Coğrafi işaretlerin Avrupa Birliği’ndeki ve uluslararası platformdaki önemi

Avrupa politikaları çerçevesinde, üreticiler, belirli tarım ürünleri ve gıda maddelerinin isimlerini üç ayrı program kapsamında kaydettirebilir ve koruma altına alabilir. AB Köken ve Kayıt Veri Bankası’nda 1274 coğrafi işaret mevcuttur. AB’deki coğrafi ürün piyasasının 75 milyar avro olduğu tahmin edilmektedir. Bu meblağ tartışmaya açık olmakla birlikte, yadsınamayacak olan şey, tüketiciler tarafından coğrafi ürünlere talep giderek artmaktadır. Coğrafi işaretli ürünler, kalkınma aracı olarak kullanılmaktadır. AB'de coğrafi işaret tescilli ürün, eşdeğerine göre 2,23 kat pahalıya satılmaktadır. Bununla beraber, üreticiler tarafından da ürünlerini koruma altına almak çok büyük bir katma değerdir.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü idaresi altında olan 1883 Paris Sözleşmesi ve 1958’de imzalanan Menşe Adlarının Korunması ve Uluslararası Tescili İçin Lizbon Anlaşması  gibi bir kaç antlaşma uluslararası platformda coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin maddeler içermektedir. 

Günümüzde ise Dünya Ticaret Örgütü nezdinde, “Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması, veya ABD ile AB ile imzalanacak olan serbest ticaret anlaşmasında coğrafi işaretler konusu büyük ihtilaflar içermektedir. Bu noktadaki ana ihtilaf konusu, Avrupa’daki ülkelerin yöresel ürünlerini ABD’ye karşı korumak istemesidir.