Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ticareti

Tıbbi ve  aromatik bitkiler; ilaç, gıda, kozmetik, temizlik ürünleri   ve aroma bitkisi olarak kullanılmakta olup, dünya ticaret hacmi her geçen gün artmaktadır. 2000 yılında tıbbi ve aromatik bitkiler piyasasının yıllık yaklaşık 60 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olduğu kaydedilmiştir; bu rakam dünyadaki yıllık ilaç pazarının yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır; tıbbi bitkisel ürün ve ilaçların global pazarının, yaşlanan nüfus, genel sağlık ve refah konusunda bilinçli tüketicinin artması ve ivmelenerek 2015’den sonra 90 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Ülkemiz Tıbbi ve Aromatik bitkilerin ihracatından yıllık 140 milyon dolar civarında bir gelir sağlamaktadır. Türkiye kekik, defne, kapari, kimyon gibi bitkilerde önemli tedarikçi ülke konumda olup, en büyük geliri 56 milyon dolar ile kekik ve 32 milyon dolar ile defne bitkisinden elde etmekteyiz

Ülkemizden kekik adı altında en fazla ihraç edilen tür İzmir kekiği olarak bilinen Origanum onites’tir . Ayrıca Doğadan toplamalara ilaveten, yaklaşık 100.000 dekarlık bir alanda yaklaşık 10.000 ton kekik üretim yapılmaktadır. Kekik ekiliş alanı ve üretim miktarlarına göre Denizli, Türkiye’nin kekik ekiliş alanının  %95’ini sağlayan en önemli il konumunda olup, Salihli-Manisa ikinci sırada gelmektedir.

Türkiye kekik üretiminde önde gelen ülkelerden birisi olup dünya kekik ihracatında birinci sırada bulunmaktadır.  Ülkemiz, dünya kekik üretiminin %80 ini tek başına yapmaktadır. Yıllık üretilen 10-12.000 ton kekikiğin de %90’ı da , yaklaşık olarak 70 ülkeye ihraç edilmektedir.