Giyimde Renkler ve İş Dünyası

Yazar : Nursel KEYKUBAT
Konu : Yaşam

Renk seçimi hayatımızın her alanında olduğu gibi burada da önem teşkil etmekte.

Merakla, heyecanla beklenen 4 yılın (hazırlık da okuduysanız 5 yılın) sonuna geldiniz. Son yıl özgeçmiş oluşturma teknikleri, mülakat teknikleri gibi iş hayatına atılım için adımlara başladınız. Ve işte ilk iş görüşmenizi yapmak için çağrıldınız. 

O halde ilk aşama özgeçmiş taraması olumlu cevaplandı şimdi ikinci aşamada mülakata katılma bölümündeyiz. Bu alana da hazırlıklısınız çünkü eğitimde bunlardan hep bahsedilmişti,  ama tabi sorular sizi yalnız bırakmıyor. Ne giymeliyim, ne takmalıyım, ayakkabım nasıl olmalı, renk seçimimi hangisinden yana yapmalıyım, saçım nasıl olmalı vs. bir sürü soru akla hücum ediyor. 

Renk seçimi hayatımızın her alanında olduğu gibi burada da önem teşkil etmekte. Sizi ilk kez görecekler, kısa bir süre görecekler, kullandığınız sözcükler ve beden dili kadar taşıdığınız renkler de hakkınızda ipucu verecek ayrıntılar olacak. 

İş görüşmelerine giderken giyimimizin önemine daha önceki yazımda değinmiştim. Bu yazım seçtiğimiz rengin hakkımızda neler anlattığı ile ilgili olacak. 

İlk görüşmelerimizde, iş toplantılarında, resmi işlerimizde kullanmamız gereken renkler diplomasi renkleri olarak da adlandırabileceğimiz güven ve resmiyet duygularını uyandıran lacivert, siyah, gri, bordo,haki ya da beyazdır. Kahverengi ise toprak rengi olması sebebiyle taşıdığı kişi hakkında  daha rahat, daha silik ve güvensiz bir algı yaratır. 

Öncelikle belirtmek istiyorum ki iş görüşmelerine, resmi toplantılara giderken çok canlı, cıvıl cıvıl bir giyim dikkat çekiciliği sebebiyle size prim yaptırmayacaktır. Bu bir reklam şirketiyse ya da yaratıcılık yoğun bir iş görüşme/ toplantıysa belki şanslısınızdır ama mülakat ekibini ya da toplantı katılımcılarını tanımadığımız durumlarda bu riski almaya değmez derim.

Renklerin insan psikolojilerine etkilerine kısaca değinmek gerekirse aklıma gelen ilk renk kırmızı ile başlamak isterim.

Ateşin, cesaretin, enerjinin, aşkın, heyecanın simgesi kırmızı beraberinde  saldırganlığı ve gücü de çağrıştırıyor zihinlerde.  Zorlu, zahmetli ve agresif olarak algılanabileceğimiz kanımızı kaynatan bu canlı rengi görüşmelerde kullanmayı tercih etmesek de yaratıcı düşünceyi kuvvetlendiren bir pozitif etkisiye de sahiptir. İktidarın ve gücün sembolü olan kırmızıyı politikacılar sık sık kravatlarında kullanırlar. 

Güvenin rengi Yeşil, yaratıcılığı körükler, ahenk, huzur, uyum ve anlayış ile özdeşleştirilir. İnsanlara ruh dinginliği vermesinden dolayı, ilk izlenimin olumlu gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Mavi, renklerin en sakinleştirici olanıdır. Sınırsızlığı ve sonsuzluğu ifade eder. İş ve ev ortamında sık olarak kullanması gereken bir renktir. Bu renk, ilk izlenim sonucu olumlu düşüncelerin gelişmesine katkı sağlamaktadır. 

 

Siyah, gücü ve tutkuyu temsil eder, hırsın da göstergesidir. Batı toplumlarında yası, matemi anlatan siyah, uzak Asya’da özellikle Japonya’ya da mutluluğu simgelemektedir. Konsantrasyonu sağlayan renklerin başında gelmektedir. Siyahın, iş görüşmelerinde tercih edilmesi iş konusunda oldukça hırslı olduğunuz mesajını verebilir.

Lacivert, sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği temsil eder. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imaj bırakmasından dolayı özellikle iş görüşmelerinde lacivertin tercih edilmesi önerilir.

Mor, ihtişam ve lüksün rengi olmakla birlikte nevrotik duyguları açığa çıkarmasından ötürü,  insanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renktir. İş görüşmelerinin tercih edilmeyen renkleri arasındadır. 

Sarının geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir. Kalıcılığı simgelemediğinden dolayı iş görüşmelerinde sarının tercih edilmesi ileriye dönük olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Turuncu dikkat çekicidir ve olduğundan fazla gösterir, 

Gri diplomatik ve ağır bir renktir.  Durağanlığı, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder..

Beyaz, istikrar, devamlılık ve temizlik sembolüdür. 

Hayatınızdaki renklerin hiç solmaması dileğiyle…