Tibet Yogası: 5 Tibet Hareketi

Yazar :

Tibet’in Gençlik Pınarı” (orijinal adı: Ancient Secret of the Fountain of Youth); alternatif tıp, edebiyat, felsefe kategorilerinde eserler yazmış Peter Kelder isimli bir yazar tarafından kaleme alınmış, emekli bir İngiliz subayının, gençlik iksiri ismini verdiği bir gizemin peşinden Tibet’e doğru giden yolculuğu ve burada öğrendiği beslenme biçimleri ve egzersizlerle birlikte yaşadığı deneyimlerini anlatan bir kitaptır.

Yazar: Cihan Devrim Avunduk
 
Tibet’in Gençlik Pınarı” (orijinal adı: Ancient Secret of the Fountain of Youth); alternatif tıp, edebiyat, felsefe kategorilerinde eserler yazmış Peter Kelder isimli bir yazar tarafından kaleme alınmış, emekli bir İngiliz subayının, gençlik iksiri ismini verdiği bir gizemin peşinden Tibet’e doğru giden yolculuğu ve burada öğrendiği beslenme biçimleri ve egzersizlerle birlikte yaşadığı deneyimlerini anlatan bir kitaptır. Merak edenler, kitabı internetten indirebilir ya da satın alabilir. Ben de yazının sonunda, kitabın İngilizcesini okuyabileceğiniz bir bağlantı adresi paylaştım. (*)
 

Tibet Yogası Nedir?


Vücudumuzda çeşitli enerji döngü merkezleri bulunur. Yoga yapanların daha fazla aşina olduğu bu noktalara “çakralar” denir Çakralar, bizim ruhsal ve fiziksel olarak dengede olmamızı sağlar. Günlük hayatta yaşadığımız koşturmalar, sıkıntılar, olumsuz düşünceler vb. gibi birçok nedenlere bağlı olarak, bu çakraların, zaman içerisinde enerji dönme hızları yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir, fiziksel veya ruhsal dengesizliğe, hastalıklara sebep olabilir, mutsuz edebilir, yaşlandırabilir. Tibet yogasında yapılan 5 temel hareket ise bu çakralara ivme kazandırarak, farkındalık yaratır, çakraların düzgün ve dengeli bir şekilde, sağlıklı bir enerji döngüsüne sahip olmalarını sağlar.
 
Hareketlere geçmeden önce aklınızda olsun…

Başlangıçta her hareketin günde 3 kez yapılması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2 şer arttırarak 21 tekrara ulaşıncaya kadar arttırmaya devam edin. Yani 2.hafta her hareketi 5 kez, 3. hafta 7 kez, 4. hafta 9 kez ve bu şekilde arttırmaya devam edin. 10 hafta sonra her hareketi 21 kere yapabilir duruma geleceksiniz. 21’i geçmeyin.
 
Bu 5 hareketi tamamladıktan sonra ılık ya da serin suyla duş almanız tavsiye ediliyor. Ama asla soğuk suyla yıkanmayınız.
 
  1. Hareket – Tibet Dönüşü (Akıl Bölgesi / Enerji): Farkındalık yolculuğunuzun temel başlangıcı olan bu ilk hareket çok basittir. Sadece aşağıda anlatıldığı gibi dönmeniz gerekir. Gözünüzü bir noktaya sabitleyerek dönmek ve her turun sonunda aynı noktaya bakmak işinize yarayacaktır. Eğer başınız çok dönerse, tekrar sayısını azaltın
Faydaları: Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve baş ağrılarına iyi geliyor. Her gün yapmak tüm bedeni gençleştiren bir süreci başlatabilir.
 
  1. Hareket- Tekne Duruşu (Boyun Bölgesi / Toprak Elementi): İkinci Tibet hareketi zor değildir, ancak vücudunuzu doğru konuma getirirken nefesinize odaklanmanız gerekir. 
Faydaları: Tiroit bezi, böbrek üstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi var. Arterit, osteoporoz, düzensiz regl, menopoz belirtileri, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi gelir.
 
  1. Hareket – Deve Duruşu (Göğüs Bölgesi / Hava Elementi): Hareketi yaparken belinize ağırlık bindirmemeye dikkat edin.
Faydaları: İkinci gibi üçüncü de tiroit ve böbrek üstü bezlerini, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını, prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor. Menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için özellikle iyi olduğuna inanılıyor.
 
  1. Hareket – Masa Duruşu (Mide Bölgesi / Su Elementi): Masa Duruşu; nispeten zor bir hareket olup, gittikçe ustalaşacağınız bir harekettir. Yukarı doğru bakarken kendinizi bir ters köprü haline getirmeniz gerekir.
Faydaları: Tiroit bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi var. Karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendirir. Eğer sinüs tıkanıklığınız varsa bu hareketin burun deliklerinizi açtığını da fark edebilirsiniz.
 
  1. Hareket – Aşağı / Yukarı Bakan Köpek Duruşu (Kol ve Ayak Bölgesi / Ateş Elementi): Genellikle “İki Köpek Hareketi” olarak da adlandırılır. Bu hareket aynı zamanda sabit bir nefes alma ritmi gerektirir. Sırtınızın alt kısmını desteklemek için, duruşlar arasında hareket ederken dizlerinizi bükebilirsiniz.
Faydaları: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı olur. Derin soluk alıp vermeyi, enerji ve canlılığı uyarır. Diğer hareketlerde olduğu gibi özellikle menopoz ve düzensiz regl dönemleri semptomlarını hafifletir.
 
Güvenliğiniz için:
Sağlık, huzur, başarı, lezzet, keyif diliyorum.

(*) “Ancient Secret of the Fountain of Youth” kitabı için bağlantı adresi:
https://archive.org/details/AncientSecretOfTheFountainOfYouthPeterKelder/mode/2up