Bağlarda Toprak Altı Damla Sulama Sistemi

1980’li yılların başlarında plastik sanayisinde, sulama alet ve ekipmanları üretim teknolojisinde yaşanan gelişmeler toprak altı damla sulamaya olan ilgiyi tekrar arttırmıştır. Bu dönemde birçok bitkide akademik çalışmalar yapılmış olup en fazla çalışma pamuk ve mısır bitkisinde yapılırken zamanla diğer sebze ve meyve ağaçlarında yapılan çalışmaların sayısı artış göstermiştir. Yapılan çalışmalarda toprak altı damla sulama sistemlerine ait verim değerlerinin diğer sulama sistemlerine eşit ya da daha fazla olduğu görülmüştür (Camp, 1998).

Toprak altı damla sulama sistemi, gelişmiş bağlarda iki sıra arasına ve 40- 50cm derinlikte olacak şekilde kurulurken, yeni tesis bağlarda genellikle asmalara yakın ve çift taraflı olacak şekilde montaj yapılmaktadır. Bununla birlikte bazı üreticiler yeni tesis edilen bağlarda toprak altı damla sulama sistemini yine sıra ortasına kurarken ilk 2-3 yıl yeterli kök gelişiminin sağlanmasına kadar geçen süreçte üstten konvansiyonel damla sulama yapabilmektedir. 

Toprak altı damla sulama sistemlerinin tasarımı toprak üstü damla sulama sistemlerine benzerlik göstermekle birlikte özellikle filtre elemanları, basınç düzenleme vanaları, manometreler, debi ölçüm araçları, vakum önleme vanaları, hava çıkış vanaları, geri akışı önleyen vanalar ve yıkama sistemlerine daha fazla hassasiyet gösterilmelidir (Camp ve ark. 2000). Toprak altı damla sulama sistemleri; sulama suyu, gübre ve diğer kimyasalları düşük miktarlarda ve sık aralıklarla bitki kök bölgesine direkt olarak uygulayabilen sistemlerdir.