Sukkulentler Aşkına!

Yazar : Oya KARACAER
Konu : Hobi, Tarım

Kaktüsgillerden Sukkulentler yani etli, özü ve suyu olan dikensiz çöl bitkilerdir.

Kaktüsgillerden Sukkulentler yani etli, özü ve suyu olan dikensiz çöl bitkilerdir. Kaktüsün dikensiz olanına Sukkulent denir. Katüs diyenimiz de var. Kariştırmayalım lütfen! Kalın ve etli yapraklara sahip mumsu tabakaları ve tüyleri suyu bünyelerinde hapsedebilmeleri sayesinde, dayanıklı bitkiler olup çok çeşitli türleri ve kullanım alanları bulunmaktadır.  

 Sukkulent deyince aklıma Arizona geliyor. Arizona’da doğal olarak yetişen sukkulentler buradaki birçok botanik bahçesinde yerini almaktadır. Eskiden varlığından bile haberdar olmadığımız bu bitkiler, son yıllarda aşk derecesinde hepimizin evimize, ofisimize ve bahçemize en az bir adet girmeyi başardı. 

Çöl bitkileri olan Sukkulent ve kaktüslerin bildiğimiz üzere Radyasyonu toplama özellikleri vardır. Radyasyonu bile çeken bu sukkulentlerin, dik duruşları, pozitif enerji yaymaları ve dinginlik ve rahatlama hissi uyandırarak bizleri de kendilerine çekmişlerdi. Böyle başlayan aşk daha sonra koleksiyonculuğa dönüşmekte. Daha sonra hepimiz birer sukkulent delisi olmaya başladık. Bu sukkulent ve kaktüs aşkını bardaklara, yastıklara, çantalara, anahtarlıklara, saksılara desen olarak işledik.

Önce kendi sevdiğimiz bu bitkileri başkaları da sevsin istedik ve sevdiklerimize özel günlerimizde hediye etmek istedik. Şimdilerde, düğünlerde nikah şekerlerinin yerini almaya, gelin buketlerini, taçlarını, masa aranjmanlarını, damat yakalarını süslemektedir. Neden mi? güzellikleri, dayanıklılıkları ve duruşları sayesinde.

Sukkulentler çöl bitkileri oldukları için doğal yetiştiği topraktaki gibi iri taneli kumlu, çakıllı ve taşlı (Curuf, pomza, perlit vs. )topraklarda iyi yetişmektedir. Torf, mantar hastalığı yaptığı için pek tercih edilmemelidir.  Saksi toprağı veya natürel toprağın üzerine konacak ağaç kabuğu, cüruf veya pomza, malç görevini görerek hem toprak nemini ve ısısını koruyacak, hem yabani ot çıkışını engelleyecek hem de dekoratif olarak süsleyecektir. Eğer evinizde klima ile ısınıyorsanız, saksıdaki sukkulentinizin toprağı çabuk nem kaybedeceği için toprak üzerine ağaç kabuğu veya cüruf koyarak terlemeyi önleyebilirsiniz. Su istekleri az olan sukkulentler toprak neminin kontrolü sonrasında bitkinin ihtiyacına göre kaynatılmış dinlenmiş su ile sulanmalıdır. Susuzluğa dayanıklıkları, çiçekleri, saçak kök yapılarına sahip olmaları toprağa hemen tutunabilmeleri ve az bakım gerektirdikleri için nedeniyle sukkulentler peyzaj alanlarında, park ve bahçelerde de yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Sarkıcı, yayılıcı ve yer örtücü türleri ile Peyzaj alanlarında ağaç altlarında ağacı vurgulamada, kaya bahçelerinde, yol kenarlarında ve saksılarda karşılama bitkileri olarak da dikilmektedir. Yine dekorasyonda terraryumların içinde, saksı aranjmanlarında, dikey bahçelerde, yosun duvarlarda dekoratif görüntüleri ile iç ve dış mekânları süsleyerek pozitif enerji yaymaktadırlar. Soğuk ve sıcak ve kurak bölgeler için dayanıklı pek çok sukkulent çeşidi( Aloe Vera, Agave,Aeonium, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Sensevieria, Sedum, Tillandsia (hava bitkisi), Peperomia) bulunmaktadır.

Öyleyse, yaşam alanınızdan pozitif enerjinizi eksik etmeyin. Çünkü enerjiler bulaşıcıdır. Sukkulentle kalın!