Atinalıları geçebilecek miyiz?

Diyorsunuz ki madem zeytin, zeytinyağı bu kadar önemli? Zeytin yağını tüketiyor muyuz? Ne kadar tüketmeliyiz? Bakın, Atinalılar yıllık kişi başına 30 litre civarında zeytinyağı tüketiyorlardı. Türkiye'de ise kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 2.1 kg seviyesinde hesaplanıyor. Bunun kişi başına 10 kg 'a ulaşması isteniyor. Avrupa'da durum nasıl? Yunanistan'da kişi başına yıllık 21 kg, İtalya'da 11.5 kg, İspanya'da 13 kg, Tunus'ta 8 kg zeytinyağı tüketimi yapılıyor. Peki üretim ne durumda?

41 il, 270 ilçede üretim var

TÜİK'in Zeytin Üretim Alanlarını gösteren 2013 yılı verilerine göre Türkiye'nin 81 ilinin 41'inde, 843 ilçesi'nin 270'inde zeytin üretimi yapılıyor. Üretimin yüzde 53'ü Ege'de gerçekleştiriliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi de önemli üretici merkezler.

İyi bir zeytinyağı nasıl olmalıdır? Sızma mı, Riviera mı daha sağlıklı?

İyi bir zeytinyağı öncelikle taze zeytin meyvesinin tat ve aromasını taşımalıdır. Bu zeytinin çeşidine, bölgesine ve iklim koşullarına bağlı olmakla beraber tattığınızda adeta taze sıkılmış meyve suyu hissini vermelidir. Çünkü sızma zeytinyağı hiçbir ısıl işlem ve rafinasyon görmeden elde edilen yağdır. Zeytinyağının üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekir. Bu nedenle sağlıklısı Riviera değil, sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemiş kullanmaktır.

Zeytincilik 500 bin ailenin geçim kaynağı

Zeytin ağacı dünyanın dar bir bölgesinde yetişebiliyor. Ancak Türkiye, zeytinin yetişebildiği şanslı ülkelerden birisi. Zeytincilik, Türkiye'de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağı. Zeytincilik işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5'ini oluşturan bir sektör. Uzmanlar, bir dönüm zeytinlik maliyetinin yaklaşık 10 bin lira olduğunu söylüyor.

Zeytinyağı üretiminde hedef İspanya'nın ardından dünya 2'nciliği

Dünyada 37 ülkede zeytin yetiştiriciliği yapılıyor. Yaklaşık 10 milyon hektar alanda 900 milyon kadar zeytin ağacı var. Ağaç varlığının yüzde 98'si Akdeniz kıyısında yer alan en önemli zeytin ülkeleri şunlar: İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Portekiz, Fransa, Fas, Tunus ve Cezayir. Türkiye sofralık üretimde dünya 2'ncisi, yağlık üretimde ise dünya 4-5'incisi. Türkiye'nin hedefi İspanya'nın ardından dünya ikincisi olmak.

Zeytin Koruma Kanunu 5'inci kez değiştirilmek isteniyor

3573 sayılı zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanu'nun 20. maddesi "...zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan , toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez ....." diyor. Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Araştırmacı Yazar Abidin Tatlı, "Son olarak 26 Haziran 2010'da çıkarılan Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5995 sayılı Kanun ile zeytincilik kanunu değiştirilmek istendi, TBMM Genel Kurulundan, oy birliği ile yapılmak istenen değişiklik hükümleri çıkarılarak reddedildi. TBMM, zeytincilik kanununda yapılmak istenen değişiklik girişimlerini 4. kez reddetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılan girişim zeytinliklere karşı yapılan 5. saldırıdır. Bu girişim ülkemize, ilimize yapılabilecek en büyük kötülük" dedi.

KAYNAKLAR :

http://www.dunya.com/zeytinyagi-meyve-suyudur-244889h.htm