İncir Araştırma İstasyonu’nda Yapılan Çalışmalar

 

İncir Genetik Kaynakları Muhafaza ve Değerlendirme

 

Ülkemiz hem kurutmalık hem de taze yemeklik incir çeşitleri açısından zengin bir mirasa sahiptir. Taze incir grubunda sarı, yeşil, mor, koyu siyahımsı, mor çizgili gibi çok farklı renklerde ve aromalarda çeşitlerimiz bulunmaktadır. Bu sebeple 1970-80 yılları arasında Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde tüm bölgeler taranarak dişi incir koleksiyonu (273 dişi) ve 1960’lı yıllarda Aydın ve çevresi taranarak erkek incir (58 erkek ) koleksiyonu oluşturulmuş ve muhafazaya alınmıştır.

 

Islah Çalışmaları:

 

Yeni çeşit geliştirmeye yönelik melezleme ve mutasyon ıslahı çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun yanında uygun tozlayıcı çeşit belirlemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.

 

Verim ve Kaliteyi Arttırmaya Yönelik Çalışmalar:

 

Bitki besleme ve sulamaya yönelik çalışmalar, alternatif toprak işleme yöntemleri, budama, sık dikim ve taç yönetimiyle ilgili çalışmalar, organik incir yetiştiriciliği, hasat sonrası uygulamalarla ilgili çalışmalar, olası iklim değişikliklerinin verim ve kalitede etkisini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

 

Bitki Sağlığı Çalışmaları:

 

İncirde meyve sinekleri, incir kurdu ve mücadelesine yönelik çalışmalar,  iç çürüklüğü ve temiz ilek eldesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

 

Gıda Teknolojileri Çalışmaları:

 

İncirin depolanması, raf ömrü, uygun ambalajlama, işletme içi hijyeni, aflatoksin, kontrollü kurutma yöntemleri, yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

 

Ekonomi Alanında Yapılan Çalışmalar:

 

Maliyet çalışmaları, sosyo-ekonomi ve tarım politikasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

 

Kanatlı Yetiştiriciliğinde Yapılan Çalışmalar:

 

Organik tavukçuluk, performans arttırıcı katkı maddeleri, esansiyel yağ çalışmaları, yem endüstrisine yönelik endüstriyel enzimlerin üretimi alanında çalışmalar yapılmaktadır.

 

 

Organik tavukçuluk

 

Alternatif kurutmalık ve taze tüketime yönelik yeni çeşit geliştirme çalışmaları,  iklim değişikliğinin incire etkilerinin belirlenmesi çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca mikotoksinlerle ilgili yeni çalışmalar, raf ömrü- yeni ambalaj materyalleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri, stres faktörlerinin incire etkileri yeni çalışma konularımız arasındadır.

Projelerden elde edilen sonuçlar ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayınlanmaktadır. Ayrıca kuruluşumuzda yapılan çalışmalar, eğitimler, sosyal faaliyetler “İncir Araştırma Dergisi” isimli yılda bir kez yayınlanan dergimizle ilgililere ulaştırılmaktadır.

 

Kaynaklar:

[1] Gülce, M. 2013. 75 Yılın Ardından ve 80’li Yıllardan Günümüze Erbeyli,  İncir Araştırma Dergisi, Sayı 1.