Tarıma yön veren şehir

Ancak, İzmir’in tarım ve gıda ticaretinin merkezi olmasının tek nedeni de üzerinde güvenilir Hanların, Kervan Sarayların olduğu İpek ve Baharat yolları olmasa gerek. Osmanlı döneminde Aydın Vilayeti olarak adlandıran İzmir Merkezli bölge için “Ovalarından Yağ, Dağlarından Bal akar” denirmiş. İzmir’in Kuzeyi en iyi Zeytinyağının yetiştiği bölgedir. Güneyinde ise dünyanın en iyi Kurutmalık İncirleri yetişir. Yine bölgedeki Kuru Üzüm üretimini de buna ekleyin. Egenin ekolojisi korunmuş yaklaşık on ay arı için uygun habitat bulunabilen orman, çalılık, çayır-mera gibi doğal alanlarında bu gün bile fazla gezdirmeden arıcılık yapılabilmektedir.

İzmir’e önerilen bütün kimliklerin ötesinde İzmir Türkiye Tarımına yön veren şehirdir aslında… Hem bitkisel, hem hayvansal üretim alanında pek çok ürün çeşidi ve farklı yöntemlerle üretilmektedir İlimizde… Ama daha önemlisi sertifikalı fidancılıkta en önemli üretim merkezidir İzmir. Tohum ve tohumluk üretimi, süs bitkileri üretimi gibi konularda liderdir. İzmir Türkiye’nin pek çok yerinde hastalık nedeniyle üretilmesi neredeyse mümkün olmayan ürünlerin üretilebildiği bir şehirdir aynı zamanda… Bursa’da yapılan Kestane Şekerinin kestanesi İzmir’den gider… Orta Anadolu’nun kaybettiği Patates önemli miktarlarda ilimizde yetişmektedir.

İzmir pek çok özgün ürünü de olan bir şehirdir… Enginar, çeşme sakızı, anasonu gibi İzmir’de kültüre alınmış ürünlerin yanında, Bornova Misketi, Foça Karası gibi üzüm, Karaburun Hurması gibi Zeytin, Kınalı Bamya, Ödemiş Sarı Patatesi, Çeşme Kavunu İzmir’in bilinen ürünleridir. Tabii Kırıklar Kavunu, Kara dut gibi çok duyulmamışlar da bulunur… Kimi yetiştirilmeye de başlayan doğadan toplama ürünleri de unutmamak gerekir… İzmir’in pek bilinmeyen ama endemik veya yaygın ıtri ve tıbbi bitkilerle dolu doğal alanlarından elde edilebilmektedir. İzmir denince ilk akla gelen kekik olsa da, 130’dan fazla endemik bitkinin İzmir doğal alanlarında varlığın sürdürdüğü bilinmektedir. Cibez, turpotu, hindiba, ısırgan, radika, şevketi bostan, yemlik vb. yemeklik ve salatalık otlar ve çıntar ve kuzu göbeği gibi mantarlar… Şevketi bostan, kekik, beyaz çıntar (kayın mantarı) gibi bazıları kültüre de alınmıştır.

Bitkisel üretim de olduğu gibi hayvansal üretimde de önemli illerden biridir. Süt sığırcılığında lider konumundadır. İlimizde, hayvancılığa bağlı olarak yem bitkileri üretimi ve hayvancılık ekipmanı üreten işletmeler de gün geçtikçe artmaktadır. Tire, Ödemiş, İğdeli (Kiraz), Bergama (Çamavlu) ve Foça’da kendi mandıra tesislerinde süt işleyip pazarlayan önemli kooperatiflerin bulunması da bu konuda gelinen aşamayı göstermektedir. Doğal olarak İzmir her yıl Ulusal Süt Zirvesine ev sahipliği yapmaktadır. Tabii su ürünleri avcılığı ve üretimi konusunda da önemli bir şehir olduğu unutulmamalıdır.