Az Gübre, Az İlaç Mümkün mü?

Yazar : Handan ÇAKAN

Tarımsal üretim yaparak geçimini sağlayanların ortak olarak şikayet ettikleri bir durum mevcut. Bu da tarımsal girdilerin maliyetidir.

Tarımsal üretim yaparak geçimini sağlayanların ortak olarak şikayet ettikleri bir durum  mevcut. Bu da tarımsal girdilerin maliyetidir. Hatta bazen çiftçilerden şu şikayeti alırım: ürün para etmiyor, mahsül elimde kaldı veya aldığım para ancak maliyetimi kurtarır ya da kurtarmaz, kazanamıyorum!!

Sonuç olarak, 

ben bu işi yapmayacağım!

Peki, o giderse, ve daha diğerleri giderse kim yapacak bu çiftçilik işini?

Biz ne yiyeceğiz, ithal mi edeceğiz? Bozulan tarım ve orman arazilerine yapılan beton binalar karnımızı doyuracak mı, yoksa geleceğimiz tehdit altında mı?

Maalesef ki ikinci seçenek beni çok korkutuyor, Toprak kaybetmek sadece savaşlarda olmaz, her geçen gün bizler tarım topraklarımızı kaybediyoruz. Ekonomimiz kan kaybediyor.

Tarımsal girdilerden bahsedecek olursak bunlar; Petrol, tarım ilaçları, kimyevi gübreler, tohum, işçilik maliyetleri gibi girdilerdir. Birçoğu da dünya petrol fiyatlarına ve özellikle ülkemizde inişli çıkışlı olan döviz kurlarına bağlı, bir de işin Pazar boyutunu ele alırsak ürünü satabilmek durumu da ayrı bir muamma…

Fazla uzatmadan konumuzdan bahsedelim. Ben burada tarımsal üretimde girdileri nasıl kısabileceğimiz hakkında pratikte kolaylıkla uygulayabileceğimiz yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı bir tek çiftçi bile okusa ve uygulasa bile ne mutlu bize. Şimdi bu uygulamalara tek tek değinelim:

Yazının devamı