Yaprak Alımında Dikkatli Olmalıyız

Havaların ve toprağın ısınmasıyla beraber bağ yetiştiriciliğinde asmaların vejetatif aksamını oluşturmaya başladığı dönemden, ben düşme dönemine kadar geçen sürede yapılması gerekli bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar; gözlerin uyanmasından hasada kadar olan aktif devrede, ürünün miktar ve kalitesini arttırmaya yönelik “yaz budaması veya yeşil budama” dır. Maalesef bazı üreticiler bu uygulamaların üzerinde durmamakta, pazarlanabilir, kaliteli ve gösterişli salkımlar elde edememektedirler. Bu uygulamalar içerisinde sürgün üzerinde yapılması gerekenler içerisinde obur ve filiz alma, uç alma, tepe alma, sürgün yönlendirme, koltuk alma ve yaprak alma gibi işlemler bulunmaktadır. 

Yaprak alma işlemi hakkında genel bir tanım yaprak gerekirse, “yaz döneminde yeşil sürgünlerde yaşlı, gölge yapan ve havalanmayı engelleyen yaprakların alınması” işlemidir. Bu işlem asma tacının havalanması ve salkımların güneş ışınlarından maksimum düzeyde yararlanması için önemlidir. 

Üreticilere göre yaprak alım zamanı ve miktarı sık sık yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle değişebilmektedir. Bu uygulamalardan vazgeçilmeli ve üreticiler bilinçlendirilmelidir.

Ege Bölgesi’nde bağcılık yapılan yörelerde bilinçsiz yaprak alımı, üreticilerin yetiştiricilik problemleriyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Nasıl mı? Gözlerin uyanmasından hasada kadar geçen evrede, yeşil sürgünlerin üzerinde yeteri kadar yaprak bulunmadığı takdirde fotosentezin normalinden az gerçekleşmesine ve bir sonraki senede bırakılacak bir yaşlı ürün çubuğunun kalitesiz ve karbonhidratça zengin olmamasına sebebiyet verecektir. Bu olay dolaylı olarak gelecek sene oluşacak olan salkım sayısını etkileyebilmektedir. Üzüm tanelerinin hasat sırasında istenilen düzeyde şeker oluşturamaması ve yüksek asitliğe sahip olmasının nedenlerinden birinin de asma üzerinde mevcut yaprak miktarının uygun olmaması ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca aşırı yaprak alımı söz konusu olduğunda, tanelerde çürümeler görülebilmektedir.