Toplumsal etkenler

Kırsal nüfusun hızla azaldığı ve yaşlandığı, hayalet (boşalmış) köyler düşünülürse tarımı açısından sürdürülebilirliğin temelinde toplumsal sürdürülebilirlik vardır. Köyden kente göçün önlenmesi; genç nüfusun köy şartlarında sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını giderebilmesi; eğitime ilişkin sorunların çözümü vb. tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği ile dolaylı olarak ilişkilidir.

Artan nüfusun gıda ihtiyacı tarımsal üretim yöntemlerini etkilemiştir. Ancak çok yüksek verim elde edilmesini sağlayan yöntem ve girdilerin insan sağlığı, çevre ve doğal yaşam üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkmıştır. Ayrıca artan nüfusun baskısı ile yerleşim alanları tarım alanlarını yutmaya başlamıştır.

Diğer yandan toplum her dönem gıda, giyim ürünleri gibi tarımsal kökenli ürünlere ihtiyaç duymaktadır. Tarımı ayakta tutabilecek güç budur. Kültürel olarak ta çevre, doğal yaşam ve tarım topraklarını korumaya yönelik değerlerin gelişmesi önemlidir. Çevreye duyarlı ve sağlıklı gıdaların önemini kavramış durumda olanlar dahi bu gıdaları ancak ekonomik gücü oranında tüketebilmektedir.