Yılın Tarım Girişimcisi Sen Misin?

Yazar : Anıl ÖZTÜRK

Future Agro Challenge, 2018’de İstanbul’da gerçekleşecek olan Global Girişimcilik Konferansı kapsamında 150 ülkeden seçilen girişimcileri İstanbul’a davet ediyor.

Future Agro Challenge, 2018’de İstanbul’da gerçekleşecek olan Global Girişimcilik Konferansı kapsamında 150 ülkeden seçilen girişimcileri İstanbul’a davet ediyor. Future Agro Challenge ağı kapsamında yarışan girişimciler arasından, 2018 senesinin global tarım girişimcisi seçilecek. 

 

2015 senesinde Atina’da kurulan Future Agro Challenge’ın, Global Girişimcilik Ağı kapsamında 150 ülkede temsilcilikleri bulunmaktadır. Hedefi, global ölçekte tarım girişimciliğini desteklemek ve tespit edilen sorunlar çerçevesinde geliştirilen tarımsal çözümlerin, globalde bilinirliğini  sağlamaktır. 

 

Future Agro Challenge, 2 senede 150 ülkeye yayılmıştır. Her sene Global Girişimcilik Konferansı kapsamında, yaklaşık 60 ülkeden gelen girişimci, yatırımcı ve proje sahipleri dünyadaki girişim ekosistemlerini ve trendlerini tartışıp, geleceğe yönelik adımlar atmaktadır. Temeli, girişimciliğin desteklenmesi ve sürüdürülebilirliği olan konferansın bir parçası olan Future Agro Challenge’ın da misyonu aynı doğrultudadır. Future Agro Challenge’ın mottosu: “Startup’lar için bir Startup”dır. 

 

Future Agro Challenge, global ölçekte farklı coğrafyalarda temsilcilikleri bulunmaktadır. Bu temsilciliklerin birlikteliğini güçlendirmek, yerel ve global ölçekte tarım girişimciliğini desteklemek adına, Global Challenges adını verdikleri etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Etkinliğin odağı dünyanın ortak tarım ve doğa problemlerine yönelik çözümler üretilmesidir. Her yıl farklı bir sorun üzerine yoğunlaşıp, yapılan etkinliklerde de ön plana çıkartılır. Future Agro Challenge  kurucularından Carla Tanas, Johannesburg’da gerçekleşen Global Challenge final etkinliklerinde 2017 senesinin temasını tarımın en önemli parçası olan “Taze Su Sorunu” olarak aktarmış, küresel ölçekte girişimcileri bu konuya yönelmeleri için teşvik etmiştir. 

 

Güney Afrika’da bu sene gerçekleşen 2017 finallerinde kazanan girişim olan Reel Gardening, şehir bahçeciliğini ev düzenine taşınması adına kutular geliştirmiştir; “kutuda bahçecilik” mottosuyla yetiştirme imkanı sağlayan bir Güney Afrika girişimi olan Reel Gardening, özellikle üretim süreçleri ile pozitif yorumlar toplamıştı. Kullandıkları ürünlerin tamamiyle Güney Afrika’da yetiştirilmesi, GDO içermemesi ve üretiminde sunduğu ürünlerin, standart tarımsal üretimlere göre %80 daha az su tüketimi gerçekleştirmesi finalleri kazanmasında söylemlerini güçlendirmiştir.

 

2018’de İstanbul’da gerçekleşecek Future Agro Challenge’da yılın global tarım girişimcisi seçilerek globalde duyurulacaktır. 

 

Future Agro Challenge’a Türkiye’den aday olacaklar başvurularını 2 Ekim 2017 tarihine kadar yapabilirler. 

 

Gelişmeler ve haberler Future Agro Challenge ağının resmi Türkiye Facebook sayfası olan “Future Agro Challenge - Turkey” sayfasından takip edilebilir. 

 

Proje başvurusunda bulunacak girişimciler, Future Agro Challenge’ın resmi internet sayfası olan facagro.com sayfası üzerinden facagro.com/compete/ sayfasına girerek başvurularını İngilizce olarak gerçekleştirebilir.

 

Başvurularda fikir, proje ve ürün bilgileri ile birlikte iş modelleri ve ürün geliştirme süreçlerine kadar birçok noktada detaylı bilgi verilerek başvurular ana merkeze gerçekleştirilmektedir. 

 

Proje başvuru kategorileri Food Tech, AgroTech, Tarımsal Üretimler, Sağlıklı Gıda, Çiftçi Finansman Girişimleri, Gıda Atığı, Yiyecek&İçecek Pazarlama, Eğitim, Agroturizm, Paketleme ve Lojistik alanlarında her ölçekten fikir, proje, şirket ve ürün başvuru gerçekleştirebilir; ancak başvurular sadece bu kategorilere göre değerlendirilmeyecektir. 

 

10 Ekim’de açıklanacak 10 proje, Endeavor Türkiye ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu desteği ile 3 ay eğitim ve eleme süreçlerine tabii tutulacaktır. Aralık 2017’de Future Agro Challenge global yarışmasına katılmaya hak kazanan proje ilan edilecektir. 

 

Future Agro Challenge Türkiye ağı, Kök Projekt koordinatörlüğünde, Endeavor Türkiye ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu desteği ile yürütülmektedir.