Mücadelesi

Biyoteknik mücadele

Populasyon yoğunluğuna bağlı olarak, zeytin tomurcuklarının kabarmaya başladığı mart sonu nisan başlarında, ortalama 3 ağaca bir adet delta tipi eşeysel tuzak olacak şekilde asılarak bu zararlı ile kitlesel tuzaklamayla mücadelesi yapılabilmektedir. Yapılan bu uygulama ile populasyonu azaltmak mümkündür. Yakalanan zeytin güvesi ergin kelebekleri ile dolan yapışkan tablalarının kirlendiğinde değiştirilmesi tuzak etkinliği bakımından unutulmamalıdır. Yoğun populasyonlarda etkili mücadele için tuzak miktarları artırılmalıdır.

a)

b)

 

 

a-b: Zeytin güvesi takibinde ve mücadelesinde kullanılan Delta tipi tuzaklar

 

Kimyasal mücadele

Zeytin güvesinin çiçek dölünde, yoğun avcı ve parazitoitleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu dönemde ilaçlama tavsiye edilmemektedir. Ancak ürünün az olduğu yıllarda mevsim başında yaprak ve yeni sürgünlerde % 10’dan fazla zarar oluşmuşsa, çiçek dölünde ilk kelebeklerin yakalanmasından 7–10 gün sonra, entegre mücadelede öncelikli tavsiye edilen ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılmalıdır. Asıl önemli olan zararlının meyve dölüne yapılacak ilaçlamadır. Zararlının populasyonunu takip amaçlı hektara 1-2 adet delta tipi feromon tuzakları asılmalıdır. Tuzaklarda yakalanan ergin kelebeklerin sayısı arttığında meyvelerden örnekler toplanarak canlı yumurta ve larva kontrolü yapılmalıdır. Zeytin güvesi yumurtalarının gözle görülebilmesi çok güçtür ancak mikroskop altında ya da özel mercekler yardımıyla görmek kolaylaşır. Bu sebepten uzman kişi ve kurumlardan yardım alınması zararlı ile daha etkin bir mücadeleyi sağlayacaktır. Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki meyvelerin % 10’unda canlı “yumurta+larva” olması halinde ilaçlama yapılır. Kullanılacak ilaçlar ve uygulama dozlarında Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin tavsiyelerine uyulmalıdır.

Zeytin güvesi ve Zeytin sineği zararlarını birbirlerine karıştırmamak gerekir. Zeytin sineği çekirdek etrafında meyve eti ile beslenerek zarar yapmakta, Zeytin güvesi ise meyveye sap dibinden girerek çekirdek içine yerleşmekte ve burada beslenmekte, daha sonra meyveye giriş yaptığı aynı delikten dışarıya çıkmaktadır. Meyvenin sap ile bağlantısını zayıflattığı için dökülmelere neden olmaktadır.

a)

b)

 

 

a-b: zeytin güvesi zararı

 

 

a)

b)

 

 

a-b: Zeytin sineği zararı

 

 

International Olive Council (IOC), 2013. Survey and Assessment Division, http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/130-survey-and-assessment-division, (Erişim Tarihi: 15.09.2014).

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2013. Fao Agriculture Statistics, http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor, (Erişim Tarihi: 15.09.2014).

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013. Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001, (Erişim Tarihi: 15.09.2014).

Yayla, A. ve V.Salman, 1983. Antalya ili zeytin zararlıları ile doğal düşmanlarının tespiti üzerinde ön çalışmalar. Bit.Kor.Bült. 23(49:188-207.

Nizamlıoğlu, K., ve N., Gökmen, 1964. Türkiye’ de Zeytine zarar veren böcekler. Yenilik basımevi. İstanbul, 160 s.

Anonim, 2003a. Tarımsal yapı ve Üretim DİE. Yayınları.

Anonim, 2011b. Zeytin Entegre Mücadele Teknik Talimatı, T.C. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara 2011. 107s.

Anonim, 2008c. Zirai Mücadele Teknik Talimatları, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara 2008. Cilt 5. 3001s.

file:///G:/bitki%20sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1/kaynaklar/entegre/zeytin/zetin%20g%C3%BCvesi.htm

Anonim, 2004d. Olive tree cultivation, Contract number FOOD-CT-2004-505524 Specific Targeted Project TDC Olive Encyclopaedia.

Anonim, 2007. Le principali avversità dell’olivo condotto secondo il metodo di produzione biologico Piero Braccini - ARSIARoma -16 Ottobre 2007 Convegno “La difesa delle colture in agricoltura biologica”