OKRATOKSİN-A’ya Kısa Bir Bakış

Mikotoksinler, küflerin salgıladığı ikincil metabolitler olup, insan ve hayvanlarda patolojik veya istenmeyen fizyolojik değişikliklere neden olurlar.

Mikotoksinler, küflerin salgıladığı ikincil metabolitler olup, insan ve hayvanlarda patolojik veya istenmeyen fizyolojik değişikliklere neden olurlar. Çeşitli bitkisel ve hayvansal orjinli gıdalarda yaygın olarak bulunmaktadır ve bitkisel ürünlerde hasat öncesinde olduğu gibi hasat sonrasında da oluşabilmektedir. Süt ve süt ürünleri, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerin mikotoksinlerle kontaminasyonu ise çoğunlukla mikotoksinlerle kontamine olmuş hayvan yemlerinin tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde yaklaşık 300 civarında mikotoksin bilinmektedir ve bu mikotoksinlerden biri olan okratoksin özellikle hububatlar, kuru baklagiller, tahıllar, çeşitli hayvan yemleri ve hayvan dokuları başta olmak üzere dünyada pek çok üründe yaygın olarak saptanmaktadır.

Okratoksin-A (OT-A) ve daha az toksik dekloro analoğu olan okratoksin-B başta Aspergillus ochraceus ve Penicillium viridicatum olmak üzere çeşitli Aspergillus ve Penicillium türleri tarafından sentezlenmektedir. 

Yazının devamı