki yıllara göre yağ birikmesi daha az olmaktadır. Açıklanan rekolte rakamına göre daha fazla yağ olması, fabrikaların gece vardiyalarını yapmaları lazım iki hatların boş olması zeytinin azlığına işarettir. Ya zeytinyağları üretici tarafından eve götürülüyor, ya stokçular satın alıyor ya da açıklanan rakam yanlış, bir yerde hata var. Her geçen gün de fiyatlar yukarı yönlü hareket ediyor. Bu da başka bir sorun doğuracak, tüketici bu rakamdan yağ alamayacak ve yağlar ellerinde kalacak. 

Bu ay don olmayan arazilerde fidan dikilebilir. Ancak bu sene iklim şartları hepimizi zorlayabilir. Bu nedenle fidan dikmek bu ayda tehlikeli olabilir. Hiç don olmasa bile sonuçta normal bir yıldan çıkmadık; bu da fidanda fire miktarını arttırabilir. 

Hasattan çıkan üreticilerimizin bordo bulamacı atması gerekir. Hem kıştan korunması hem de hasat esnasında zarar gören kısımların onarılması için şarttır. Bordo bulamacı yerine sıvı bakır da kullanabiliriz. Bunlar pahalı gelirse muadil olarak gübre formunda bakır kullanabiliriz. Burada ne olursa olsun bakır atmamız gerekiyor. Önceliğimiz bordo bulamacıdır. 

Hava sıcaklıkları 14 derecenin altına düştüğünde halkalı leke ve dal kanseri uykuya geçer. Attığınız ilaç etkisi daha az olur. Hava sıcaklığına göre atmanızda yarar vardır. Hava sıcaklıklarına göre atmadığınız zaman bordo atarsanız kurak ve sıcaklığa dayanıklı bir ağaç haline getirir. 

Siyah zeytin hasadına devam ettiğimiz bu ayda daneler çok hızlı dökülür. Yağmur ve rüzgarla daha çok dökülür ve sofralık kalitesinden ve yağ kalitesinden uzaklaşan daneleri toplamak da zahmetlidir. Yere dökülen zeytinlerin toplanması maliyet açısından rafinajlık fiyatında kurtarılabilir. Toplamakda fayda vardır. Sabuncuların bu sene yağ eksiği çok fazla olduğu için bunlardan sabun yapılabilir. 

Yağan yağmurdan daha fazla faydalanmak için terasların onarılması, malçlama yaparak suyun tutunmasının arttırılması işlemleri yapılmalıdır. Teras olmayan bahçelerde düz arazilerde suyun yönüne bir doğal set yapıp suyu arazide tutmak önemlidir. 

Kasım ayında çektirdiğimiz yağların posaları tabana inmiştir. Posaların aktarılması bu ay yapılmalıdır. Posa kokusu tüm yağı kusurlandırabilir. Posa aktarılıp yeniden paslanmaz çeliklere konulmalıdır. Zeytinyağlarımızı tenekede veya plastik amblajlarda tutmak yağımızın kalitesine zarar verir. 

Üretimini bitiren üreticilerimize hayırlı işler, hasadına devam eden ve yeni hasada başlayacak olan üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum.
 
Görseller:
  1. Ustambilir