Zeytin Takvimi: Ocak 2022

Konu : Tarım

Bu senenin en çok konuşulacak konusu gıda arzındaki sorunlar olacaktır. 2022 Ocak ayında yapacaklarımız ise şöyle...

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Yeni yılınızı kutlarım.

Umarım 2022 yılı bazı sorunlarımızın bittiği bir yıl olur. Bu senenin en çok konuşulacak konusu gıda arzındaki sorunlar olacaktır.
 
Kuraklık sonrası ekilen tarlaların ve mevcut bahçelerin önce kendini onarması beklenmektedir. Bu da ürün azlığı demektir. Ayrıca gübre fiyatlarının tüm dünyada artması nedeni ile üreticiler gübre atamadılar. Özellikle tahıl grubunda sorunlar yaşanacağı ön görülmektedir.
 
Umarım hepimiz yanılırız.     

Artık 2022 yılında insan eliyle oluşan küresel iklim dengesizliği için bir şeyler değişir, tasarrufu anlarız. Gıda, zaman ve insan israfına son veririz. 

Aralık ayı yağışlarının yer yer mevsim normalleri ve üzerinde olması çok sevindiricidir. Kar yağışının da olması yer altı sularımızın beslenmesine katkıda bulunmaktadır. Hasat bir çok yerde bitmek üzere iken yağışlarla ara verildi. Randımanların istenilen seviyede olmamasına asitliklerin düşük çıkması sevindirdi. Duyusal olarak geçen seneki yağları aradık. Sebebi ise kuraklık kaynaklıdır. Acı ve yakıcı yağlar daha fazla bulundu. 

Zeytinyağlarınız acı çıkınca tuz atmayın. Üzerine tülbent örtüp açıkta bırakmayın. Zeytinyağlarını hava aldırmadan saklayın. 
 

Ocak Ayında Yapacaklarımız


Bakır atamayan üreticilerimiz bu ay bakırı atabilir. Ancak hava sıcaklıkları 140C derecenin altına düştüğünde atmaları boşa olacaktır. Hastalıklar uykuda olduğu zaman bakırın etkisi azalmaktadır. Bordo bulamacı yerine artık sıvı bakır tercih etmek yerinde olacaktır. 
Budamaya don tehlikesi olmayan bahçelerde başlanılabilir. Budama artıklarını mutlaka değerlendirmek gerekir. Yakmak en kötü çözümdür. Dal parçalama makinelerinden geçirmek lazımdır. Dallarda halkalı leke ve dal kanseri varsa parçalamak hastalığı yayabilir. Çok soğuklarda yapılırsa belki etmen toprakta yaşama şansı bulamaz. Ama en etkin yöntem kendi kompostumuzu yapmaktır. Dallar parçalandıktan sonra içerisine yeşil otlar, hayvansal atıklar atılarak zenginleştirilir. Bu zengin karışım 3 ay içinde gübre olur. Hem kendi gübremizi kendimiz yapmış oluruz hem çevreye daha yarayışlı gübre atmış oluruz. Hem de paramız cebimizde kalır. 
 
Fidan dikmek isteyen üreticilerimiz ise toprağı hazırlayabilirler. Fidan dikmek erken olabilir. Zemherinin ayazından hep korkmuşumdur. Bunu dikkate alarak dikim zamanını belirleyebilirler. Artık tarih vermek hep zor olacak. İklim dengesizliği eskisi gibi şu zamanda şunu yapabiliriz demeyi bizden aldı. Günlük yaşıyoruz.
 
Hayvansal gübre atacak üreticilerimiz gübresini hazırlayıp atabilirler. Karıştırma yapmaları iyi olur. Ancak tırmıkla yapmalarını derin işlememelerini tavsiye ediyoruz. 
Unutmamak lazım ki 21 Marta kadar kışı yaşayacağız. Eski takvime göre 27 Ocak en soğuk gün olarak geçiyor. 
 
Üreticilerimizden beklentilerimiz;
Bereketli yağışlar ve karlar ile sularımızı yeniden çağıldadığı bereketli günler diliyorum. 
 
Görseller:
  1. Freepik.com, https://bit.ly/3EJp5qt