Çevresel etkenler

Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği doğal koşullarla da ilişkilidir.  Toprak, su ve havanın yanında coğrafi ve meteorolojik koşullar, canlı varlıklar da tarım için önemlidir. Tarımsal faaliyetin yapılacağı arazi, yükseklik, eğim yönü ve miktarı, su kayaklarına yakınlık gibi etkenler dikkate alınmadan hangi ürünlerin üretileceğine karar vermeniz mümkün değildir. 

İklim koşullarındaki değişimler de üretilen canlı materyalin verimliliğini etkilemektedir. Artan sıcaklıklar verimi düşürmektedir. Toplam süresi azalmasına karşın kısa yoğun sağanak yağışlar sel, erozyon gibi sorunları arttırırken, yüzey akışı nedeni ile toprakta yeterince tutulamamaktadır.

Ekolojik dengedeki tahribat tarımsal faaliyetler için olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Doğada tarım için zararlı canlılardan fazla yararlı canlılar vardır. Ancak zararlı canlıların tarımsal faaliyet yapılan alanlarda iki büyük avantajı vardır. Zararlı canlılar üretimi yapılan canlılardan beslenir. Yani tarımsal faaliyetler sayesinde beslenme konusunda avantaj kazanırlar.  Zararlıların güçlü doğal düşmanları ve rakipleri vardır. Bu gün ülkemizde domuz zararındaki artışın en büyük nedeni kurt, sırtlan, ayı, leopar gibi canlıların doğada yaşayabilecekleri ortamların yok edilmiş olmasıdır. 

Tarımsal faaliyetlerde kullanılan zehirli maddeler(gübre, ilaç, hormon vb.), ve yöntemler (her yıl aynı bitkinin dikilmesi,  toprağı devirerek işleme bu doğal düşman ve rakiplerin yok olmasına neden olur. Bu durumda yalnızca değişen koşulara en iyi adapte olan, üreme stratejisi açısından en başarılı canlılar hayatta kalacaktır. Yani salgın yapacak kadar çoğalabilen canlılar, hastalık ve zararlı etmenleri…

Dikkat ediliyorsa aslında tarımsal faaliyetler de çevreyi ve doğal dengeyi etkilemektedir. Özellikle ekonomik açıdan sürdürülebilirlik adına yüksek verim ve yüksek gelir adına yapılan üretim şekli doğal yaşam açısından oldukça olumsuzdur. Tarım yapılan alanlar doğada yaşayan canlıların yaşam alanlarındır. Bu günse tarımsal faaliyetler tarımsal alanların çevresindeki doğal yaşamı da tehdit eder hale gelmiştir. Ancak bundan tarımın kendisi de zarar görmektedir.