Toprak örneği alınırken nelere dikkat etmeliyiz…

1. Toprak örneği alınma zamanı çok önemlidir. Ekimden veya gübre kullanılma tarihinden 1.5-2 ay önce yağışlı olmayan günlerde alınması önerilmektedir.

2. Örnek alma derinliği, yetiştirilecek bitkiye, toprağın sürme ve işleme derinliğine göre değişmelidir. Eğer tek yıllık bitki yetiştiriliyorsa genellikle 0-30 cm, bağ ve meyve bahçelerinden ise 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerinden toprak örnekleri alınmalıdır. Bu derinlik, ağacın çeşit özelliklerine (kök yapısı vb.) ve yaşına göre azaltılıp arttırılabilinir.

3. Alınan toprak örneği araziyi temsil edebilecek özellikte olmalıdır. Bu nedenle örneğin alındığı yerlere dikkat edilmeli rastgele örnekleme yapılmamalıdır. Eskiden gübre yığılmış yerlerden, hayvan gübrelerinin bulunduğu noktalardan, harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden, sap, kök veya bitkisel artıkların olduğu alanlardan, su birikintilerinden, ağaç altından, yola, dereye yakın kısımlardan örnek alınmamalıdır.

Kaynaklar

Anonim, 2014. http://www.tgae.gov.tr/www/TR/Icerik.asp?ID=750, Erişim Tarihi: 20.09.2014.

Kacar, B., 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: III, Toprak Analizleri, A.Ü., Ziraat Fakültesi, Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No: 3, Ankara, 705s.