Ege Bölgesi Bağlarında Sulama ve Sulama Yöntemleri:

Ege bölgesi farklı ekolojilerde geniş bir bağ alanına sahiptir. Çeşit ve yöreye göre dar bir alanda susuz yayla bağcılığı yapılabildiği gibi genelde sulama ihtiyacı bulunmaktadır. Bağ sulaması kış ve yaz sulaması olarak irdelenebilir. Özellikle bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Manisa’nın Salihli-Alaşehir-Sarıgöl ilçelerinde kumsal arazilerde göllendirme şeklinde kış sulaması yapılmaktadır. Bunun ana sebebi anaç kullanılmadan tesis edilen bağlarda filoksera zararlısının zarar eşiğini kırmaktır. Ayrıca kurak geçen yıllarda yukarıda da açıklandığı gibi kış sulamasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

 

Asma sürme döneminden itibaren su ihtiyacı gösterse de bu ihtiyaç yağışlarla sağlanabilmektedir. Yapılan çalışmalar ve gözlemler sonucunda sıra dışı yıllar hariç Mayıs ayının ortasından itibaren bağlarda sulamaya ihtiyaç başlamaktadır. Sulamanın sona erdirilmesi ise Ağustos ayının sonunu bulmaktadır.  Geç olgunlaşan çeşitlerde özellikle kurak yıllarda Eylül ayında da kısmi sulamaya ihtiyaç görülebilmektedir.  

Bağcılıkta yüzey sulama yöntemleri kullanıldığı gibi damla sulama, mini sprink ve toprak altı damla sulama gibi basınçlı sulama sistemleri de kullanılmaktadır. 

 

Yüzey sulaması yer yer değişmekle birlikte genel olarak sezonda 2-4 kez ve her defasında 100-200 mm civarında gerçekleşmektedir. Şener ve İlhan (1992) yaptıkları çalışmada, “Yuvarlak çekirdeksiz üzümün su tüketimini ve sulama suyu ihtiyacını belirlemek amacıyla Manisa - Horozköy ve Menemen’de yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre, tane bağlama dönemi sonuna doğru bir defa sulama yapılması kaliteyi bozmadan verimi % 28 arttırmıştır. Bu yörede, bir sulamada verilecek sulama suyu miktarı 110–120 mm’dir. Menemen koşullarında en uygun sulama programı, tane bağlama dönemi sonuna doğru birinci, daha sonra yaklaşık üç hafta aralıklarla ikinci ve üçüncü sulamanın yapılmasıdır. Her sulamada verilecek sulama suyu miktarı 65–90 mm arasında olması tavsiye edilmiştir. 

 

Damla sulama yönteminde ise sulama aralığı 3-7 gün arasında yer yer değişmektedir. Bağın günlük su tüketiminin ortalama 6 mm, buharlaşma katsayısının ise 0,5-0,6 (Gündüz ve Kokmaz, 2003; Ünal ve ark., 2012) arasında olması gerektiği düşünüldüğünde verilecek sulama suyu miktarı yörelere göre yaklaşık olarak hesaplanabilecektir. Manisa Merkez koşullarında yapılan bir çalışmada, damla sulama yöntemi ile 7 gün sulama aralığında, yıllar itibarı ile değişmekle birlikte 6-10 kez sulama yapılmış, toplamda 72-112 mm su uygulanmıştır. Bu oran yukarıda açıklanmaya çalışıldığı üzere daha geçirgen toprak koşullarında, buharlaşmanın yüksek gerçekleşebileceği lokasyonlarda, yağışların uzun yıllar ortalamalarının altında-dengesiz gerçekleştiği yıllarda ve yetiştirilen üzüm çeşidine göre artış gösterebilecektir.

 

 

Kaynaklar

Doorenbos, J. and Kassam, A. H., 1979. Yield Response To Water. Fao Irrigation And Drainage Paper, No: 33, Rome

Gündüz, M. ve Korkmaz, N., 2003. Gediz Havzası Koşullarında Damla Sulama Yöntemi İle Bağın Sulama Programı. 2002 Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Yıllığı, Yayın No: 21, 220-234 s., Ankara.

McCarthy, M. G., Jones, L. D. and Due, G., 1992. Irrigation- Principles and Practices (Ed.: B.G. Coombe and P.R. Dry, Viticulture Vol.2 Practices: 104-128). Winetitles, Hyde Park Press, Adelaide.

Şener, S. ve İlhan, İ., 1992. Aşağı Gediz Havzasında Yuvarlak Çekirdeksiz Üzümün Su Tüketimi İle Sulamanın Verim ve Kaliteye Etkileri. Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları Menemen. Genel Yayın No. 182, Rapor Serisi No: 121, 55 s., Menemen.

Ünal, A., F. Sezgin, O. Soltekin, 2012. Different Amounts Of Irrigation Water Effects On The Aspects Of Yield And Quality In The Type Of Sultani Seedless Grapes. 35th Word Congress Of Vine And Wine 18-22 June 2012, İzmir, Turkey

Winkler, A.J., J.A. Cook, M.M. Kliewer and Lider, L.A., 1974. General Viticulture. Univ. Of. California Press Berkley.